[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Na wolnych nie pali na jeden gar

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Na wolnych nie pali na jeden gar

Post numer:#1  Postprzez baker53 » 30 kwi 2011, o 17:58

Witam wszystkich Forumowiczów. Od kilku m-cy jestem posiadaczem BMW E30 M40B16 i mam problem z obrotami na wolnych obrotach. Zimny czy gorący silnik na wolnych po odłączeniu przewodu WN na 3 garze nie ma zmiany pracy silnika. Iskra jest (mizerna ale jest). Swiece wymienione Kopułkę i palec na wszelki wypadek się wymieni. Przepływka i dolot przemyte, wszelkie połączenia z czujnikami też. Krokowy sprawny, przedmuchów nie stwierdziłem. Nierówna praca występuje tylko na wolnych obrotach i co dziwne , jak raptownie depne w gaz to silnik wogule się nie wkręca na obroty. Może macie koledzy jakies pomysły zanim rozbiore silnik w drobny mak? :cool2:
Dodam jeszcze, że wstryski były czyszczone i nawet zamienione drugi z trzecim ale dalej nie chodzi na 3 garze. Kable są na 100 % sprawne bo też były podmieniane.
baker53
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez rfl2 » 30 kwi 2011, o 20:54

U mnie była to elektronika a dokładniej kable od wtrysków.
rfl2
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#3  Postprzez wizzeR » 30 kwi 2011, o 22:36

rfl2 dobrze mówi. Sprawdź czy jest sterowanie na wtrysku. Zwykła diodę 12V wsadź normalnie w kostkę która dochodzi do wtryskiwacza i odpal auto. Dioda powinna mrygać. Jak nie będzie mrygać to już trzeba sprawdzić czego brakuje. Czy napięcia 12V (powinno być stałe) czy sterowania (masy).
Obrazek
wizzeR
Uczeń

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez baker53 » 2 maja 2011, o 10:51

Ok tylko dokladnie w ktorym miejscu mam wpiac ta diode? Z tego co piszesz to wynika, że bezpośrednio do wtyczki tej co się wtrysk podłącza w listwie. Jest jedno ale. Jak się tam dostać skoro kolektor przeszkadza? Może chodzi Ci o tą drugą listwe która jest tuż pod przepustnicą? Nie wiem od czego ona jest ale wygląga jakby szła do wtrysków.
baker53
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez Gawel » 2 maja 2011, o 11:52

musisz zdjąć kolektor odpiąć listwę od wtryskiwaczy wtryskiwacz od 3 garu obrócić tak żeby gniazdo było wolne wkładasz w nie diodę najlepiej jak byś ją miał na przewodach z możliwością zmiany biegunów bo diody nie mają tak jak klasyczna żarówka zmiennych biegunów. Podepnij listwę s powrotem poskładaj i odpal jak dioda nie będzie migać zmień bieguny jak dalej nie będzie migać zastosuj zwykła żarówkę (czasem może by wadliwa dioda) jak to nic nie da masz brak prądu sprawdź przewody do wtyczki mogą by poopalane lub coś podobnego (najlepiej je wymień) i sprawdź wtryskiwacz np. zamień go z innym jak sytuacja powtórzy ze ten gar dalej nie będzie palił to coś z prądem jeżeli przestanie palić na garze który zamieniłeś wtryskiwacz do wymiany(regeneracji).
Gawel

Post numer:#6  Postprzez baker53 » 2 maja 2011, o 12:14

Wtryskiwacze były zamieniane i nie pali dalej na 3 garze... Jest tak, że na jałowym trzesie buda strasznie i na trzech chodzi. Pod obciążeniem na każdym biegu jest idealnie, ma moc i jest żwawy. Jakby nie było przejścia na wtryskiwacz to by chyba mi mulił w czasie normalnej jazdy a tu normalnie załącza się ten 3 cylinder. Nie wiem może z kopułki idzie za słaba iskra na świece na jałowym, a gdy się juz buja to iskra pod wpływem obrotów stabilizuje się. Jeszcze o jednym chciałem wspomnieć. Mój ojciec jak wymienialem świece powiedział, że właśnie z tego gara iskra tak jakby "bije na bok".
baker53
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez wizzeR » 2 maja 2011, o 17:58

Sprawdź koniecznie czy jest to sterowanie na wtrysk. Wpinasz obojętnie jak w kostkę która idzie do wtrysku, diodę 12v i kręcisz rozrusznikiem i ma mrygać. Albo wyciągnij całą listwę z wtryskami i kręcisz rozrusznikiem. Mają ładnie równo dawać wszystkie cztery.
Jak sterowanie jest i wtrysk pracuje to sprawdź sprężanie.
Jak wykręciłeś świeczki to w jakim stanie były?
Obrazek
wizzeR
Uczeń

