[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

gwizdki w trójkątach lusterek domowym sposobem

Wszystko co jest zwiazane z audio, nawigacją GPS'em, CB, TV itp.

gwizdki w trójkątach lusterek domowym sposobem

Post numer:#1  Postprzez unkownuser » 23 sty 2012, o 22:34

witam :)

jak wiadomo w e30 dość ciasno z montażem jakiegokolwiek sensownego car audio . a szczególnie jeśli chodzi o gwizdki które montowane fabrycznie są prawie nie dostępne .

i tak z delikatnych nudów w pracy zrobiłem panele na gwizdki myślę że wyglądają znoście szczególnie że powstały w 8 godzin :)

a więc na początek powstały pierścienie z mdf # 16 mm. Nie mam zdjęć jak je zrobiłem ale najpierw został wywiercony otwór o średnicy 50 mm a następnie drugi o średnicy 65 mm. I tak powstały pierścienie :

Obrazek

w które wpasowane będą obudowy od gwizdków (w tym przypadku power bass) :

Obrazek

następnie krawędź pierścienia została ofrezowana frezem fi 6mm :

Obrazek

co wygląda mniej więcej tak :

Obrazek

Obrazek

potem oszlifowane pierścienie i fabryczne zaślepki lusterek zapodkładowałałem (w tym przypadku podkład STUDIO beżowy )

Obrazek

Obrazek

następnym etapem było wklejenie fabrycznych obudów w pierścień (klej stolarski RAKOLL)

Obrazek

następnie wycięcie w trójkącie otworu na gwizdek (z braku odpowiedniego wiertła otwory wiertłem i wygładzone jajowatym pilnikiem ) :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

następnie pierścienie przyklejane są do trójkątów (ponownie klej stolarski RAKOLL) , w pierw na grzejnik żeby klej lekko złapał i się nie przesunęło a potem w ściski na jakieś 30 40 minut :

Obrazek

Obrazek

teraz grubo podkładu (STUDIO beżowy) żeby zalać szczeliny na płaszczyznach klejenia . Zacieki zostaną wyszlifowane i ponownie zapodkładowane :

Obrazek

suszenie ;) :

Obrazek

a tak będzie to wyglądało z wsadzonym gwizdkiem (na razie w podkładzie ale zarys jest :) )

Obrazek

Obrazek

jak wszystko będzie pasowało to matujemy wodnym papierem 1000. Pamiętając żeby nie moczyć w wodzie a delikatnie wilżyć papier bo mdf jak zaciągnie wode to spuchnie i po robocie :/

Obrazek

po zmatowieniu lakier :) u mnie czarny połysk :

Obrazek

i malowanie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i zostawiam na noc żeby wyschło

Obrazek

mam nadzieje że wszytko opisałem i zobrazowałem w prosty i zrozumiały sposób i że komuś to przypadnie do gustu :)

zdjęcia jak to wygląda w samochodzie dodam w ciągu dwóch dni .

ps. słaba jakość zdjęć bo robione telefonem

POZDRAWIAM
unkownuser

Post numer:#2  Postprzez Waski » 23 sty 2012, o 22:41

a te głośniki to nie powinny być bardziej kierunkowo w stronę foteli :) bo syczki to tak mniej więcej dają dźwięk kierunkowy:)
a głowy na kierownicy nie trzymasz:)

a prysnoł bym to czym o strukturze baranku i matu:)
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 325i

Post numer:#3  Postprzez unkownuser » 23 sty 2012, o 22:59

podstawa pierścienia jest lekko pod skosem zeszlifowana a poza tym sam gwizdek w środku daje się mocno odwrócić w stronę siedzeń :) ale następne jak będę robił to mocniej kont ustalę :) te są moje pierwsze tak więc prototyp :)

a co do lakierowania to też o tym myślałem zobacze jak będzie w samochodzie jak cos to przerobię to w delikatną strukturę i właśnie w mat :)
unkownuser

Post numer:#4  Postprzez czesci_e30 » 23 sty 2012, o 23:03

dla mnie bomba i naprawde chyle czola bo widac ze porzadnie podszedles do tematu :)
Nie kupujcie u pana GINSZT z Hajnówki !!! to zwykły oszust :)
czesci_e30
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Sedan

Post numer:#5  Postprzez unkownuser » 23 sty 2012, o 23:05

chętnie pomogę komuś w wykonaniu takich :)
unkownuser

Post numer:#6  Postprzez oscar43 » 24 sty 2012, o 00:01

Ja kolego jestem ciekawy czy one nie beda Ci chaczyc o deske bo wiem ze jak za nisko dasz to moze chaczyc.Pozatym fajnie wyszlo :cool2: Pozdrawiam
oscar43
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#7  Postprzez pawels5 » 24 sty 2012, o 01:17

