Ja teraz jestem w trakcie rejestracji takiego auta.
Potrzebna napewno jest ekspertyza rzeczoznawcy na temat zmiany auta z 4 na 2 osobowe, lub certyfikat firmy wykonujacej usluge demontazu.
Druga sprawa ktora zalezy tu od humoru diagnosty to faktura na klatke/zaswiadczenie o wykonaniu jej zgodnie ze sztuka lub swiadectwo homologacji. Jedni chca inni nie...
Najwazniejsze jest przemianowania auta na 2 osobowe. Klatka nie jest nigzie opisana w rozporzadzeniach. Ale! jesli mamy zastrzaly do przednich kielichow, przechodzace przez sciane grodziowa. Musimy miec na to papier rzeczoznawcy. Bo to juz jest modyfikacja waznego elementu samochodu. (u mnie przy swapie na M30 klatka z zastrzalami to koniecznosc)
Ja jeszcze borykam sie ze swapem silnika.
I tutaj wazna rada. Silnik nieseryjny od innego modelu tylko na lapach silnika z samochodu dawcy. Wydumane na kolanie lapy nie przejda ani akspertyzy rzeczoznawcy ani przegladu rejestracyjnego. Warto miec to na wzgledzie.
Warto miec papiery na czesci zwiazane z ukladem hamulcowym albo przynajmniej papier z warsztatu z opisem przerobki i zaswiadczeniem o wykonaniu zgodnie ze sztuka/ lub ekspertyza licencjonowanego rzeczoznawcy PZM.
Tak czy inaczej zrobienie tego na legal to tak z 1000 pln wychodzi wraz z oplatami rejestracyjnymi.
Ale da sie. Tylko trzeba dobrze wczytac sie w przepisy i nie dawac sie omamic na stacji przez pana ziutka ktory wie lepiej i nagina przepisy zeby tylko nas nie puscic.
A co do homologacji FIA to jeden z kolegow ma racje ze elementy wyposazenia typu kierownice fotele pasy!!! z homologacja FIA do sportu jednoczesnie nie maja homologacji drogowej E1 /E4. Sa modele pasow ktore maja podwojna homologacje i tych mozna uzywac na drogach publicznych jednoczesnie bedac w zgodzie z zalacznikiem J art 253 FIA.
Wobec czego rajdowka majaca zamontowane pasy w sposob zgodny z zal. J, jednoczesnie nie spelnia podstawowych kryteriow dopuszczenia do ruchu po drogach publicznych. Polska to kraj pelen sprzecznosci i paranoi...
tak czy inaczej kazdemu kto chce jezdzic na legalu z klatka i swapem zycze powodzenia!