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#8  Postprzez Gawel » 2 maja 2011, o 23:16

ja zmieniłem kopuł kie kable i świece przeczyściłem wtryskiwacze środkiem co się dolewa do benzyny takim co niby ma czyścic wtryski i zawory no i benzyną ekstrakcyjna. I już nie trzęsie się tak jak wcześniej że aż przygasał prawie.
Gawel

Post numer:#9  Postprzez baker53 » 3 maja 2011, o 12:34

Jak wykręciłem świece to widać było, że prawidłowo paliły tylko właśnie ta jedna tak jakby uciekała iskra z niej, ale nie było na niej żadnych oznak typu zużyte pierścienie itp. Jutro odbiorę kopułke i palec i zobaczymy jak będzie. Jak nie pomoże to sprawdzę te kable od wtrysków i opisze wyniki :cool2:

[ Dodano: 05-05-2011, 00:52 ]
ok wiec tak. kopułka i palec wymienione i nic. cewka sprawdzona i nic. kable do wtrysku hasaja, wtryski leja jak powinny... cisnienie na cylindrach w normie...

[ Dodano: 05-05-2011, 01:10 ]
zastanawiaja mnie jeszcze 2 rzeczy... zatykalem wydech na koncu i nic sie praca silnika nie zmienila i zauwazylem ze sa obroty takie jak zawsze mialem czyli 500-600 to teraz wskazowka chodzi miedzy 1100 a 1800

[ Dodano: 05-05-2011, 16:49 ]
Nie mam już pomysłu na te obroty... podkręciłem jeszcze troche na przepustnicy na 900 obr. ale to tez nie zdaje egzaminu bo dalej czuć, że silnik nie chodzi jak powinien...
Co jeszcze moge sprawdzic?
Kompa resetowałem, inspekcje skasowane... Może to wina rozdzielacza? Bo własnie na tym niepalacym garze jest taka "nijaka" ta iskra... Jak najlepiej sprawdzić rozdzielacz? Nie mam żadnego na podmianke dlatego pytam czy jest jakis sposob.

[ Dodano: 07-05-2011, 16:22 ]
Dzisiaj wymyłem jeszcze raz przepustnicę i czujnik położenia przepustnicy ponieważ nie słyszałem tego "klik". Okazało się, że w środku czujnika było od cholery oleju (skad? nie wiem). Wyczyściłem, przepłukałem i jest ok - jest to "klik". Problem jednak nie zniknął ale odłączyłem krokowca na dłuższą chwilę i ku mojemu zdziwieniu, obroty około 1000 i jakby nigdy nic ten nie palący gar się dołączył i wszystko śmigało jak powinno... Jest ktoś z okolic Bolesławca, abym mógł od niego na chwile podmienić krokowca?
baker53
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez IMIietek » 14 lip 2011, o 21:30

olej jest z odmy jesli jeszcze nie dałes rady z tym m40 to jestem z bc i moge zerknac co z tym twoim m40
kupię e30
IMIietek
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez pawels5 » 14 lip 2011, o 22:07

Ściągnij gumową osłonę wtyczki krokowca, zmierz napięcie na kabelkach i powiedz ile masz V na wolnych obrotach. Przepłukaj krokowy.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#12  Postprzez rfl2 » 14 lip 2011, o 22:33

A kompresje sprawdzałeś?
rfl2
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez baker53 » 22 wrz 2011, o 09:51

Po długiej nieobecności w końcu zająłem się za swoje auto i prawdopodobnie znalazłem przyczynę niepalącego 3 gara. Uszczelka pod kolektorem (ta przy głowicy) była właśnie przerwana na 3 garze. Za chwilę idę po nowe uszczelki i założyć i zobaczymy czy mój problem zniknie. Chciałem jeszcze bardzo podziekować użytkownikowi IMietek za poswiecenie mi swojego czasu na wystawienie diagnozy i fachową pomoc.

Oto zjęcie jak wyglądała uszczelka po zdjęciu kolektora.

Obrazek

[ Dodano: 22-09-2011, 09:51 ]
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff2 ... 58303.html

[ Dodano: 22-09-2011, 13:33 ]
Jednak ta uszczelka była przyczyna niepalącego garka :) Teraz wszystko elegancko chodzi i równiutko :)
baker53
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie