[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jak i czym oczyścić mocno zabrudzone felgi?

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

Jak i czym oczyścić mocno zabrudzone felgi?

Post numer:#1  Postprzez Razor » 17 lip 2011, o 18:57

Cześć

Kupiłem mocno zapuszczone BBS-y. Chciałbym je wyczyścić tylko nie bardzo wiem czym. Obecie używam Carplan - Wonder Wheels do mycia jest dość dobry, łatwo usuwa wszelkie zabrudzenia itd. ale z tym syfem juz sobie nie radzi tak dobrze :/ 2 szt są zawalone pyłem z klocków który solidnie się wgryzł. Poprzedni właściciel chyba ich nigdy niemył. Praca idzie mozolnie...co mnie drażni. Chciałbym się dowiedzieć czym czyścicie, myjecie swoje felgi? Macie jakieś sprawdzone metody lub polecacie jakieś środki? Czym usunąć ten syf?

[center]Obrazek
Obrazek [/center]
Razor
Uczeń

Moje BMW: 318i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M54B30
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez Njord » 17 lip 2011, o 19:31

Njord
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Menl » 17 lip 2011, o 19:44

daro530d, nie wiem czy w tym linu do forum wymieniony jest rozowy Plak, ale polecam. Nie smierdzi, ladnie czysci. Na etykiecie jest napisane, aby nie stosowac na malowane felgi, ale sprawdzilem i nic sie nie dzieje. Trzeba tylko pamietac o czasie i zmyc po 20-30 sek.
Menl

Post numer:#4  Postprzez Njord » 17 lip 2011, o 20:02

Na tym forum siedzą ludzie co mają bzika na punkcie czystości auta. :D Sam stosowałem K2 felix, czyści całkiem przyzwoicie.
Njord
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez faraon20 » 17 lip 2011, o 21:31

Dimer, rozrobić 1:10, jak nie pomoże to 1:5 ale bardzo mocny, długo nie wolno trzymać na feldze, popiskać, przetrzeć gąbką ewentualnie szczoteczką do zębów i spłukać wysokim ciśnieniem.
Obrazek
Kliknij i zobacz mojego białasa!
faraon20
Inżynier

Moje BMW: 316i
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK
Silnik: MxxBxx

Post numer:#6  Postprzez howbiee » 17 lip 2011, o 22:19

Ja polecam osobiście preparat do czyszczenia grilli, przetestowane i daje Ci brachu gwarancje, że lepszego preparatu nie znajdziesz a w dodatku tani :) wszystkie te zapyziałe czarne i brązowe kropeczki Ci poschodzą. Ja używam takiego z Auchan w białej butelce z psiukaczem, konsystencja troche żelowata :> i nie ma obaw, że Ci wyżółkną czy coś w tym stylu.. a często tak się dzieje po "dobrych preparatach" spsiukaj całą fele tym dokładnie w każdym rowku, poczekaj 5 min i szoruj szczotką z w miare twardym włosiem (taka jak szczoteczka do zębów) następniu spłukać wodą i zobaczysz jaki efekt będzie!!! polecam i pozdrawiam miłego czyszczenia :cool2:
howbiee
Moderator

Moje BMW: 320
Silnik: M20B20
Silnik: m20b20

Post numer:#7  Postprzez erp71 » 18 lip 2011, o 00:23

Czyściłem bbs'y po pyle z farby nic nie dało takiego efektu jak środek Meglio odtłuszczacz uniwersalny, usuwa również pył z kloców, osad z rdzy i odtłuszcza dobrze gumę ~12zł allegro, bądź jakiś market.
Ostatnio edytowano 18 lip 2011, o 19:42 przez erp71, łącznie edytowano 1 raz
erp71
Stażysta

Moje BMW: 3XX
Silnik: M50B25

Post numer:#8  Postprzez Wujek » 18 lip 2011, o 10:26

Mocno zabrudzone felgi lakierowane czysci sie środkami kwaśnymi.

Polecam preparat TENZI Alux (np. http://allegro.pl/tenzi-alux-1l-mycie-f ... 34773.html ) - chemia stosowana przez myjnie samochodowe.

Jedna uwaga: srodek jest BARDZO silny. Powinno sie go nalozyc opryskiwaczem i splukac w ciagu max minuty, inaczej lakier moze sie roznie zachowac (moze nie schodzi, ale potrafi sie odbarwic, pojawiaja sie dziwne zacienienia).
Wujek
Student

Moje BMW: 3xx
Silnik: S50B32
Kolejne BMW: e39
Nadwozie: Sedan
Silnik: S62B50

Post numer:#9  Postprzez Razor » 18 lip 2011, o 10:55

Super, dzięki Panowie za wszystkie dobre rady :) Potraktuje je ostro i skłonię się w kierunku Preparatu TENZI. Myślę, że ten środek sobie szybko poradzi. Na allegro widzę, że jest dostepny w Poznaniu także wszystko pasuje. Jak skończę czyścić felgi zdam relację :)
Razor
Uczeń

Moje BMW: 318i
Silnik: M54B30

Powrót do Felunek & Opony