[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Elektryczny szyberdach .. co i tak!!!

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#76  Postprzez patryk konin » 28 wrz 2011, o 15:27

kabelek poprowadzić z kąd od skrzynki bezpiecznika nr 17?? pewnie poza kablem trzeba uzupełnić teo gniazdo metalowe które chwyta nóżke bezpiecznika i kabel zakończyć w kostce zasilającej pod kierą zakończyć to pinem metalowym
a co do przekaźnika to pomarańczowy w puszce mam dodać czy niebieski pod kierownica (moj jest fioletowy)
Dzięki

[ Dodano: 28-09-2011, 16:11 ]
przykręciłem silniczek i całą reszte wziołem plus bezpośrednio z aku a minus z karoserii na plusie dałem bezpiecznik 25A i podłączyłem plus do białego przewodu zakończonego wtyczką która ma iśc w miejsce el.szyb/szyberdachu i bezpiecznik 25 sie spalił wziołem 30(taki jaki ma być) i przycisk szberdachu był podświetlany i po wciśnięciu go podświetlanie przygasało i kable sie nagrzewały razem z bezpiecznikiem ale nic sie nie działo nie było słychać nawet żeby silniczek chodził więc teraz to już zupełnie nie wiem o co chodzi moge na sucho spr (jakimś kluczem albo imbusem) czy silniczek niejest jakoś sklinowany tzn czy moge otworzyć szyberdach kluczem bez prądu żeby zobaczyć jaki jest opór
patryk konin
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#77  Postprzez Dantte26 » 28 wrz 2011, o 19:36

patryk konin,

z bezpiecznika napięcie powinno iść na pomarańczowy przekaźnik w puszce bezpieczników...po włączeniu zapłonu przekaźnik ten powinien się załączyć i spiąć obieg który to idzie jako zasilanie i kończyć się jednopinową wtyczką pod kierą w okolicy tego niebieskiego przekaźnika (służy on do załączenia obiegu el. szyb po otwarciu drzwi) następnie w zestawie z silniczkiem powinna się znajdować wiązka elektryczna szybra z dodatkowym przekaźnikiem montowanym przy silniczku...od silniczka idzie w sumie tylko jeden kabel zasilający ale wątpie aby był on biały...z tego co pamiętam u siebie był on dwukolorowy...może łączysz nie ten obieg i włącznikiem szybra robisz spięcie...minus od silniczka mocujesz do karoserii w okoliczch silniczka szybra...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#78  Postprzez patryk konin » 28 wrz 2011, o 20:32

wszystko tak jak mówisz ale ten biało czarny kabel powinien być wpięty w pin którego nie ma i zamiast tego pociągnołem dodatkowy kabel od aku (tak żeby tylko spr i ten kabel podłączyłem do wtyczki która powinna iśc w kostke pod kierą potem ten biało czarny kabel wchodzi do filetowego przekaźnika i do przełącznia idzie chyba zielono niebieskim masa jest przy karoserii jak wszystko podłącze (czyli +prosto od aku po drodze 30A bezpiecznik do białoczarnego kabla a mins z karoserii to przycisk się podświetla jak go wcisne to podśtwietlenie przygasa światełka w kabinie troche też i nic sie nie dzieje poza tym że kable się grzeją próbowałem go mechanicznie otworzyć i zamknąc i udaje się ale jest za słabo dokręcony i słychać jak czasami przeskakuje po dopchnięciu ręką jest ok

czyli tak naprawde przekaxniki są po to żeby włączać obieg ele. po otwarciu drzwi albo przekręceniu kluczyka a jeżeli ja plus mam prosto z aku to ona nie są potrzebne żeby spr czy to działa (docelowo chce jak oryginał na przekaźnikach bezpiecnzikach itp
poradzcie co tu zrobić bo ręce opadają już
patryk konin
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#79  Postprzez Dantte26 » 28 wrz 2011, o 22:05

może to głupio zabrzmi...ale...sprawdzałeś może napęd przed jego demontażem z dawcy...smigał bez problemu?
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25

Post numer:#80  Postprzez patryk konin » 29 wrz 2011, o 12:03

nie bo nie chciałem przestawić ustawień zębatki a gościu miał wybebeszoną skrzynke bezpieczników i całą reszte
nie wiem czy odkręcić i spr na sucho czy może lepiej nie żeby sie nie poprzestawiało

[ Dodano: 01-10-2011, 15:46 ]
kurde nie śmiejcie sie ale aku był rozładowany teraz sie silnik kręci ale przeskakuje na zębatce bo jest na 2 śróbkach tylko a 3-ciej najważniejszej niema bo nawet po rozwierceniu dużo jeszcze brakuje żeby załapać gwint nie wiem czy nie łątwiej bd przełożyć tych miedzianych rórek od dawcy
no i oczywiście przestawiłem silnik wzglęgem blachy przez to przeskakiwanie ząbków mało tego to jeszcze ten niebieski plasticzek przy silniczku mi wyskoczył i te kabelki od czujnika położenia sie poprzestawiały ...... ale ogarnołem to ( tak mi sie wydaje) i teraz tylko ustawić szyber
patryk konin
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#81  Postprzez zabafilip » 20 paź 2011, o 12:00

Ja wczoraj przekładałem całego pająka bo szkoda mi było rozwiercać dziury w silniku.
Nie mogłem wyczepić linek z tych prowadnic - jest to zabezpieczone zaciśniętym nyplem na końcu. Potrzebne było nacięcie rantu pod prowadnicami (tam gdzie wchodzi pancerz) i wtedy można całość przełożyć.
Obrazek
zabafilip
Magister

Moje BMW: 325eA
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B27
Silnik: MxxBxx

Post numer:#82  Postprzez wojtaq » 20 paź 2011, o 12:06

zabafilip napisał(a):Ja wczoraj przekładałem całego pająka bo szkoda mi było rozwiercać dziury w silniku.
Nie mogłem wyczepić linek z tych prowadnic - jest to zabezpieczone zaciśniętym nyplem na końcu. Potrzebne było nacięcie rantu pod prowadnicami (tam gdzie wchodzi pancerz) i wtedy można całość przełożyć.

to tak jakby zmieniać w aucie opony na felgach przykręconych do auta :cool2:
ważne że się udało i można klikać elektrycznie :mrgreen: :mrgreen:
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#83  Postprzez zabafilip » 20 paź 2011, o 12:10

Nie rozumiem aluzji ale OKI :D
Obrazek
zabafilip
Magister

Post numer:#84  Postprzez wojtaq » 20 paź 2011, o 12:14

że rozwiercając nity i nitując na nowo trwa to chwilkę a nakład pracy jest znikomy :)
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Post numer:#85  Postprzez zabafilip » 20 paź 2011, o 12:15

wojtaq napisał(a):że rozwiercając nity i nitując na nowo trwa to chwilkę a nakład pracy jest znikomy :)

Które nity? :P
Jeżeli chodzi CI o te 2 nity co trzymają blaszkę szyberdachu to chyba nie przerabiałeś tego tematu...
Całe "pająki" są inne - pokrywa się tylko 1 dziura

Naciąć trzeba dokładnie jak tutaj:
Obrazek

Tu też widać:
Obrazek

[ Dodano: 20-10-2011, 15:26 ]
Wlasnie sie kaplem ze te linki wychodza w calosci z miedzianych prowadnic...
Obrazek
zabafilip
Magister

Post numer:#86  Postprzez PR0ZAC » 20 paź 2011, o 18:58

Kurde, ja nic nie nacinałem, nitów nie rozwiercałem, pająków nie demontowałem tylko sam mechanizm i działa :)
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

[center]SWAPY, Black Hella, polerowanie kloszy, regeneracja odbłyśników, chromowanie, cynkowanie. Zapraszam :)[/center]
PR0ZAC
Inżynier

Moje BMW: 328
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#87  Postprzez zabafilip » 20 paź 2011, o 21:52

Wszystko śmiga - miód malyyna :D
Obrazek
zabafilip
Magister

Post numer:#88  Postprzez Arczi e30 » 15 lut 2012, o 11:54

to jeszcze ja mam pytanie, ale myślę że już na nie odpowiedzieliście .. ( pająki)

więc jest tak, kupiłem cały zestaw -elektryczny szyber z podstawką i silniczkiem, wiązką itp. ale jak widać na zdjęciu, linki wychodzące z podstawki w tych pancerzykach zostały upierdzielone, rozumiem że mogę zostawić te swoje linki z manuala?? Nie przyszło mi to jeszcze więc się spytam się to zmienia o ile da to zrobić, moze ktoś ma foto i opis jak to zrobić .. dzięki za odpowiedź :cool2:

Zestaw wydawał mi się interesujący z uwagi na to że jest to z bledną bez checka, a ja mam iS-a ..

Obrazek
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Silnik: mxxbxx

Post numer:#89  Postprzez zabafilip » 15 lut 2012, o 11:59

Te linki są wyciągalne jak się odkręci mechanizm (silniczek) - nic nie trzeba nacinać...
No faktycznie masz ucięte...
Będziesz musiał przespawać blaszkę gdzie przykręcany jest silniczek do swojego pajączka.
Obrazek
zabafilip
Magister

Post numer:#90  Postprzez wojtaq » 15 lut 2012, o 12:19

żadnego cięcia i spawania !!
odkręcasz silniczek , masz 2 albo 3 nity roznitowywujesz je , u siebie w budzie to samo robisz i nową blachę przykładasz do swojej budy , nowe nity i zakręcasz silniczek
tyle
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie