[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Nierówna praca silnika

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Nierówna praca silnika

Post numer:#1  Postprzez Knox325 » 10 gru 2007, o 22:47

Witam,
Jakiś czas temu kupiłem 325i zza Odry. Wszystko jest w porządku z samochodem tzn. silnik ciągnie elegancko, olej nie znika, spalanie w normie. Mam jednak pewien problem. Na wolnych
obrotach silnik po nagrzaniu dziwnie pracuje. Chodzi np. na 660 obrotów po 2,3 sekundach 665 i znowu przez 3,4 sekundy 655. Wiadomo teoretycznie nie ma czym się martwić bo widywało się już padaki co od 600 do 900 chodziły. Jednak gdy się stoi dłużej na światłach to co 2-3 sekundy czuć wibracje wręcz takie delikatne szarpnięcie na silniku. To już moje trzecie bmw z silnikiem sześciogarowym i wiem ,że te silniki charakteryzują się dużą kulturą pracy. Sprawdzałem, czyściłem przepływomierz i silnik krokowy.Już myślałem ,że znalazłem przyczynę-kopułka i palec były mocno skorodowane ale to nie to :?Świece są nowe, przewody całe.Kluczem może być sycząca pompa paliwa, której dni pewnie już są policzone, może chodzi o ciśnienie paliwa i stąd ta dziwna nierówna praca silnika. Przy czym miałem kiedyś e34 2l 24v z syczącą pompą i chodziło równiutko na 650 rpm no ale 87 to nie 94 rok prod. :wink:
Bavarian Motor Works
Knox325
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez Chalski » 11 gru 2007, o 09:34

Mi przychodzi do głowy na szybko jeszcze sprawdzenie regulatora ciśnienia paliwa
Chalski

Post numer:#3  Postprzez maaaad » 11 gru 2007, o 16:24

Mam podobny problem. Silnik m20b20, czyli dwulitrówka. Obrotomierz pokazuje 550-650 i silnik nierówno pracuje (norma to 760 +/- 40). Po podpięciu do kompa okazało się, że.... Obroty wynoszą 720 do 780.
U siebie jeszcze będę kombinował, niemniej Tobie proponowałbym sprawdzenie m. in. szczelności dolotu, przepływki, czujnika położenia przepustnicy. Gdzieś też czytałem, że ktoś zresetował kompa i mu to pomogło.
Pozdro.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez sarna1 » 11 gru 2007, o 19:14

przede wszystkim sprawdz czy masz dobrze wyregulowane zawory :)
sarna1

Post numer:#5  Postprzez Knox325 » 11 gru 2007, o 21:27

Pierwsze co zrobiłem to wymieniłem olej i ustawiłem zawory-toć to chyba jest obowiązkowe jak się nową fure kupuje :D Co do regulatora ciśnienia paliwa to gdzie to jest i jak to sie sprawdza w m20?
@ maaaad jak się sprawdza czujnik położenia przepustnicy?Resztę już rozbierałem aż do samej przepustnicy więc powinno być raczej szczelnie poskręcane.
W opisie bardziej chodziło mi o to czy może występować jakaś zbieżność zdychającej pompy paliwa z nierówną pracą silnika.Może ktoś miał coś podobnego i po wymianie pompy np było już git. Szczególnie niepokojące są szarpniecia i wibracje co jakiś czas co raczej wyklucza dolot.Bardziej to wygląda jakby co jakiś czas wtrysk dostawał więcej wachy a później mniej ale może to tylko moja pokręcona teoria :|
Bavarian Motor Works
Knox325
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez Stammek » 11 gru 2007, o 22:16

Tu masz jak sprawdzić czujnik połozenia przepustnicy:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=572&highlight=ohm
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#7  Postprzez sok » 13 gru 2007, o 01:21

Miałem podobne objawy w swoim m40, tyle że u mnie potrafił sobie zgasnąć czasami jak np sobie pod światłami stałem, a pompę paliwa słychać też, trochę najeździłem się do mechanika, kilka rzeczy wymieniłem, a rozwiązaniem okazało się uszczelnienie gumy przepływomierza, która była popękana, pomogło i teraz działa cacy, w oczekiwaniu na nową gumę która jest w drodze.
sok

Post numer:#8  Postprzez Kicha » 13 gru 2007, o 08:11

Wlasnie mialem to samo napisac podstawa sprawdz gume przeplywomierza ktora dochodzi do silnika. Bo jesli znajdziesz na niej jakies pekniecie to masz przyczyne falowania obrotow. :cool2:
Kicha

Post numer:#9  Postprzez Knox325 » 17 gru 2007, o 21:27

Tak na oko wydaje się być szczelna:)Chodzi wam o takie mikro pęknięcia np koło taśm zaciskowych czy jakieś konkretne małe dziursko?Poza tym nie wydaje mi się żeby przez taką nieszczelność mogło całą furą rzucać...Mam już pompę na zamianę tyle ,że tą lochę wymienić pod progiem... :mad2: Jak coś odkryje to napisze :wink:
Bavarian Motor Works
Knox325
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez maaaad » 17 gru 2007, o 22:49

Jeszcze jeden temat - przepływomierz.
W przepływomierzu jest taka ścieżka, po której przesuwa się blaszka wychylana przez klapkę (sorry za niefachowe słownictwo :D) - im bardziej klapka się wychyli, tym mocniej blaszka się przesuwa po ścieżce i wtedy odpowiedni sygnał (o ilości zasysanego powietrza) idzie do komputera. U mnie, w miejscu, gdzie ta blaszka znajduje się podczas pracy silnika na wolnych obrotach, ścieżka jest jakby uszkodzona - jest tam albo wytarcie, albo taki mały purchelek. A więc w tym położeniu sterownik silnika może otrzymywać nieprawidłowy sygnał z przepływki i stąd może się brać lekko nierówna praca, jak to się u mnie dzieje właśnie.
To taka moja teoria - trzeba by przepływkę podmienić na sprawną.
Aha, po podpięciu do kompa błędu przepływomierza nie stwierdzono.
A szczelność dla równej pracy silnika jest b. ważna. Niemniej, ja swoją uszczelniłem chyba najlepiej, jak się dało, a i tak nierówna praca pozostaje. Upatruję tego właśnie w przepływce.
Pozdro.
maaaad
Magister

Post numer:#11  Postprzez sok » 17 gru 2007, o 23:36

U mnie gumę od przepływki zasilikonował mechanik, i działało cacy ok tygodnia, teraz raz rzuca samochodem, raz wszystko działa cacy, nie wiem czy to uszczelnienie sylikonem już przestało "działać" :roll: i znowu zrobiła się jakaś dziurka, w każdym bądź razie w tym tygodniu powinna do mnie dotrzeć szczelna guma, także jak dalej będzie szarpać to może być wina samego przepływomierza tak jak napisał maaaad, także jak już założę nową to podzielę się spostrzeżeniami.
sok

Post numer:#12  Postprzez maaaad » 18 gru 2007, o 02:01

Za nową, oryginalną gumę dałem ok. 75 zł, więc tragedii nie ma, można zaryzykować. A stara była spękana w tych przetłoczeniach - na oko nie widać, ale jak się rozchyliło harmonijkę to widoczne były szczeliny.
maaaad
Magister

Post numer:#13  Postprzez Kicha » 18 gru 2007, o 13:40

maaaad to gdzie dostales za takie smieszne pieniadze ? Bo ja w Poznaniu w ASO zaplace 90 zl za ta gume
Kicha

Post numer:#14  Postprzez Stammek » 18 gru 2007, o 14:54

Ja niedawno kupowałem ta gume do m20 i w poznaniu u Olszowca zaplacilem 60zl :D
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring