[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Palący się bezpiecznik

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Palący się bezpiecznik

Post numer:#1  Postprzez chilid » 19 kwi 2007, o 15:30

Witam wszystkich jestem nowy na forum więc od razu prosze o cierpliwość ;p mam problem z palącym sie bezpiecznikiem nr 21 E-30 318i gdzie może byc przyczyna sprawdziłem oswietlenie wnętrza i bagażnika i wszystko jest ok
chilid

Post numer:#2  Postprzez PaWeLeK_E30 » 19 kwi 2007, o 15:48

Jak się przepala nowy bezpiecznik, tzn. że gdzieś w obwodzie jest zwarcie. Na początek odłącz wszystkie urządzenia, które są podpięte pod ten bezpiecznik. Weź miernik i sprawdzaj przewody. Może gdzieś się kable przetarły i są zwarte, a może któreś z urządzeń robi zwarcie.
PaWeLeK_E30

Post numer:#3  Postprzez chilid » 19 kwi 2007, o 15:55

Całkiem możliwe kurde włożyłem niepotrzebnie bezpiecznik 25 A i aż się dym z bagażnika posypał ;/ nić będę musiał chyba elektryka odwiedzić. A te bezpieczniki mi nie pali od razu włożyłem nowego i na razie jest wszystko OK
chilid

Post numer:#4  Postprzez PaWeLeK_E30 » 19 kwi 2007, o 20:36

Bezpiecznik wkładaj zawsze tej samej mocy co był, a dokładnie to powinieneś sprawdzić w rozpisce bezpieczników jaki ma tam być. Mocniejszy bezpiecznik wkłada się jak się podpina dodatkowe urządzenia.
Ma on się przepalać, jak coś jest nie tak w instalacji lub z urządzeniami które są pod niego podpięte.
Jak Ci nie pali od razu, to możliwe, że coś masz dodatkowo podpięte pod wiązkę kabli i wtedy można dać o jeden stopień wyższy bezpiecznik. Możliwe też że zwarcie Ci się robi jak jedziesz, na jakiś dziurach, coś gdzieś zwiera.
Na pewno warto podjechać do elektryka jak samemu się na tym nie znasz.
PaWeLeK_E30

Post numer:#5  Postprzez chilid » 19 kwi 2007, o 21:22

Teraz jak włoże ten bezpiecznik nr 21 to mi podświetla rejstrację i srodek mimo że światła są wyłączone i nie ma kluczyków w stacyjce. Będę musiał odwiedzić elekt. a samochodzik mam ok tygodnia ;/
chilid

Post numer:#6  Postprzez Strzelba » 20 kwi 2007, o 00:00

bezpiecznik 21 odpowiada za:
Oświetlenie wewnętrzne: schowka, bagażnika i lampka ręczna, zegara, odbiornika radiowego, komputera pokładowego
i jest mocy 7,5

ja stawiem na radio albo na lampke w bagazniku moze po deszczach ci zamolka i robi sie zwarcie
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#7  Postprzez chilid » 20 kwi 2007, o 20:22

Odwiedziłem elektryka zwarcie robił przewód odpowiedzialny za lampkę w bagażniku odłączyłem go całkowicie ( ba nie opłacało się go calego ciągać) :P już wszystko OK :D
chilid

Powrót do Elektryka & Oświetlenie