[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m30 zgaslo i nie odpala, brak kompresji ?

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

m30 zgaslo i nie odpala, brak kompresji ?

Post numer:#1  Postprzez Kuba-e21 » 14 lis 2011, o 19:25

Witam. Zatem moje nowe m30b35 podczas odpowietrzania wkrecilem na 3200 rpm i gdy schodzilo z obrotow przy 1200 rpm zgaslo. Mysle sobie dobra pewnie wezyk od paliwa poszedl, ale spr weze paliwowe, regulator paliwa, przeplywke, komputer, cewke, iskre na swiecach. Zadnej rekacji mysle sobie czujnik polozenia walu. Dzisiaj podmienilemi nic. Iskra jest, paliwo ma. Spr kompresje na pierwszym cyl. i wyszlo o dziwo 6 bar :-/ Obstawiam ze przeskoczyl lancuch, gdy silnik schodzil z obrotow. Moje pytanie jest takie czy m30 bedzie chodzic z rozrzadem przestawionym o 1 zabek ? Dlaczego mogl by przeskoczyc lancuch skoro pompa oleju podaje ladne cis? Dlaczego nie zrobil tego wczesniej odpalalem go z 20 razy wczesniej. Moze macie jakies inne pomysly?

Nie rozumiem dlaczego ten temat zostal przeniesiony do tego dzialu ? Wiele osob swapuje m30 do e30. Moze warto zrobic podpunkty w dziale mechanika, na np silniki i nie tylko.
Kuba-e21
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez kris » 14 lis 2011, o 22:27

Kuba-e21, w m30 łańcuch może przeskoczyć o 3 ząbki bez kolizji. Przy składaniu motoru, przesunąłem niechcący rozrząd o 1 ząbek a i tak palił z półobrotu, chociaż nierówno pracował. Ustaw koło na znak i zobacz jak wygląda położenie wałka, czy jest jak być powinno czy nie. Poza tym, wydaje mi się że sam łańcuch mógłby ewentualnie przeskoczyć z 2 powodów:

- zrytych zębów koła
- niesprawnego napinacza
kris

Post numer:#3  Postprzez Kuba-e21 » 14 lis 2011, o 23:13

Wszystko fajnie, tylko ze jak zwykle kółko w głowicy nowe, nowy łańcuch, napinacz nowy, slizgi nowe... :/ Jutro bede sprawdzal, mozesz mi tylko powiedziec jak spr polozenie walu ? Jakies odniesienie/ znak byl na kole pasowym tylko do czego ?
Kuba-e21
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez kris » 14 lis 2011, o 23:26

Jeśli pamiętam dobrze to na obudowie przy kole pasowym jest znak - wypustek, patrząc normalnie z góry a na samym kole oznaczenie O/T . Znaki muszą się dokładnie pokrywać. Tak ustawiasz GMP pierwszego cylindra. W międzyczasie górna śruba koła wałka rozrządu pokrywa się z osią magistrali (jest też na głowicy wylany "cycek" między 2 śrubami głowicy tuż przy kole)
kris

Post numer:#5  Postprzez Ostrowski » 15 lis 2011, o 00:29

Obrazek

może ta fotka troche objaśni ( szkoda tylko ze nie ma podpisów pod numerkami)
Ostrowski

Post numer:#6  Postprzez kris » 15 lis 2011, o 00:34

Fotka jest ok, tylko trzeba pamiętać, że silnik w rzeczywistości jest pochylony, więc nie należy się sugerować położeniem śrub koła wałka rozrządu wg zdjęcia.
kris

Post numer:#7  Postprzez Karolo » 15 lis 2011, o 17:49

Tu znajdziesz potrzebne info

http://www.exx.se/ -> Tech Info -> BMW Engine Timing (M20 & M30)
Karolo
Uczeń

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#8  Postprzez Kuba-e21 » 18 lis 2011, o 23:05

Panowie mam pytanie bo w moim pierwszym m30 i obecnym nie ma przy zestawie napinacza tej kulki o nr 26

http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... ing_chain/

Jakie spelnia ona zadanie ? Czym moze skutkowac jej brak i cz wychodzilo m30 bez tej kulki ?
Kuba-e21
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez kris » 19 lis 2011, o 00:57

Ona chyba pozycjonuje 27 względem 23. Wyjaśniło się coś więcej czy dalej nie pali? Może padł jakiś bezpiecznik, przekaźnik...
kris

Post numer:#10  Postprzez Karolo » 19 lis 2011, o 19:25

U mnie ta kulka jest na 100%. Napinacz powinien być na bank kompletny, bo inaczej nie spełni swojej roli właściwie.
Karolo
Uczeń

Post numer:#11  Postprzez AddaM » 22 lis 2011, o 20:20

kulka to zaworek w napinaczu. Musi on tam być. Inaczej napinacz może dobrze nie napinać bo kulka nie utrzymuje ciśnienia. Mógł przeskoczyć Ci rozrząd. A raczej na pewno skoro kompreche masz 6 barow. W e30 żeby to sprawdzić niestety musisz wyjąc chłodnice i ponownie odpowietrzać układ ;)
AddaM

Post numer:#12  Postprzez bmwe30kombi1 » 26 lis 2011, o 12:25

witam w temacie m30 nie bardzo sie orjentuje ale mialem podobny przypadek w m50 silnik zgasl i nie chcial palic.paliwo byl,iskra i wszystko sprawne.smierdzialo tylko benzyna podczas prob odpalania.po rozebraniu silnika okazalo sie ze praktycznie nie bylo pierscieni i cale cisnienie walilo w miske olejowa i wywalilo bagnetem.

raczej tym nic nie pomoge ale moze akurat rzuci to jakies swiatlo na ten problem z m30

pozdr
bmwe30kombi1

Post numer:#13  Postprzez Kuba-e21 » 28 lis 2011, o 19:04

Wiec tak Panowie mialem dzisiaj dostep do auta (stoi u elektryka). Rozrzad przeskoczyl o 3 zabki. Ustawilem go juz poprawnie, ale wszystkiego nie zlozylem. Irytuje mnie ze element 27 http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... ing_chain/ patrzac na niego od srodka ma dwie dziurki obok siebie bez wglebien. Wiec jak ma dzialac tam ta kulka skoro nie ma ona swojego miejsca ? Napinacz jest nowy i jest swag. Czy u siebie tez macie 2 dziurki czy jedna ?
Kuba-e21
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez wizzeR » 4 gru 2011, o 01:10

Kuba-e21 napisał(a):Wszystko fajnie, tylko ze jak zwykle kółko w głowicy nowe, nowy łańcuch, napinacz nowy, slizgi nowe... :/ Jutro bede sprawdzal, mozesz mi tylko powiedziec jak spr polozenie walu ? Jakies odniesienie/ znak byl na kole pasowym tylko do czego ?

Ku*wa to kto wymieniał ten rozrząd? Chyba nie Ty?
Skoro dzieje się to po wymianie rozrządu to ktoś to zje*ał, albo sam próbowałeś wymienić z pomocą internetowych pomagierów :D
Obrazek
wizzeR
Uczeń

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe

Post numer:#15  Postprzez Karolo » 4 gru 2011, o 03:00

Prostszego rozrządu i jego ustawienia jak w M30 to sie chyba nie znajdzie :P Tutaj problem ewidentnie leży po stronie napinacza łańcucha, przez co sobie przeskakiwał.
Karolo
Uczeń

Następna strona

Powrót do Techniczne