[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Na która oś lepsze opony zimowe w RWD?

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

Na która oś lepsze opony zimowe w RWD?

Post numer:#1  Postprzez walec » 10 lis 2011, o 20:36

Cześć
Do tej pory miałem tylko samochody z napędem na przednia oś. Zawsze lepsze opony zakładałem właśnie na nią.
Teraz mam rwd. Jak to wygląda w tym przypadku?
walec

Post numer:#2  Postprzez zolwik » 10 lis 2011, o 20:53

Wiadome, lepsze na przód ;)
SPRAWDZ TO
zolwik
Student

Moje BMW: 330
Nadwozie: Touring
Silnik: M57d30
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#3  Postprzez malchan » 10 lis 2011, o 21:14

na przód, lepiej sie nie pozbierać niz nie wyhamować
malchan
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Opony na którą oś ....

Post numer:#4  Postprzez henry » 10 lis 2011, o 21:25

Wszystkie mądre źródła , książki , czasopisma i co tylko jest ....podają jedno : lepsze opony zawsze na tył , i co ciekawe niezależnie od tego , które koła są napędzane . I to prawda , chodzi o zachowanie stabilności auta na śliskiej nawierzchni ...........PZDR - henry
henry

Post numer:#5  Postprzez maxiu456 » 10 lis 2011, o 21:34

To prawda, ale wg mnie duzo latwiej opanowac poslizg auta tylnej osi niz jak nam przod ucieka :)
maxiu456
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Re: Opony na którą oś ....

Post numer:#6  Postprzez Selected » 11 lis 2011, o 00:12

henry napisał(a):Wszystkie mądre źródła , książki , czasopisma i co tylko jest ....podają jedno : lepsze opony zawsze na tył , i co ciekawe niezależnie od tego , które koła są napędzane . I to prawda , chodzi o zachowanie stabilności auta na śliskiej nawierzchni ...........PZDR - henry

Bo przy hamowaniu przód jest dociskany do ziemi przez przesunięcie się masy auta, za to tył łatwiej w tedy może wpaść w poślizg. bo tył jest tak jakby odciążony.
Selected
Student

Moje BMW: 318
Silnik: M30b35

Post numer:#7  Postprzez Prins » 11 lis 2011, o 00:32

wszsytko zalezy od napedu czy jest na przod czy na tył i od umiejętności kierowcy
Damian
Prins
Inżynier

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez MBK » 11 lis 2011, o 00:38

czy napęd na przód czy na tył, zawsze jeden powie lepsze opony na przód, a drugi na tył.
pytanie pojawiające się na każdym jednym forum motoryzacyjnym i na żadnym nikt nie otrzymał jednogłośnej odpowiedzi...
szukam ciekawego cabrio dla siebie
MBK
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez slepy-1986 » 11 lis 2011, o 01:40

Ja po pewnych doświadczeniach radzę lepsze kapcie założyć na przód-jak to ktoś wcześniej napisał-lepiej się nie rozpędzić za bardzo, ale jechać tam, gdzie się chce. Rok temu latałem na zimówce z tyłu a letnich z przodu. Gdy spadł śnieg, kilka razy miałem sytuację, że w zakręcie pokonywanym z niezbyt dużą szybkością przód uciekał-trzeba było ratować się ręcznym. Szybko zmieniłem konfigurację kół :) Dopóki nie założyłem zimówek na wszystkie 4 koła :) Dodatkowo, większa siła hamowania jest przekazywana na koła przednie, więc tam jest potrzeba dobrej przyczepności. Co do aut FWD, ja zauważyłem, że ludzie, którzy mają opcję "zazimować" tylko jedną oś, zakładają zimówki na przód właśnie, a na tyle zostają letnie.
Kiedyś samochody miały duszę-były budowane z metalu, a plastiku używano do wysadzania mostów...

Na stanie inwentarza:

e30 318is '89
Lada 2103 '76 Ribbentropp-Molotov in progress
slepy-1986
Student

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#10  Postprzez Dj Snake » 11 lis 2011, o 03:39

Lepsze opony na tył. Ja tak robię i ktokolwiek pyta o radę zawsze mu powiem że lepsze na tył. Słabe opony na tyle, szczególnie w RWD powodują że nawet przy niedużej prędkości na prostym odcinku drogi, szczególnie w e30 gdzie tyłek jest bardzo lekki, może nas śliska nawierzchnia bardzo zaskoczyć. Tyłek nie trzyma toru jazdy na słabych oponach i trzeba non stop zachowywać czujność co jest męczące przy trasach dłuższych jak 5km... Hamowanie czy to na słabszych z przodu czy na lepszych wiele nie ucierpi bo przy hamowaniu przód jest maksymalnie dociążony.
Obrazek

Jezeli nie obiciera to znaczy ze jest za wysoko :]
Dj Snake
Stażysta

Moje BMW: 320
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B20

Post numer:#11  Postprzez TomekB » 11 lis 2011, o 16:15

Lepsze opony ZAWSZE na TYŁ, w każdym aucie.
Chyba że tu mowa o tym że na jednej osi parchate używane zimówki a na drugiej łyse letnie, wtedy wolałbym mieć te zimówki z przodu.
Obrazek
TomekB
Uczeń

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25
Kolejne BMW: 330Ci
Silnik: M54B30

Post numer:#12  Postprzez walec » 11 lis 2011, o 16:49

Przekonaliście mnie żeby lepsze dać na tył. Mieszkam w górzystym terenie i wybór nie jest latwy. Albo nie wyjadę pod osiedle albo nie wyhamuje zjeżdżając ( w tym przypadku mogę wspomóc się silniekiem i stąd decyzja ).

edit.
brzmi to jakbym miał jakieś badziewiaste zimówki. "gorsze" oznacza o 1mm mniej bieżnika tj z 6-7mm.
walec

Post numer:#13  Postprzez Grzesiek2290 » 11 lis 2011, o 18:43

Ja jedną zimę przejeździłem na zestawie przód lato tył bdb zima + odłączenie ABSu i nic złego się nie stało.

Przód łatwiej wyprowadzić z poślizgu z racji że jest sterowny ,a z tyłu musi być trakcja i stabilność.
E30 325i 87' - rozebrałem i nie umiem złożyć
Grzesiek2290
Doktor

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B2X

Post numer:#14  Postprzez Fisch » 11 lis 2011, o 22:28

Boże ludzie co za herezje. Lepsze opony zawsze na tył bez różnicy jaki napęd ma auto. Mi wierzyć nie musicie, ale każdy producent opon tak właśnie zaleca. Poszukajcie sobie filmików, a jak chcecie to zróbcie dziecinny eksperyment:
Dwa resoraki, jednemu unieruchomcie oś przednią, drugiemu tylną, puśćcie do przodu i sami zobaczycie.

http://www.opony.com.pl/artykul/testy-m ... d/?id=1069
http://www.oponykozak.pl/porada,5,lepsze-opony-na-tyl
http://www.auto-swiat.pl/1-lepsze-opony-zaloz-na-tyl
Fisch
Student

Moje BMW: 318
Silnik: M20B23

Post numer:#15  Postprzez vanderszpak » 12 lis 2011, o 00:40

A może w ramach kompromisu zamiast 2 dobrych zimówek kupić 4 trochę gorsze jakościowo ale zawsze zimówki. Bezpieczeństwo jazdy wg mnie znacząco wzrasta. Co o tym myślicie? :roll:

A jak ktoś nie ma wyboru to ja bym zimówki dał na oś napędzaną, w tym przypadku na tył.
vanderszpak

Następna strona

Powrót do Felunek & Opony