[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m20b20 odpalanie

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

m20b20 odpalanie

Post numer:#1  Postprzez ognistooki » 20 gru 2011, o 11:35

Witam, mam e30 2.0 129 KM bez gazu i mam problem z odpalaniem, ciężko pali na ciepłym i na zimnym silniku, trzeba bardzo długo kręcić rozrusznikiem żeby odpalił silnik. Wymieniłem: akumulator, świece, kable, kopułkę, palec i silniczek krokowy. Bez efektu, ktoś ma jakiś pomysł? Co sądzicie o listwie wtryskowej, mam to na myśli bo mam 'mokro' w tym miejscu
ognistooki

Post numer:#2  Postprzez SpiderS » 20 gru 2011, o 11:48

pompa paliwa i filtr ;)
Obrazek
SpiderS
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez mc_picia » 20 gru 2011, o 17:48

SpiderS napisał(a):pompa paliwa i filtr ;)

Dokładnie, ale zeby nie bylo zbędnych wydatków przeczyść styki wtyczki do pompy.

U mnie pomogło.
mc_picia
Uczeń

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez ognistooki » 20 gru 2011, o 19:51

No dobra, już mam jakiś punkt zaczepienia, jutro zabieram się do wymiany i sprawdzania. Jak na razie to dzięki :P
ognistooki

Post numer:#5  Postprzez maSlan » 21 gru 2011, o 22:29

Widze ze ten sam problem masz mysle ze u ciebie tez bedzie pompka daje za male cisnienie
maSlan

Post numer:#6  Postprzez ognistooki » 22 gru 2011, o 19:55

tak filtr był cały zasyfiony, wymieniłem go. Pompka paliwa daję paliwo, ale go nie dobija go gdy daję kluczyk na zapłon (tak powiedział mechanik). Da się jakoś naprawić pompkę czy konieczna jest wymiana.
ognistooki

Post numer:#7  Postprzez SCOUT » 22 gru 2011, o 21:12

Pompę wymieniaj a nie naprawiaj.Nawet nie wiem jak to naprawiać ale Polak potrafi.Najlepiej podleć do znajomego z bmw i podmień na próbę.
SCOUT

Post numer:#8  Postprzez ognistooki » 27 gru 2011, o 14:40

Udało mi się odpalić bete, paliwo dochodzi chyba dobrze, bo pogoniłem ją dzisiaj do 180km/h i nie czułem szarpania, czy czegoś podobnego. Podmieniłem jeszcze przekaźniki dwa, co są koło kielicha amortyzatora, czekam i spróbuję czy coś to dało. Myślę że problem tkwi albo w sterowaniu(przekaźniki itp.) albo w cofającym się paliwie. Jest jakiś zawór zwrotny w becie ??
ognistooki

Post numer:#9  Postprzez serek_pl » 28 gru 2011, o 22:46

Czujniki temperatury płynu chłodzącego sprawdzałeś?

Pozdro.
serek_pl
Uczeń

Moje BMW: 318ti
Nadwozie: Coupe
Silnik: M44B19
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#10  Postprzez krecik » 28 gru 2011, o 23:14

czujnik obrotów wału?
krecik

Post numer:#11  Postprzez Pablos » 2 sty 2012, o 15:16

Tez mialem ten sam problem u siebie po kupnie bumy(tez m20b20) i jest to niestety temat rzeka. Ale po jakims czasie i wymianie wielu podzespolow (i tak akurat robilem remont silnika) problem zniknal. Sprawdz tez przeplywke po numerach czy napewno masz od b20(powinna miec koncowke 083). Umnie po sprawdzeniu okazalo sie ze mam przeplywke od b25 i to mogla byc jedna z przyczyn dlugiego odpalania umnie.
Pablos
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25

Post numer:#12  Postprzez ognistooki » 10 sty 2012, o 05:00

Pompka paliwa chodzi tylko przy włączonym silniku ( słychać buczenie), a gdy mam tylko przekręcony zapłon to nic nie buczy. Sprawdziłem miernikiem czy dochodzi prąd do pompy paliwowej gdy jest na zapłonie i nic nie ma, 0 V pokazuję. Przekaźniki, sterowanie, komputer ?
Czy coś na komputerze mi wykaże ?

Przepływówkę mam z m20b20 czyli dobrą.
ognistooki

Post numer:#13  Postprzez Leon » 10 sty 2012, o 09:05

ognistooki napisał(a):Pompka paliwa chodzi tylko przy włączonym silniku ( słychać buczenie), a gdy mam tylko przekręcony zapłon to nic nie buczy.

I tak ma być kolego.
M20 nie dobija ciśnienia po wlączeniu zapłonu.
Pompka startuje podczas rozruchu silnika.
Leon
Profesor

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20

Post numer:#14  Postprzez Prins » 11 sty 2012, o 00:05

Leon napisał(a):I tak ma być kolego.
M20 nie dobija ciśnienia po wlączeniu zapłonu.
Pompka startuje podczas rozruchu silnika.

dokladnie dlatego dluzej zapalaja niz inne auta w których po przekręceniu na zaplonu paliwo jest dobijane
Damian
Prins
Inżynier

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#15  Postprzez ognistooki » 11 sty 2012, o 05:59

Dzisiaj wymieniłem pompkę na nowszą (używka z e36) chodzi zdecydowanie ciszej. Odpalanie wychodziło na strzała za każdym razem :) przez cały dzień idealnie odpalała. Jednak po 8h postoju gdy byłem w pracy, zaś musiałem kręcić rozrusznikiem po kilkanaście sekund i wreszcie za 3 razem odpaliła. ?? Byłem dzisiaj na komputerze i nie miałem żadnego błędu.
ognistooki

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie