[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m30 brak napiecia na wtryskach...

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

m30 brak napiecia na wtryskach...

Post numer:#1  Postprzez Kuba-e21 » 21 wrz 2011, o 00:17

Witam, mam m30b35 po 87r. i niestety problem jest taki brak napiecia na wtryskach... Czujnik polozenia walu jest ok, sterownik jest ok, pompa paliwa jest ok, regulator cis jest ok... Juz brakuje mi powoli pomyslow, choc domyslam sie ze jest to sprawa bardziej elektroniczna... Pomocy :(
Kuba-e21
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez Escobar » 21 wrz 2011, o 05:17

Sprawdż czy po kluczyku masz napięcie na przewodzie czerwonym z białym paskiem w wiązce zasilającej wtryskiwacze .Jest to stały + z tego samego przekażnika który zasila sterownik.Może instalacja którą masz przy silniku pracowała kiedyś w aucie z gazem a wtedy na tym przewodzie jest zakładany przekażnik żeby odciąc zasilanie . Wtryskiwacze mają stały + a sterowane są masą z komputera.
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#3  Postprzez Kuba-e21 » 21 wrz 2011, o 13:40

Zaraz spr, bo kiedys była gazownia jak bylo m20...
Kuba-e21
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez lipass » 21 wrz 2011, o 17:11

Kuba-e21 napisał(a):Zaraz spr, bo kiedys była gazownia jak bylo m20...

o ile pamiętam powinieneś mieć złączonych 6 czerwono-białych przewodów od wtrysków z 2 takimi samymi i jednym grubym czerwonym

przy gazie masz 6 przewodów dołączonych po przekaźniku
lipass
Stażysta

Moje BMW: 335i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M30B35
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 316i
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16

Post numer:#5  Postprzez Kuba-e21 » 21 wrz 2011, o 23:18

Escobar, naprowadziles mnie na dobry tor, dzieki :) m30 dzisiaj pierwszy raz odpalilo :D Odpalil pieknie, chodzil z 3 min i zgasl dosyc szybko sam, okazuje sie ze teraz go zalewa i nie chce odpalic. Cos mnie swedzi w palcach u stop ze to bedzie cos z luftem-przeplywka...
Kuba-e21
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez kris » 22 wrz 2011, o 08:04

Ustawiłeś czujnik położenia przepustnicy?
kris

Post numer:#7  Postprzez Kuba-e21 » 22 wrz 2011, o 13:53

Nie ustawialem bo go nie ruszalem, poza tym czujnik polozenia przepustnicy dziala w trybie 0-1.
Kuba-e21
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez kris » 22 wrz 2011, o 21:57

Kuba-e21 napisał(a):Nie ustawialem bo go nie ruszalem, poza tym czujnik polozenia przepustnicy dziala w trybie 0-1.

Nie w każdym M30. Tak działały te nowsze. W każdym razie jeśli odpalałeś silnik przed kupnem i działał OK, to nie wiem dlaczego celujesz w przepływomierz. Z kolei kolektor malowałeś, więc czujnik musiałeś odkręcić, a więc i rozregulować.
kris

Post numer:#9  Postprzez Escobar » 22 wrz 2011, o 22:15

Kuba-e21 napisał(a):Cos mnie swedzi w palcach u stop ze to bedzie cos z luftem-przeplywka...
to ją odepnij ,jeśli robi siarę to szybko wyjdzie czy to przepływka. Sprawdż czy teraz przypadkiem napięcie nie jest na wtryskiwaczach przez cały czas , zamiast cyklicznie .Byc może jest błędnie podłączona masa i zamiast impulsem ze sterownika wtryskiwacze są zasilane przez cały czas i leją ile wejdzie - ale to tylko moje przypuszczenia ,dobra masa dla sterownika też może tu miec znaczenie.Regulator ciśnienia też warto sprawdzic wraz z ciśnieniem na listwie.
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez Karolo » 23 wrz 2011, o 11:40

Jak ci zalewa to wymień lambde w wydechu.
Karolo
Uczeń

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx

Post numer:#11  Postprzez Kuba-e21 » 23 wrz 2011, o 12:23

kris napisał(a):Nie w każdym M30. Tak działały te nowsze. W każdym razie jeśli odpalałeś silnik przed kupnem i działał OK, to nie wiem dlaczego celujesz w przepływomierz. Z kolei kolektor malowałeś, więc czujnik musiałeś odkręcić, a więc i rozregulować.

Kupilem go jako zestaw lego "zrob to sam". Przeplywomierz jest dobry wczoraj sprawdzalem napicie, rezystencje. Kolektor malowalem zgadza sie, ale czujnika nie musialem odkrecac od przepustnicy zeby ja wyczyscic :) Jakby co jest to przepustnica sterowana linka (nie napisalem tego wczesniej).

Karolo napisał(a):Jak ci zalewa to wymień lambde w wydechu.

Sonda dopiero powyzej temp (chyba) 300C zaczyna dzialac ;) A mi chodzi o to ze silnik wogole nie odpala bo go zalewa w pizdu. Z trzy miesiace temu mialem polowke w ktorej jakis idiota wymienil wydech na wrsje bez sondy i sobie wisiala gdzies z boku przy silniku :P Troche sobie falowala na obrotach i troche ja zalewalo w czasie jazdy, ale odpala i jezdzial...

Escobar napisał(a):to ją odepnij ,jeśli robi siarę to szybko wyjdzie czy to przepływka. Sprawdż czy teraz przypadkiem napięcie nie jest na wtryskiwaczach przez cały czas , zamiast cyklicznie .Byc może jest błędnie podłączona masa i zamiast impulsem ze sterownika wtryskiwacze są zasilane przez cały czas i leją ile wejdzie - ale to tylko moje przypuszczenia ,dobra masa dla sterownika też może tu miec znaczenie.Regulator ciśnienia też warto sprawdzic wraz z ciśnieniem na listwie.

Regulator podmienialem 3 razy, na kazdym jest to samo. Przeplywka sprawdzona. Wczoraj siedzac przy nim slyszalem ze wtryski jakby nie trafialy w odpowiedni moment. Raz strzeli sobie na jednym garze czasem na dwoch i koniec. Masa jest ciagle ta sama, jak wtedy kiedy odpalil za pierwszym razem chodzil z 5 min i zgasl jakby ktos wylaczyl go ze stacyjki, nie zaczelo go powoli zalewac, nie dlawil sie tylko poprostu zgasl. Tym razem obstawiam czujnik polozenia wału - mimo ze nowy jak 90% czesci przy tym motorze... Dzisiaj o 17 ma przyjechac kumpel z kompem, bo powoli brak mi pomyslow.

Dzieki Panowie ze starcie sie pomoc :cool2: :not:
Kuba-e21
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez Pietrek » 23 wrz 2011, o 14:46

Jesli masz możliwość wyjęcia listwy z wtryskami z kolektora to zrób to (nie wiem jak dostęp w m30)
Oczywiście nie odłączaj przewodów, kręć rozrusznikiem i zobacz jak rozpylają wtryski, w razie czego będziesz widział które ewentualnie leją.

Ps. zobacz czy nie zawiesiła się klapka przepływomierza, jeśli zacięła się na otwartej to cały czas wtryski będą walić tyle paliwa ile wychodzi ze wskazań przepływomierza.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Silnik: m20b25

Post numer:#13  Postprzez Escobar » 23 wrz 2011, o 20:21

Kuba-e21 napisał(a):nie dlawil sie tylko poprostu zgasl.
sprawdzałeś czego mu zabrakło ? Iskry czy paliwa ? Możliwe że czujnik wału po zagrzaniu głupieje .
Pietrek napisał(a):kręć rozrusznikiem i zobacz jak rozpylają wtryski, w razie czego będziesz widział które ewentualnie leją.

tylko podczas tej próby wyjmij główny przewód z cewki zapłonowej bo rutyniarzom się zdarza zapomniec i wiązka silnika a czasem całe auto płonie.
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez Kuba-e21 » 23 wrz 2011, o 22:19

Escobar napisał(a):sprawdzałeś czego mu zabrakło ? Iskry czy paliwa ? Możliwe że czujnik wału po zagrzaniu głupieje .

Zaraz po tym jak zgasl jak probowalem go opdalic to zalewa caly czas, az do teraz (oczywiscie nie odpala). To z tym zagrzaniem czujnika bylo by ciekawa opcja, tylko ze on nawet nie ma jak sie nagrzac... Chyba ze juz go strzelilo. Co do wtryskow czy w m30 jak leje 1 to reszta tez gorzej pracuje ? Bo chyba jest niemozliwe zeby nagle 3 i lub wiecej sie zepsluo.
Kumpel byl z kompem i nic nie wykryl :/ Ogolna porazka, jakis magik dzisiaj byl i polegl :P Moze sprobuje jeszcze z kims podmnienic komputer...
Kuba-e21
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez lipass » 23 wrz 2011, o 22:44

przychodzi mi jeszcze na myśl czujnik temperatury pow. w przepływce
lipass
Stażysta

Moje BMW: 335i