Fajnie, tylko jak już robić, to trzeba było nie wklejać tych plastików, dać pończochę, ustawić trochę do tyłu, żywica, szpachla, ładnie wygładzić, pomalować czarnym strukturalnym i byłoby profesjonalnie. Ja chciałem tak zrobić, bo mam luzem trójkąty, ale jakoś nie mogę się wziąć. Nawet chciałem to eko-skórą naciągnąć, ale wtedy nie wejdą trójkąty we wnękę.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#8  Postprzez unkownuser » 24 sty 2012, o 20:39

co do chaczenia o deskę to najpierw było wszystko przyłożone :)

a co do pończochy to myślałem o tym ale pomysł wykonania powstał przy porannej kawie a powiem że i takie wyglądają fajnie i są ok nie trzeba się bawić w szpachlę bo wizualny efekt niewiele się zmieni :)

Gwizdki w muszlę wsadziłem i ustawiłem kont jak najbardziej skierowany w stronę foteli :

Obrazek

potem ustawione , dla mnie optymalnie , gwizdki wkleiłem od tyłu na najzwyklejszy silikon :

Obrazek

a tak to wygląda w samochodzie :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

POZDRAWIAM
unkownuser

Post numer:#9  Postprzez bart248 » 25 sty 2012, o 02:42

tylko ze nie wyglada to ładnie. metoda z ponczocha spisuje sie swietnie bo mozemy dowolnie ustawic sobie kąty przed nałożeniem zywicy, a tu tak bardziej na oko.
bart248

Post numer:#10  Postprzez Arczi e30 » 25 sty 2012, o 11:52

jakby nie było ori zaślepek to gra by była warta świeczki .. bo generalnie źle to nie wygląda .. na pewno można więcej uzyskać jeśli chodzi o dobór głośniczków .. w tych zrobionych samemu .. ale ja jako konserwatysta .. wole żeby grało lipa a było seryjne :cool2: dla audiofila na pewno twój zestaw będzie bardziej wartościowy
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Silnik: mxxbxx

Post numer:#11  Postprzez PR0ZAC » 25 sty 2012, o 14:49

Robota profi, jednak ja bym nałożył trochę szpachli dookoła i wyrównał to by tak nie odstawały jak suty :P No i koniecznie w strukturalny mat!
PROZAC_PERFORMANCE@WP.PL
507-247-871

Obrazek

[center]SWAPY, Black Hella, polerowanie kloszy, regeneracja odbłyśników, chromowanie, cynkowanie. Zapraszam :)[/center]
PR0ZAC
Inżynier

Moje BMW: 328
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#12  Postprzez unkownuser » 25 sty 2012, o 18:15

wydaje się wam że jest to duże a tak na prawde odstaje tylko 1,6 mm więc nie wiele . Następne jakie będę dobił będą skierowane bardziej w strone foteli i to spowoduje że będą jeszcze mniej odstawać . Ale mi się podobają i są dla mnie jak miałbym robić dla kogoś to zrobiłbym wg jego sugestii :) ale doceniam wszystkie komentarze i przy następnych wykorzystam niektóre wasze sugestie :) a na pewno tą ze strukturą i matem :)

POZDRAWIAM
unkownuser

Post numer:#13  Postprzez -RUSKI- » 25 sty 2012, o 23:02

robota pierwsza klasa :cool2:
-RUSKI-
Uczeń

Moje BMW: 328i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: E46M3
Silnik: S54B32

Post numer:#14  Postprzez Kaczmar » 26 sty 2012, o 20:00

u mnie z kolei zmieściły się w te wnęki i wyszło tak... kiedyś postaram się bardziej heh :)świetnie temacik zrealizowałeś :cool2:
Obrazek
Kaczmar

Post numer:#15  Postprzez unkownuser » 26 sty 2012, o 23:15

przy moich gwizdkach by tak nie weszło ale pierwsze to właśnie o tym pomyślałem, a druga sprawa to seryjnie te trójkąty są skierowane dość mocno do dołu i dźwięk może się trochę gubić o kokpit , ja swoje zeszlifowałem pod skosem żeby wyszły na 90 stopni w stosunku do foteli ale nie pomyślałem o skierowaniu ich w stronę głowy :/ ale jako tako dało się to wyregulować poprzez obrócenie ich w muszli :)

Obrazek

słabo trochę widać .

następny etap to panele na głośniki średnio tonowe w drzwi :)

pozdrawiam
unkownuser

Następna strona

Powrót do Car Audio & GPS