[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Automatyczna regulacja ogrzewania w e30 - kto? ma?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#16  Postprzez madox82 » 3 lut 2012, o 09:41

Kemot324 ja mam taką nagrzewnicę u siebie w cabrio. Nie mam klimy. Panel sterujący na stopnie celsjusza na pokrętle od ogrzewania, w miejscu gdzie jest ta okrągła krateczka u mnie jest czujnik a z tyłu duży silniczek który tak jakby to chłodził. Następnie pod nogami kierowcy w osłonie pod kierownicą jest kolejny dodatkowy czujnik podłączony kostką do nagrzewnicy i oprócz tego poprowadzony jest od niego jakiś przewód podciśnienia do silnika. Całość rozbierałem bo ten silniczek przy panelu sterowania mi głośno chodził od syfu, który tam sie znalazł. No i miałem urwany przewód podciśnienia do silnika i za boga nie wiedziałem do czego to podpiąć. Szczerze powiem, że nie mam bladego pojecia jak to działa, ale jak zaobserwowałem to funkcjonuje u mnie mniej więcej jak klimatronik.
madox82
Student

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#17  Postprzez korek_86 » 3 lut 2012, o 10:36

jak się poddasz i nie bedzie Ci sie chciało tego robić to daj znak sygnał, może bym odkupił ten zestaw
pozdro

jackx-36 Będę pamietał, narazie jenak musze przeszukać garaż w poszukiwaniu wszystkich elementów bo autko było rozbierane już jakiś czas temu a wtedy nie zwróciłem uwagi, że ten panel inaczej wygląda niż 'standardowe'.

madox82 dałoby radę zrobić jakieś fotki jak wygląda ten czujnik przy nogach kierowcy? gdzie dokładnie go szukać?

Ma ktoś i mógłby udostępnić jakiś schemat jak to było podłączone?

Pozdrawiam
Korek_86
korek_86

Post numer:#18  Postprzez madox82 » 4 lut 2012, o 15:47

Korek_86 tu masz linka do zdjęcia tego czujnika. Wcześniej też próbowałem sie dowiedzieć co to jest.

http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=23560
madox82
Student

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio

Post numer:#19  Postprzez Devil474 » 16 maja 2012, o 23:21

Panowie mam u siebie taki problem z ogrzewaniem.
Nie mam płynnej regulacji temperatury. Jak dam na 18*C to leci zimne, a jak przekręce na 22*C to z nawiewów bije gorące powietrze, że idzie się usmażyć (efekt taki choćby było na maks gorąco)
Także w praktyce albo mam maks zimno albo maks gorąco. Oczywiście posiadam automatyczną regulacje ogrzewania, która od czasu zakupu auta nigdy nie działała.
Jest mi ktoś w stanie pomóc co odpowiada za tą płynną zmiane temperatury ??
Devil474
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: -------

Post numer:#20  Postprzez speed » 17 maja 2012, o 00:58

Możliwe że czujnik temperatury wewnętrznej padł, najprawdopodobniej jest w tej krateczce wypukłej, podłącz omomierz i sprawdź czy zmienia się rezystancja wraz ze wzrostem/spadkiem temperatury.
Może też nawaliły silniczki od sterowania. Najlepiej byłoby zdemontować kokpit i patrzeć na kalpy kręcąc pokrętłem.
speed
Student

Moje BMW: 325ix
Nadwozie: Touring
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 530d
Nadwozie: Sedan
Silnik: M57NB30

Post numer:#21  Postprzez Zwarciak » 17 maja 2012, o 17:01

Daniel musisz szukać takiego czujnika dobrego bo ten twój jest na bank wybrakowany
Zwarciak
Stażysta

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: M54B30

Post numer:#22  Postprzez Devil474 » 15 lip 2012, o 19:42

Udało mi naprawić automatyczną regulacje temperatury. Pomogła wymiana silniczka, który steruje klapą ( mój działał w bardzo małym zakresie i brakowało mi ciegna który łączy klapę z silniczkiem przez co wcale nie sterował).
Przy okazji wymieniłem też pokrętło, którym ustawia się temperature ponieważ moje było mniej czułe. Roboty troche było, ale opłacało się.
Wszystko działa jak należy. Całe to ustrojstwo reguluje poziom i temperature nadmuchu żeby utrzymać ustawioną temperature na pokrętle.

Pozdrawiam
Devil474
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: -------

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie