[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

gubi mi zapłony

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

gubi mi zapłony

Post numer:#1  Postprzez strzala_wawa » 31 lip 2011, o 02:44

Moja Berta z m20b25 gubi zapłony, nieregularnie i bez względu na obroty. A jak mega napiernicza deszcz to czasem dziwnie jedzie jakby bez jednego gara.
Co to może być? Podobno oprócz kabli to może też być palec aparatu.

Czy znalazłby się jakiś kolega forumowicz w Wawie z tym motorem i sprawnymi kabelkami zapłonowymi, co byśmy mogli sprawdzić czy to problem przewodów? Było by ekstra.
strzala_wawa
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez Strzelba » 31 lip 2011, o 10:25

popraw treść posta bo z polskim językiem to dużo wspólnego to on nie ma
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#3  Postprzez jakubmw » 31 lip 2011, o 11:34

uklad zaplonowy do wymiany
jakubmw
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez kam 16 » 31 lip 2011, o 17:09

najprawdopodobniej kable, ale mogą być też świece, kopułka, palec... Masz pw :mrgreen:
kam 16
Uczeń

Moje BMW: 328i

Post numer:#5  Postprzez Dj Snake » 31 lip 2011, o 20:58

Mam podobny problem. Odłączyłem aku żeby skontrolować stan półki pod nim. Z zabezpieczeniem półki trwało to jakieś dwie godzinki. Podłączyłem, podokręcałem klemy i koniec. Następnego dnia nie chciała odpalić... po kilku kręceniach załapała, obroty falowały, ale sądziłem że to po odłączeniu aku coś się jej pomyliło. Wyjechałem z podwórka, przejechałem jakieś dwa kilometry, auto nie miało mocy, szarpało troche i gasło przy dojeżdżaniu do skrzyżowania aż w końcu zdechło całkiem tuż przed przejazdem kolejowym... Nie chciała już w ogóle odpalić. Jedno co mnie zadziwiło to po otwarciu maski i podejściu od strony aku, chciałem zobaczyć czy kable wszystkie są w porządku, było okej, ale strasznie gorąco tam było, po takiej odległości chyba aż za bardzo. Auto sholowałem do domu. Szybka diagnoza - słaba iskra na 3 i 4 cylindrze. Wymieniłem świece - auto odpala, pracuje równiej ale nadal nie jest to co było przed odłączeniem aku. Obroty falują, podczas jazdy potrafi szarpnąć, do 3 tysięcy jeszcze jako tako się zbiera, ale dalej już jest słabo :/ Wyciągnąłem filtr (stożek, z racji tego że mam blosa) zatkałem dolot, samochód zdechł po około 5-10 sekundach, ale było słychać gwizd gdzieś niedaleko wejścia gumy w kolektor. Skoro już przy dolocie byłem, założyłem filtr ale odłączyłem przepływomierz, różnica bardzo zauważalna, obroty spadają, podnoszą się, spadają i tak w kółko, więc przepływka działa. Odłączyłem krokowy, też jest różnica w pracy silnika.

Z ciekawostek jeszcze zauważyłem że na 6 cylindrze - tym przy ścianie grodziowej raczej nie pracuje bo po zdjęciu fajki nie zauważyłem większej różnicy w pracy silnika :/ Przewody były wymienione rok temu, kopółki nie rozbierałem ale wygląda na w miare nową. Świece NGK z katalogu pod e30. Czy jest możliwe że uwaliłem kompa odłączając aku? żadnych iskier nie krzesałem ani nic z tych rzeczy się nie zdażyło.
Obrazek

Jezeli nie obiciera to znaczy ze jest za wysoko :]
Dj Snake
Stażysta

Moje BMW: 320
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B20

Post numer:#6  Postprzez Pietrek » 31 lip 2011, o 21:17

Dj Snake napisał(a): kopółki nie rozbierałem ale wygląda na w miare nową.

to ją rozbierz dopiero oceniaj stan.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Silnik: m20b25

Post numer:#7  Postprzez buhaaq » 31 lip 2011, o 22:02

Kopułki zawszę wyglądają jak nowe dobrze się przypatrz czy gdzieś jej nie wypaliło ostatnio to przerabiałem i biło na śrubkę mocującą. Taka ciekawostka w moim przypadku rozleciał się napinacz paska rozrządu i był przestawiony o 2 zęby jeździło ale w czas zostało wymienione.
Kupie listwę drzwi, ramke shadow prawe, listwę progową lewa kierowcy(ta przy fotelu na duże spinki).

Pozdrawiam Mateusz.
buhaaq
Student

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#8  Postprzez Dj Snake » 31 lip 2011, o 23:40

Dodam tylko że nie ma zupełnie żadnej różnicy pomiędzy gazem a benzyną. W nocy pod maską ciemność, jak to zwykle pod maską. Ruszanie przewodami od przepływki, od czujnika położenia wału, od świec czy od sondy nic nie zmienia, odłączania krokowego, przepływki też nic. W skodzie jak się nam raz tak nagrzała mocno sonda lambda po przejechaniu kawałka, to okazało się że cewka zapłonowa padła. Teraz przed chwilą byłem zobaczyć czy nie ma przebicia gdzieś na przewodach, odpaliłem dosłownie na 2 minuty i już było czuć ciepło delikatnie nachylając się nad silnik. Może to jakiś trop?
Obrazek

Dj Snake
Stażysta

Post numer:#9  Postprzez Leon » 1 sie 2011, o 09:28

Dj Snake napisał(a):odpaliłem dosłownie na 2 minuty i już było czuć ciepło delikatnie nachylając się nad silnik. Może to jakiś trop?

Jaki ku...a trop? Połóż rękę na kolektor wydechowy to się dowiesz skąd bije ciepło.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20

Post numer:#10  Postprzez Dj Snake » 9 sie 2011, o 20:48

Lambda z pomiarów wyszła raczej sprawna. Na ciepłym wahanie 0.2 do 0.9 czyli tak jak wyczytałem że powinno być. Albo nie udało mi się zmierzyć, albo na białych nie miałem 12V. To mogłoby powodować kulejące wolne obroty ale po nagrzaniu nie powinno mieć znaczenia żadnego? Całkowite rozłączenie sondy nie powoduje zmiany w pracy silnika więc to raczej nie ona kaszani. Odłączenie krokowego nie powoduje wielkich zmian, natomiast jego ponowne podłączenie powoduje wzrost obrotów silnika. Samochód bardzo nieładnie pracuje do około 2 tysięcy obrotów, później zaczyna sobie radzić, choć też przerywa :/

Any ideas? Co jeszcze sprawdzić, zmierzyć ruszyć, przeczyścić. Krokowy się jakoś rozbiera do czyszczenia? Czy tak jak wyjęty z samochodu jeb w nafte?

[ Dodano: 09-08-2011, 20:42 ]
Sory że post pod postem, ale już ręce mi opadają... siedze dobry tydzień i kaplica, elektromechanik rozkłada ręce, nie wiem już co sprawdzić. Auto w ogóle nie odpala, wymieniłem świece, wymieniłem palec aparatu zapłonowego bo był potrzaskany. Sprawdziłem przepływke, krokowiec, lambde, przekaźnik od krokowca, pompe paliwa, resetowałem kompa, czyściłem czujnik położenia wałka.

Auto jak nie paliło tak i nie pali. Dzisiaj włożyłem nowy palec i efekt był taki że odpaliła, pracowała jakieś 10-15 sekund falując na obrotach aż w końcu się udusiła i od tamtej pory nie chciała odpalić w ogóle.

Błędów żarówka nie miga w ogóle. Podłączam żarówke pod + i pod szary kabelek (12), po naciśnięciu gazu raz zapala się żarówka, po kolejnych czterech lub pięcu naciśnięciach zero reakcji, dalej się pali żarówka... Nie mam już pojęcia a mam elektromechanika do dyspozycji, może mi sprawdzić praktycznie wszystko, tylko że już nie wiadomo co tam sprawdzać...
Obrazek

Dj Snake
Stażysta

Post numer:#11  Postprzez przemeq » 9 sie 2011, o 21:54

cewkę patrzyłeś??
jak zabezpieczałeś półkę nie szarpałeś wiązki obok aku??
sprawdź czy aby na pewno masa dobrze łączy, nie tylko przy aku ale również przy kielichu
e46 330i & szukam e30 coupe wąskie lampu
przemeq
Stażysta

Moje BMW: 330i
Nadwozie: Touring
Silnik: M54B30
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#12  Postprzez Dj Snake » 9 sie 2011, o 22:30

Cewka z zewnątrz wygląda okej, nie wiem jak ją ewentualnie zmierzyć. Wiązka obok aku raczej uszkodzona nie jest, chyba że tam jakieś kable trzymały się na słowo honoru to coś mogło się stać... Masa jest, bo rozrusznik kręci, jakby nie było to by chyba nie kręcił, bo już tak kiedyś miałem. Klemy wyczyszczone więc też jest ok. Nie wiem jak na nowym palcu, bo nie sprawdziłem, ale na starym była słaba iskra na świecach coś :/
Obrazek

Dj Snake
Stażysta

Post numer:#13  Postprzez kam 16 » 9 sie 2011, o 23:03

podmień z kimś cewkę, 5 minut roboty a przynajmniej będziesz pewny że to nie ona lub rozwiążesz problem... :D
kam 16
Uczeń

Moje BMW: 328i

Post numer:#14  Postprzez Dj Snake » 9 sie 2011, o 23:08

Cewka z M40 pasuje pod m20? Bo kurde u mnie deficyt na M20B20...
Obrazek

Dj Snake
Stażysta

Post numer:#15  Postprzez kam 16 » 9 sie 2011, o 23:18

Tak cewka pasuję z każdego silnika jaki był seryjnie w e30
kam 16
Uczeń