[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Na która oś lepsze opony zimowe w RWD?

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

Post numer:#16  Postprzez Oskar » 12 lis 2011, o 01:41

a wg mnie wszystko zalezy od doswiadczenia i preferencji kierowcy oraz umiejetnosci przewidywania tego co moze zdarzyc sie na drodze. Zima to nie tylko snieg i mróz ale równiez oblodzone fragmenty jezdni, gdzie nie pomoże nawet najlepsza zimówka. Ze wzgledu na uzyskanie stabilnosci pojazdu, lepsze opony powinno sie zakladac na oś tylną, bez znaczenia czy jest to oś napedowa czy nie.
Oskar
Uczeń

Moje BMW: 323i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B23
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#17  Postprzez prosto21 » 12 lis 2011, o 02:36

panowie tu nie ma wogóle o czym dyskutować. Owszem umiejętności kierowcy i jego zdolność do przewidywania zagrożenia jest bardzo ważna ale prócz tego bardzo wiele czynników wpływa na to jak samochód się zachowa. Opony są tutaj na czele najważniejszych czynników. Siedziałem trochę w branży ogumienia i wiem doskonale z własnego doświadczenia (a nie jedną setke opon założyłem) i ludzi którzy naprawdę mają pojęcie na ten temat że bez względu na to która os pojazdu jest napędzana, to lepsze opony ZAWSZE ZAKŁADAMY NA TYLNĄ OŚ. Każdy producent opon wam to powie.
prosto21

Post numer:#18  Postprzez kredensiarz » 13 lis 2011, o 00:46

W przednionapędówce bezwzględnie zawsze na przód. W BMW jest dylemat.

slepy-1986 napisał(a):Ja po pewnych doświadczeniach radzę lepsze kapcie założyć na przód-jak to ktoś wcześniej napisał-lepiej się nie rozpędzić za bardzo, ale jechać tam, gdzie się chce. Rok temu latałem na zimówce z tyłu a letnich z przodu. Gdy spadł śnieg, kilka razy miałem sytuację, że w zakręcie pokonywanym z niezbyt dużą szybkością przód uciekał-trzeba było ratować się ręcznym.

I pod tym mogę podpisać się obydwiema rękami i nogami. No chyba że ktoś mieszka w górach i jeździ po rzadko odśnieżanych uliczkach - wtedy na łysych oponach nie ruszysz spod domu.

A te wszystkie rady super ekspertów przeznaczone są dla początkujących kierowców, żeby nagła nadsterowność nie doprowadziła do obrotu i wypadku. Obeznany driver potrafi zdusić ją w zarodku, gorzej jak skręcasz w lewo a auto jedzie ci w prawo, wtedy dopiero masz pozamiatane!
kredensiarz
Student

Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#19  Postprzez kratek » 13 lis 2011, o 11:22

Ja mam na tyle 7mm a na przodzie 5mm, chce moc ruszac normalnie,a 5mm na przodzie spokojnie wystarczy do swobodnego skrecania i jezdzenia po zakretach :)
kratek

Post numer:#20  Postprzez drzazgi » 13 lis 2011, o 23:02

Prawda jest taka ,że wszystko zależy od preferencji i umiejętności kierowcy , lecz raczej lepsze opony powinno mieć się na tylnej osi. Jeżeli natomiast uważasz ,że osobiście z nadsterownością sobie radzisz to lepsze na przód. A najprawdziwszą prawdą jest to żeby opony na zimę były na obu osiach w bardzo dobrym stanie ! ! ! To wiele daje przy połączeniu z rozważną jazdą !
drzazgi

Post numer:#21  Postprzez Adaasko » 14 lis 2011, o 03:24

tak czytam te PRAWDY SĄ TAKIE
to przychodzi mi na myśl

Obrazek

cięzko panowie oszukać fakt, ze niektorym wydaje sie ze jak tył spieprzy to latwiej opanowac - proste, nie takie glowy wymyslily ze to na tyle musza byc lepsze kapcie
Adaasko

Post numer:#22  Postprzez dawidzik;) » 14 lis 2011, o 11:38

Prawda jest taka.. na tył bardzo dobre, na przód jeszcze lepsze.. lub na odwrót jak kto woli.
Twoja sygnatura była nieregulaminowa i została usunięta przez Root
Zapoznaj się z regulaminem.
dawidzik;)
Magister

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#23  Postprzez Selected » 14 lis 2011, o 21:44

kratek napisał(a):Ja mam na tyle 7mm a na przodzie 5mm, chce moc ruszac normalnie,a 5mm na przodzie spokojnie wystarczy do swobodnego skrecania i jezdzenia po zakretach :)

Pamiętaj o tym, że ilość bieżnika na oponie to nie wszytko ;)
Selected
Student

Moje BMW: 318
Silnik: M30b35

Post numer:#24  Postprzez ksx9 » 15 lis 2011, o 09:12

dwa kola w bagaznik lub jakis blok silnika czy cos ciezkiego i na kiepskich wielosezonowkach wyjedziesz z kazdego miejsca

prawda jest taka ze e30 ma za lekka :cen: na zime, trzeba dociazyc np. Aku w bagaznik i juz czuc roznice.
Nawet e36 juz ma inny rozklad masy i to calkiem inna jazda.

Co do opon to chyba lepiej dac wszystkie takie same, a jak juz to wole dac lepsze na przod i dobre na tyl
ksx9
Inżynier

Moje BMW: e36
Nadwozie: Coupe
Silnik: m42b18

Post numer:#25  Postprzez borysbadenow » 27 lis 2011, o 12:53

Prawda jest taka że w Zimie CHODZI O TO ŻEBY SIĘ ŚLIZGAĆ :police: nie ma jak to świeży biały puch. A co do tematu zawszę miałem zimówki na tylnej osi bo na letnich ruszyć nie sposób.
borysbadenow

Post numer:#26  Postprzez kratek » 3 gru 2011, o 00:47

Sie nagadalismy,opony kupilem bez potrzeby a zimy jak nie ma tak nie bedzie. Moje zimowki z 7mm moze z 3mm maja jeszcze bo nie wytrzymuje zeby nic kompletnie nie zrobic :) Za rok czekam z kupnem zimowek az spadnie snieg a nie.....
kratek

Poprzednia strona

Powrót do Felunek & Opony