[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

predkosciomierz, ekonomizer i licznik km. pomocy

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

predkosciomierz, ekonomizer i licznik km. pomocy

Post numer:#1  Postprzez tomeknom » 20 cze 2010, o 19:22

panowie zapewne byl juz ten temat (wybaczcie) ale mam problem. nie moge dojsc o co chodzi. nie dziala mi predkościomierz, licznik kilometrow i ekonomizer. ekonomizer przy delikatnym nacisnieciu pedala pokazuje max spalanie. planuje oddac bunke w rece mechanika a wiem ze mnie napewno dobrze skasuje za ten zabieg :P a moze to byc drobnostka z ktora sam bez problemu poradze. jezeli wiece cos na ten temat to piszcie.
wiem ze akumulatoraki w zegarach mam sprawne bo udalo mi sie kasowanie inspekcji. przeczyscilem tez wteczke z tylu dyfra. jakie moga byc inne przyczyny.
predkosciomierz, licznik km i ekonomizer
bede bardzo wdzieczny pozdrawiam:)
tomeknom

Post numer:#2  Postprzez marcin.steven » 20 cze 2010, o 20:09

wtyczka nie ma nic wspólnego z ekonomizerem, bo ona tylko podaje sygnał na prędkościomierz
marcin.steven

Post numer:#3  Postprzez Franek_Golas » 20 cze 2010, o 21:38

A wyjmowałeś w ogóle licznik?? Ekonomizer z tego co mi wiadomo do poprawnego działania wymaga również działającego prędkościomierza

Sprawdź czy płytka tam gdzie są baterie jest cała. A i czy masz kość kodującą. Znajduje się z przodu licznika napisana jest na niej pojemność silnika.

A i tak na marginesie licznik ci działał i nagle przestał czy kupiłeś samochód z niedziałającym licznikiem.
Franek_Golas

Post numer:#4  Postprzez Pietrek » 20 cze 2010, o 22:57

Podmień na sprawny licznik bo możliwe że masz uszkodzony i mechanik nie ma tam nic do szukania... A liczniki w e30 to dosyć częsta przypadłość...
druga sprawa to złącze wiązki silnika na ścianie grodziowej, w tym gnieździe łączą się przewody które idą z kompa do zegarów ( min obotek, licznik, ekonomizer) rozkręć to złącze i wyczyść, może nie styka ;)
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez Mlodzian » 7 maja 2011, o 00:02

Mam identyczny problem, wszystkiue styki jakie mogłem przeczyściłem i nic to nie dało, dodam tylko, że Beta stała rok nie ruszana.
Mlodzian

Post numer:#6  Postprzez wojtaq » 7 maja 2011, o 00:15

czujnik w dyfrze
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#7  Postprzez Mlodzian » 7 maja 2011, o 13:55

Czujnik już zamówiony. Odkręcałem go i mechanicznie nie jest uszkodzony, z samego nieużytkowania mógłby sie zepsuć? Bo mam wątpliwości czy jego wymiana rozwiąże problem.
Mlodzian

Post numer:#8  Postprzez kierownik » 7 maja 2011, o 15:52

czujnik w dyfrze to nie to ,mozesz miec tez zimne luty w zegarach na wtyczkach ,najlepiej wykrec licznik jedz pomalu i ruszaj wtyczkami ,mozesz nawet popukac w licznik ,jak sie bedzie odzywal to juz masz rozwiazanie,no i co istotne to juz tak masz czy sie nagle to stalo?
kierownik
Student

Moje BMW: 318i
Silnik: M10B18

Post numer:#9  Postprzez BiFF » 7 maja 2011, o 16:21

A bezpiecznik nr.12 cały ??
BiFF
Uczeń

Moje BMW: 316
Silnik: m30b35

Post numer:#10  Postprzez Mlodzian » 8 maja 2011, o 11:30

Zapomniałem dodać - cały
Mlodzian

Post numer:#11  Postprzez izdebo » 13 maja 2011, o 12:49

Też tak miałem, i winny był czujnik w dyfrze. Jak go pomierzyłem miernikiem, to o dziwo wyglądał na sprawny. Weź jeszcze sprawdź stan przewodów wiązki do czujnika w dyfrze. One lubią totalnie sie zdematerializować, mimo to, że izolacja na nich wygląda na nietkniętą.
izdebo
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#12  Postprzez lolejko » 14 lip 2011, o 08:15

Mam taki problem. Prędkościomierz zaczął świrować i wiadomo nie nabija mi kilometrów, ekonomizer tak samo padł. wymieniłem czujnik w dyfrze zaczeło wszystko latać jak ta lala, ale po dwóch dniach znów coś się zaczeło kiepścić. i raz działa, a raz nie działa. W trakcie jazdy nagle wskazówki opadają, a po chwili znów jest okej. O co biega??? shocked
lolejko
Student

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 320i
Nadwozie: TC Baur
Silnik: M20B20

Post numer:#13  Postprzez wojtaq » 14 lip 2011, o 09:12

nie wiem czy to nie dalej wina czujnika w dyfrze bo ja miałem tak samo lecz wkońcu zaczęło działać
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#14  Postprzez macpogodno » 14 lip 2011, o 09:49

z tym nabijaniem kilometrow mialem tak samo, i jak zaczelem naciskac to od zerowania licznika(ten przycisk na liczniku) to zaczelo wszystko dzialac i jest okey ;P smiesznie troche ale tak bylo ;D
macpogodno

Post numer:#15  Postprzez lolejko » 14 lip 2011, o 11:12

wojtaq napisał(a):nie wiem czy to nie dalej wina czujnika w dyfrze bo ja miałem tak samo lecz wkońcu zaczęło działać

No ale czujnik drugi założony i to samo po dwóch dniach się dzieje. W dyfrze jest jakies koło zębate z którego odczytuje czujnik prędkość?
lolejko
Student

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 320i
Nadwozie: TC Baur
Silnik: M20B20

Następna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie