[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

PRZEPLYWOMIERZ A SPALANIE

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

PRZEPLYWOMIERZ A SPALANIE

Post numer:#1  Postprzez duzy30 » 13 maja 2011, o 23:32

Czolem wszystkim,nie wiem czy temat jet zalozony w dobrym dziale,ale prosze mi wybaczyc caly czas sie ucze hehhe.Tak na wstepie przezucilem sie na e30 318touring M40 +gazik(I gener.) Niech mi ktos madry powie czy przeplywomierz ma wplyw na spalanie gazu?!nie jestem w ciemie bity ale zdania sa mieszane i kazdy mowi swoje.Chodzi o to ze spalanie mojego kombiaka waha sie w granicy 10-13 nigdy mnie.W tym ze te 13 to miasto.Pierdyknelo mi i rozwalilo przeplywke tzn urwalo klape,pomimo to jedzie ale o co mi chodzi,uklad zaplonony mam w porzadku bo wszystko nowe, sam sobie wyregulowalem gaz na analizatorze a teraz spalanie mam 15L,czy jest w tym wypadku wina przeplywomierza?!
Ostatnio edytowano 25 lip 2011, o 07:06 przez duzy30, łącznie edytowano 1 raz
duzy30

Post numer:#2  Postprzez Dj Snake » 14 maja 2011, o 08:19

Przecież przepływomierz odpowiada za dostarczenie informacji ile powietrza jest dostarczane do silnika, na podstawie jego informacji komputer ustala ile paliwa trzeba dostarczyć. Po wybuchu do silnika idzie więcej powietrza, prawdopodobnie najwięcej ile się da, czyli i komputer daje większą dawkę paliwa, żeby utrzymać optymalne warunki spalania, więc nie dziw się, że pali 15 litrów :) Zrób przepływkę a 4 litry zgubisz pewnie.
Obrazek

Jezeli nie obiciera to znaczy ze jest za wysoko :]
Dj Snake
Stażysta

Moje BMW: 320
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B20
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez sylwek255 » 14 maja 2011, o 09:47

A jesli ma się tą pierwszą generację gazu, to przed przepływką jest mikser gazu więc juz powietrze z gazem się miesza od momentu tego miksera, to jaką informację komputer ustala ile gazu ma zapodać, jak już w mikserze jest wymieszane powietrze i gaz,moim zdaniem w wersji srubka przepływomierz nie steruje informacja ile ma zapodac gazu.
Ostatnio edytowano 14 maja 2011, o 21:35 przez sylwek255, łącznie edytowano 2 razy
sylwek255

Post numer:#4  Postprzez duzy30 » 14 maja 2011, o 16:56

gdzie jaki kompuer przy takiej instalacji chyba komp w postaci sruby hehhe
duzy30

Post numer:#5  Postprzez erp71 » 15 maja 2011, o 17:45

Dj Snake napisał(a):Przecież przepływomierz odpowiada za dostarczenie informacji ile powietrza jest dostarczane do silnika, na podstawie jego informacji komputer ustala ile paliwa trzeba dostarczyć. Po wybuchu do silnika idzie więcej powietrza, prawdopodobnie najwięcej ile się da, czyli i komputer daje większą dawkę paliwa, żeby utrzymać optymalne warunki spalania, więc nie dziw się, że pali 15 litrów :) Zrób przepływkę a 4 litry zgubisz pewnie.

Przecież przepływomierz nie robi na gazie, tym bardziej przy 1 gen. Powietrza bierze tyle samo czy ma klapkę czy jej nie ma. Gazem 1 gen można narobić dużo szkody. Zobacz czy obudowa filtra powietrza jest cała.

duzy30, to że pali więcej gazu leży raczej po stronie wyregulowania
erp71
Stażysta

Moje BMW: 3XX
Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25

Post numer:#6  Postprzez mleszko » 16 maja 2011, o 15:45

Zależy co się stało z przepływką. Jeżeli klapka nie chodzi płynnie to może to mieć wpływ na mieszankę. Teoretycznie nie otwarta klapka przepływomierza ogranicza dopływ powietrza, a niedobór powietrza brany jest z węża gazu.
Jedną z metod regulacji gazu jest zakrywanie/ograniczanie wlotu powietrza.
mleszko
Inżynier

Moje BMW: 320i
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 545i
Silnik: N62B44

Post numer:#7  Postprzez duzy30 » 17 maja 2011, o 19:04

nie mam w ogole klapy jak i tzw goracego drutu bo po strzale wszystko rozwalilo
duzy30

Post numer:#8  Postprzez prosto21 » 25 lip 2011, o 01:06

u mnie w m40 jak przepływke rozsadzilo to na gazie ledwo co chodził a na bezynie nawet nie pryknal. Włożyłem druga przepływke i gitara.
prosto21

Post numer:#9  Postprzez pawels5 » 25 lip 2011, o 02:00

Jak rozwali przepływkę doszczętnie przy strzale to nie dziwne że nie chodzi. Generalnie sprawna przepływka nie ma żadnego wpływu na spalanie gazu, bo mieszalnik jest przed przepływką i podciśnienie za nie ma wpływu. Prymitywne instalacje nie mają wiele związku z przepływką. Nawet są takie dziwne urządzenia w postaci podtrzymywania klapy przepływomierza jak chodzi na gazie. Jeśli ktoś miałby mieszalnik/blosa za, to może mieć duży wpływ.
Dj Snake napisał(a):Przecież przepływomierz odpowiada za dostarczenie informacji ile powietrza jest dostarczane do silnika, na podstawie jego informacji komputer ustala ile paliwa trzeba dostarczyć. Po wybuchu do silnika idzie więcej powietrza, prawdopodobnie najwięcej ile się da, czyli i komputer daje większą dawkę paliwa, żeby utrzymać optymalne warunki spalania, więc nie dziw się, że pali 15 litrów Zrób przepływkę a 4 litry zgubisz pewnie.

Nie dotyczy to gazu, tylko paliwa zwanego benzyną.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie