[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m40b18 i dziwny problem

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

m40b18 i dziwny problem

Post numer:#1  Postprzez galaher » 16 gru 2007, o 10:31

Witam wszystkich przy niedzieli.
Mam taki problem że gdy rano wsiadam do autka pogrzeje kilka chwil i wyjeżdżam i jest wszystko ok.
Natomiast gdy pojade np. do sklepu i autko postoji 5 min to po powrocie silnik juz nie pracuje jak powinien.

Dostaje jakby za mało paliwa bo strasznie szarpie i nie ma mocy ... po chwili męczenia sie jak już wejdzie na wyższe obroty to jest OK do kolejnego postoju.

Ktos może mi powiedziec co może być przyczyną i co wymienić ? Poprzedni właściciel mowił coś o przepływomierzu ... co sądzicie o tym ?
galaher

Post numer:#2  Postprzez yoshi » 16 gru 2007, o 12:47

nie ma gazu jak widzę

jeśli odpalasz auto i ono szarpie na jałowym to zrób tak, odłącz przepływkę i odpal auto jak będzie dobrze chodził na jałowym (bez przepływki tryb serwisowy) to znaczy ze trzeba wyregulować przepływomierz

jak nie to znaczy, że problem leży gdzie indziej: pompa paliwa, regulator ciśnienia na listwie, może świece, kable, kopułka :/
yoshi

Post numer:#3  Postprzez galaher » 16 gru 2007, o 14:23

gazu nie ma :)

autko szarpie ale nie jak odpale rano na zimnym silniku tylko jak przejade kilka KM i zorbie postój ze zgaszonym silnikiem .... wtedy po ponownym odpaleniu tak sie dzieje ale nie trwa to zbyt długo ... autko przerywa aż złapie wyższe obroty (koło 6k) i juz jest ok
galaher

Post numer:#4  Postprzez marcin77 » 16 gru 2007, o 15:53

Właśnie wczoraj zrobiło mi się coś podobnego, myślałem,że coś zalane,bo akurat umyłem auto ,ale dzisiaj jest to samo-przerywa podczas jazdy i nie ma mocy. Wolne obr. też jakieś dziwne raz za wysokie ,za chwilę przerywa i tak w kólko. Podmienię przepływkę i krokowca ,może się coś wyjaśni ,ale przez skórę czuję ,że to coś z pompą paliwa :mad2: Niestety nie mam drugiej :(
marcin77
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez BMarWal » 16 gru 2007, o 22:33

a JA MAM TAKA POMPE .....
jAK COś WAL NA PRIV
BMarWal

Post numer:#6  Postprzez marcin77 » 17 gru 2007, o 08:47

Wielkie dzięki,ale chyba jednak nie pompa. Wymiwniłem krokowca i jest :cool2: Wczoraj chodziła idealnie, zaraz ją odpalę i zobaczymy jak po nocy...
marcin77
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez rafał18 » 17 gru 2007, o 15:58

mi jak nierowno pracowala i nie miala mocy to wymienilem swiece i kable od tamtej pory spokoj najpierw jak wymienilem krokowca i przeplywomierz to nic nie dalo
rafał18

Post numer:#8  Postprzez galaher » 17 gru 2007, o 21:49

marcin77 napisał(a):Wielkie dzięki,ale chyba jednak nie pompa. Wymiwniłem krokowca i jest :cool2: Wczoraj chodziła idealnie, zaraz ją odpalę i zobaczymy jak po nocy...

i jak dzisiaj ?? :) pomogło ??
galaher

Post numer:#9  Postprzez marcin77 » 18 gru 2007, o 08:05

Pomogło.
rafał18 napisał(a):mi jak nierowno pracowala i nie miala mocy to wymienilem swiece i kable od tamtej pory spokoj najpierw jak wymienilem krokowca i przeplywomierz to nic nie dalo

Kable i świeczki mam nowe :D
marcin77
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez galaher » 25 sty 2008, o 12:33

odświeżę temat :)

problemik niestety nadal nie rozwiązany ... posprawdzane wszystkie rurki i połączenia i dolot jest szczelny ....

czujnik temp na zimnym silniku 6,45 kohm
na cieplo 340 ohm

zauważyłem ze w momęcie jak silnik szarpie to jedynym wyjściem jest odpuszczenie gazu i wcisśniecie znowu i tak w kołko taka pulsacja i jak juz wejdzie na obroty to poźniej jest ok ...

co jeszcze mam sprawdzić ?
galaher

Post numer:#11  Postprzez marcin77 » 25 sty 2008, o 18:52

Powiedz mi czy to występuje tylko przy ujemnych temp. ,czy zawsze? U mnie okazało sie, że sprawcą problemów była woda w paliwie. Zbawieniem okazała się "dykta" :lol:
marcin77
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez galaher » 26 sty 2008, o 10:50

marcin77 napisał(a):Powiedz mi czy to występuje tylko przy ujemnych temp. ,czy zawsze? U mnie okazało sie, że sprawcą problemów była woda w paliwie. Zbawieniem okazała się "dykta" :lol:

właśnie nie :/ dzieje sie tak zawsze .... silnik rano jak jest zimno chodzi idealnie a jak sie zagrzeje to po zgaszeniu i ponownym odpaleniu rwie strasznie ....

ma ktos moze opis jak sie przepływke miernikiem sprawdza ? sonde w sumie tez bym sprawdził.

narazie jade po czujnik temp bo ten jest coś podejrzany ....

no i zmieniłem czujnik i nic nie dało :/ zauważyłem ze rurka idąca od gumy przepływomierza do krokowca moze byc nieszczelna i ją wymieniłem ale nadal jest tem sam problem :duh:
galaher

Post numer:#13  Postprzez killer bmw » 27 sty 2008, o 23:52

panowie ja tak miałem stary problem z krokowym wierzciew lub nie ale mówię wm, weżcie nitro i bęzynę ekstrakcyjną, umyjcie silniczek krokowy w nitro a potem na noc wsadzcie do bęz ekstrakcyjnej i :cool2: :cool2: :cool2: ponownie potem umyjcie i musi działać i sprawdzić szczelność na silniczka wejściu do kolektora ssącego bo to często tekż daje ciała w tym silniku.narazie :mad2: :mrgreen: :kie:
killer bmw

Post numer:#14  Postprzez Kicha » 28 sty 2008, o 01:03

galaher a zapytam ci sie tak ze stacyjka masz wszystko wpozadku ? Tzn nie masz zadnych problemow z nia ?
Kicha

Post numer:#15  Postprzez galaher » 28 sty 2008, o 23:53

Kicha napisał(a):galaher a zapytam ci sie tak ze stacyjka masz wszystko wpozadku ? Tzn nie masz zadnych problemow z nia ?

raczej nic nie zaobserwowalem .....

Silnik zawsze pali od strzala i nigdy nie było problemu z zapaleniem ... na zimnym silniku sa obr okolo 800-1000 na luzie a przy cieplym zaraz po odpaleniu spadaja na okolo 500-600 i po czasie sie dopiero stabilizuje ....
galaher

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie