[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

BioPaliwa

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

BioPaliwa

Post numer:#1  Postprzez Strzelba » 7 sty 2007, o 14:50

Czy ktosposiada wiedze jak biopaliwa moga wplywac na silniki montowane w e30stkach

silniki technologicznie stare (inne stopy metali niz teraz sie stosuje) a paliwa podobno przyszlosciowe

wiecie cos na ten temat :?:
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#2  Postprzez evil » 12 sty 2007, o 11:57

wierzę że ni cholery źle to nie wpłynie...
biorąc pod uwagę fakt, że mój silnik pracował normalnie mając pękniety za 6 korbowodem wał na przeciwwadze, a auto jechało, to co może zaszkodzić, jeśli zalejesz furę paliwem z bio-dodatkami???
jeśli Ci nic nie pozatyka listwy wtryskowej, to będzie hulać aż miło, jeszcze żeby cena wynosił amax. 2PLN, byłoby Bene Na Maxa :P
evil

Post numer:#3  Postprzez GLOCK » 10 lis 2011, o 23:23

Witam. nie wiem czy jeszcze interesuje cie ten temat ale może warto go na forum poruszyć. ja trochę się tym interesowałem. jeśli chodzi o benze to za bardzo tutaj nie pohulamy w temacie ale diesle....no tu już jest większe pole do popisu i do przemyślenia.

a tak na marginesie to liczyłem że będzie większe zainteresowanie tematem biopaliw...zwłaszcza że litr ON to prawie 5,50 a po nowym roku i podwyżce akcyzy na to paliwo to bedzie ok 6PLN/l.
MEES WITH THE BEST...DIE LIKE REST!
Wczoraj jeszcze TD...dzis juz tylko D:(
GLOCK
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez pawels5 » 11 lis 2011, o 00:37

Prędzej bio zaszkodzi nowym silnikom niż starym. Wyśrubowane, delikatne układy wtryskowe padają jak muchy. Był kiedyś film jak facet nowym Volvo chciał zaoszczędzić, lał bio i zatarł silnik. Dochodził gwarancji, a fabryka umyła ręce. W instrukcji obsługi na str. xx było napisane, że bio nie lać. Stare konstrukcje to i szmatę wciągną i spalą
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#5  Postprzez GLOCK » 11 lis 2011, o 16:21

i tu się kolego z tobą nie zgodzę. mój ojciec robił bio diesel i lali to do nowych ciągników CASE i NEW HOLLAND i maszyny te latały że aż miło.
GLOCK
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez Dj Snake » 11 lis 2011, o 22:12

Śmiem twierdzić że silniki w ciągnikach rolniczych są konstrukcyjnie nieco bardziej wytrzymałe i przystosowane do jakościowo gorszych paliw niż silniki w samochodach osobowych. Nie każdy rolnik tankuje na Orlenie, Shellu czy BP.
Obrazek

Jezeli nie obiciera to znaczy ze jest za wysoko :]
Dj Snake
Stażysta

Moje BMW: 320
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B20

Post numer:#7  Postprzez pawels5 » 12 lis 2011, o 02:20

i tu się kolego z tobą nie zgodzę. mój ojciec robił bio diesel i lali to do nowych ciągników CASE i NEW HOLLAND i maszyny te latały że aż miło.

Nie wszystkie nowe są wrażliwe, ale niektórzy producenci nie zalecają bio.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18

Post numer:#8  Postprzez GLOCK » 12 lis 2011, o 11:24

Dj Snake napisał(a):Śmiem twierdzić że silniki w ciągnikach rolniczych są konstrukcyjnie nieco bardziej wytrzymałe i przystosowane do jakościowo gorszych paliw niż silniki w samochodach osobowych. Nie każdy rolnik tankuje na Orlenie, Shellu czy BP.

a czym niby one się różnią?? Zasada działania i konstrukcja jest taka sama. zresztą uwierz mi że właśnie nowe ciągniki są bardziej wrażliwe na lipne paliwa. Rudolf Diesel stworzył swój silnik z myślą żeby każdy mógł tanio się przemieszczać. Nie mówimy tu o tankowaniu oleju z maka z pływającymi jeszcze resztkami frytek(choć znam i takich) ale o bio paliwie, które nawiasem mówiąc każdy "może robić" sobie w domu. Są przecież kraje na świecie gdzie ludzie na tym jeżdżą i to nie takimi autami jak nasze e30.

pawels5 napisał(a):

Nie wszystkie nowe są wrażliwe, ale niektórzy producenci nie zalecają bio.

a nie myślałeś nigdy o tym że to raczej chodzi o interes krajów OPEC niż o dobro silników?
GLOCK
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez miro » 12 lis 2011, o 11:38

A ja wiem ze wlasnie te stare auta bardzo szybko padają od bio. Pompy przede wszystkim. Sprawdzone przetestowane. W zime na tym nie pojedziesz bo od razu zamarza. Pozatym oszczędność żadna bo auto więcej pali bio niż ON wiec ta niewielka różnica cenowa się wyrównuje. Do tego auto słabsze i śmierdzi... Ja odradzam
Obrazek
miro
Student

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25

Post numer:#10  Postprzez GLOCK » 12 lis 2011, o 11:59

a ja nie zachęcam. z odpalaniem z zimę racja-ze względu na wyższa temp zapłonu bio dlatego na zimę należy mieszać z normalnym ON.choć problem zimy rozwiązali niemcy. po prostu montuje się w zbiorniku grzałkę która podgrzewa paliwo i nie pozwala mu zgęstnieć i dodatkowo ułatwia zapłon. moc auta - z badań które ojciec robił wyszło że jego bio paliwo w niczym nie ustępuje normalnemu. a odnośnie ceny...powiem tak...do czasu kiedy bio paliwa były zwolnione z akcyzy to litr takiego paliwa kosztował ok 1,7-2 PLN wiec oszczędność nie mała.
GLOCK
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez miro » 16 lis 2011, o 05:53

a teraz jest raptem 25 gr roznicy. Wg mnie nie oplaca sie

Pozdro
Obrazek
miro
Student

Silnik: M20B25

Post numer:#12  Postprzez GLOCK » 16 lis 2011, o 10:57

teraz faktycznie się nie opłaca bo mało że trzeba płacić akcyzę to aby w ogóle produkować coś takiego trzeba założyć skład celny!!paranoja-skład celny w moim garażu :mad2: i tu mamy paradoks bo w czasach rosnących cen ropy, kurczących się jej zasobach i w czasach gdzie walczy się o ekologię ciągle śrubując normy czystości spalin itp rząd i wspaniała UE ciągle pokazują że interesy OPEC są ważniejsze niż wszystko inne.
GLOCK
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez Jasmen » 16 lis 2011, o 11:12

A ja mam pytanie ten ekodiesel na orlenie ma cos wspólnego z biodieslem czy tylko tak sie nazywa bo jest tanszy od vervy diesla? Nie wiem jak w innych miastach ale u nas ten "tani" diesel kosztuje dzisiaj 5,54 , kupiłem sobie :cen: z dieselkiem pod maską żeby tanio jezdzic a jest coraz drożej i wszystko wskazuje na to że bedzie jeszcze gorzej, szkoda tylko że pensja mi nie rosnie razem ze wzrostem ceny paliwa.
Jasmen
Student

Nadwozie: Cabrio
Silnik: M50B25
Kolejne BMW: 728
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28

Post numer:#14  Postprzez Skajpa » 16 lis 2011, o 11:23

Jasmen Ekodiesel na Orlenie to poprostu zwykła ropa tak jak na shellu masz ON i ON V Power tak na Orlenie masz Ekodiesel i Diesel Verva
Skajpa
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez GLOCK » 16 lis 2011, o 12:46

Jasmen nazywa sie to ekodiesel bo zawiera do 3% biokomponentów ale to akurat robią wszyscy producenci paliw bo to wymuszają na nich dyrektywy UE. ja i pewnie nie tylko ja, zrobiłem jak ty...miało być taniej...a teraz żałuje że nie szukałem jakiegoś 2.0 albo 2.5 w benzie. kosztowo nie wielka różnica( a od stycznia 2012 akcyza na ON wzrasta o ok 20gr na litrze) a w jeździe wyraźna.
GLOCK
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie