[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m40 nie odpala.

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

m40 nie odpala.

Post numer:#1  Postprzez winzent » 28 sty 2012, o 16:26

Witam.. niestety miesiac po zakupie padla braciaka m40b16. Przez pare dni bylo widac postepujacy spadek mocy oraz coraz to wieksze problemy z opaleniem. Dzis wymienione przewody wn, swiece przeczyszczone, kopulka i palec w stanie bardzo dobrym, przeczyszczone wszystko, iskra jest. Nie odpala i na pb i na lpg.. Paliwo dochodzi, swiece mokre.. Kreci kreci rozrusznik i momentami tak jak by juz zalapywala ale niestety nic wiecej. Z gory dziekuje za jakiekolwiek koncepcje..
winzent
Uczeń

Moje BMW: 325
Nadwozie: Touring
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#2  Postprzez BMWe30-Stefan » 28 sty 2012, o 16:28

czujnik położenia wału może być trafiony ale jak mówisz że traciła sukcesywnie moc to ja bym stawiał raczej na usterkę mechaniczną.
może pierścienie powiedziały bye bye i koniec
przyszedł minus to i benzyniaki zaczęły padać
BMWe30-Stefan

Post numer:#3  Postprzez The Polak » 28 sty 2012, o 16:42

Sprawdzaliście ciśnienie na każdym cylindrze? Moja na 3 cylindrach odpalała. :D
The Polak
Rekrut

Moje BMW: 316i
Silnik: m42b18

Post numer:#4  Postprzez BMWe30-Stefan » 28 sty 2012, o 16:52

no dobra ale jak miałeś np na 3 garach po 9 a na jednym 5 to będzie odpalać ale będzie nierówno chodzić
a jak on np na na 3 garach po 4 a na jednym 9 to nie odpalisz czegoś takiego

a jeszcze jedno a założyliście na pewno dobrze kolejność fajur ??
BMWe30-Stefan

Post numer:#5  Postprzez winzent » 28 sty 2012, o 18:37

Podlaczenie fajurek ok na 100. Sukcesywnie tracila wigor na pb, ale zapomnialem dodac ze na lpg hulala bez zmian. Cisnienia niestety nie mam jak sprawdzic.. Na logike, po wykluczeniu problemu z elektryka i doplywem paliwa, obsawiac zaczalem czujnik polozenia walu.. hm. podpasuje na testa z m20?
winzent
Uczeń

Post numer:#6  Postprzez czesci_e30 » 28 sty 2012, o 18:38

zobacz czy odpali na pych czy tam na linke jak wolisz i jesli odpali wtedy to czujnik walu .
moja nie odpala normalnie a na pych zawsze co bylo spowodowane czujnikiem ...
jak cos to mam taki na zbyciu :)

[ Dodano: 28-01-2012, 17:41 ]
winzent napisał(a):Sukcesywnie tracila wigor na pb, ale zapomnialem dodac ze na lpg hulala bez zmian.

to moze poprostu sprawdz czy Ci pompa jeszcze pracuje ....to akurat nie jest problematyczne .
Nie kupujcie u pana GINSZT z Hajnówki !!! to zwykły oszust :)
czesci_e30
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#7  Postprzez winzent » 28 sty 2012, o 18:47

A przypadkiem czunik polozenia walu, nie odpowiada miedzy innymi za to ze komp wie kiedy wygenerowac iskre z cewki? wtedy chyba nie zapali niezaleznie od metody bo iskra nie zgrywa sie z momentem wtrysku i optymalnym ustawieniem tloka? Jesli sie myle to prosze naprostowac.. Co do paliwa to pompa dziala, swiece ewidentnie widac ze sa zalane.. z reszta podpialem na krotko elektozawor od lpg i tez nie chciala odpalic mimo zasysania gaziora..
winzent
Uczeń

Post numer:#8  Postprzez BMWe30-Stefan » 28 sty 2012, o 18:49

no tak pompa działa ale z jakim ciśnieniem ?? bo może dawać 0.1 bara a powinna 2 dawać
BMWe30-Stefan

Post numer:#9  Postprzez winzent » 28 sty 2012, o 18:53

Z m20 mialem taki problem, poluzowana wtyczka i raz pompa dzialala a raz nie.. zanim to zdiagnozowalem, podpialem 'na krotko' gaz (bo w 'centralce' od gazu czy jak to sie tam zwie, mam tylko opcje automat czyli start z pb i samo pb) - odpalila bez problemu. Tu w m40 bez znaczenia czy dostaje lpg czy pb - nie odpala. Zaraz dla spokoju sprawdze i pompe.
winzent
Uczeń

Post numer:#10  Postprzez kamill » 28 sty 2012, o 20:14

mozliwe ze wałek sie skończył to m40 w końcu jest.
kamill
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#11  Postprzez winzent » 28 sty 2012, o 20:25

Walek rozrzadu? Czy jakies mechaniczne usterki tego typu nie objawiaja sie jakimis podejzanymi odglosami? Wczesniej silnik chodzil normalnie, ladnie i rowno. I tak jak pisalem problemy zaczely sie na benzynie.. do konca na lpg chodzila normalnie. Wielce szanowny admin przeniosl mi temat tutaj wiec moze dyskretnie mi sugeruje ze to jednak problem z ukladem paliwowym. Coz.. ide szponcic dalej.
winzent
Uczeń

Post numer:#12  Postprzez The Polak » 28 sty 2012, o 20:28

BMWe30-Stefan napisał(a):no dobra ale jak miałeś np na 3 garach po 9 a na jednym 5 to będzie odpalać ale będzie nierówno chodzić
a jak on np na na 3 garach po 4 a na jednym 9 to nie odpalisz czegoś takiego

a jeszcze jedno a założyliście na pewno dobrze kolejność fajur ??

Z tymi trzema garami to tylko taką ciekawostkę dałem.
Ja jednak postarałbym się o manometr jeśli tracił już na mocy wcześniej.
The Polak
Rekrut

Moje BMW: 316i
Silnik: m42b18

Post numer:#13  Postprzez winzent » 28 sty 2012, o 20:33

Spadal wigor na benzynie przez ostatnie 4 dni.. na lpg natomiast hulala bez zmian.
winzent
Uczeń

Post numer:#14  Postprzez BMWe30-Stefan » 28 sty 2012, o 20:39

czyli można wywnioskować że jest coś nie tak z zasilaniem paliwowym może z wtryskami coś się stało
BMWe30-Stefan

Post numer:#15  Postprzez winzent » 28 sty 2012, o 20:50

No tak jak pisalem, nie odpala tez na gazie. Poki co sprawdze rezystancje czujnika polozenia walu.

[ Dodano: 28-01-2012, 20:36 ]
Chwala tym co obstawiali pompe.. zasilanie 12v pojawia sie na sekundke pierwszych obrotach rozrusznika.. potem spada do wartosci ok pol v czyli jak przy samym wlaczonym zaplonie. Powinna pracowac od razu caly czas zdaje sie. Czytam, ze przekaznik.. tylko w skrzynce nie ma zadnego przekaznika od pompy, jedynie jeden bezpiecznik.. mam wrazenie ze gdzies przetarte kable sa. Sie z tym gazem uparlem...

[ Dodano: 28-01-2012, 21:49 ]
Wiec podlaczylem pompe 'na krotko' z naciskiem na polaryzacje, takze pompowala a nie zasysala.. niestety, nie poszla chociaz byl moment jak by juz juz miala zalapac. Rano bede ją meczyl dalej.. no i nie tylko ją haha... przed chwila moja kobieta gdzies tam miala podjechac no i padla m20.. niech mi ktos powie jeszcze raz ze te samochody nie maja duszy to... momentami moze kaprysna ale.. albo sie wku**ila albo zarazila od m40 ;). ...to jest niesamowite.

[ Dodano: 28-01-2012, 21:56 ]
Szybkie podsumowanie.. Paliwo zalozmy tymczasowo dochodzi, wtryski nagle wszyskie? Co z gazem wiec jak nie odpala na lpg. Iskra tez napina ladnie ale czy wtedy kiedy trzeba? Czujnik polozenia? Czy moze faktycznie jakas katastrofa mechaniczna jak piszecie, pierscienie, walek, cokolwiek.. strach sie bac kjerwa.
winzent
Uczeń

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie