Post numer:#1przez animalbmw » 15 mar 2012, o 23:13
Witam!
mam nastepujacy problem
Silnik M20B25 : po wcisnieciu gazu silnik albo reeaguje po chwili albo tak jakby sie dusił i raptownie odzyskiwał moc, Szczególnie widoczne po skrecie w lewo kierownica jakby łapał zadyszki i nagle sie budził i rwie do przodu...
Co to moze byc?
Post numer:#2przez Maxis300 » 15 mar 2012, o 23:18
u mnie jest podobnie na gazie żadnych problemów a na benzynie tak jak piszesz. A na wolne obroty dobrze się wkręca czy też ma problemy ? Wygląda na przepływke
Post numer:#3przez animalbmw » 15 mar 2012, o 23:20
hmmyy najgorzej jest z dołu jakby sie dusił i raptownie odnajdował moc jakby sie zacinał:/
na wolnych obrotach tez jak sie wcisnie to napoczatku łapie zadyszke ale nie zawsze
Post numer:#4przez Maxis300 » 15 mar 2012, o 23:25
możesz też sprawdzić szczelność dolotu. Mój patent na to wygląda tak ze bierzesz samostart i na wolnych obrotach pryskasz po kolektorze ssącym i innych do niego przylegających częściach i sprawdzasz czy silnik reaguje tzn. zwiększają sie obroty. a patrze że masz u siebie m50. a to nagle sie stało ? czy z czasem zamuliło ?
jestem po takim problemie w m50b25 v i to była wina przepływomierza, zabuliłem 200pln na "nowy" i jest gitara, reaguje odrazu na niciśnięcie pedału przyśpieszenia.
Obstwim przeplywke. mam to samo w swojej e34 m20b25. u mnie taki problem powstal po wystrzale gazy. przeplywka sie zacinala a po regeneracji nie do konca wcisnalem element potencjometry i na wolnych chodzila ladnie a jak chcialem przyspieszyc to lapal zadyszke. sproboj podmienic przeplywke.
Post numer:#8przez animalbmw » 16 mar 2012, o 17:13
w opisie jest inna e30 z innym silnikiem wiec nie sugerujcie sie tym.
M20B25 - no własnie tez tak podejrzewam przepływke, co do sondy jest nowa
musze skminic jakas przepływke jakie koszty uzywki lub nówki? co lepiej załozyc
Post numer:#12przez zenek22 » 17 mar 2012, o 09:04
do 2,5 przeplykwa ponad 200zl. ale przeplywka pasuje tez z 2,0 a z 2,0 mozna kupic juz do 150zl koncowka numeru przeplywki od 2,5 to 082 a od 2,0 083 uwazaj bo robia w bambuko i sprzedaja od 2,0 po cenie 2,5
Post numer:#13przez animalbmw » 17 mar 2012, o 21:39
ok dziekuje za porady, tylko pytanie czy to aby napewno przepływka? czy po odłaczeniu czujnika od przepływki powinnien zgasnac silnik czy dalej trybic? co sadzicie?
Post numer:#14przez bmwmaniak » 17 mar 2012, o 21:53
moje m20 przy odpietej przeplywce, niechcialo odpalic. Obstawiam u Ciebie sonde. Weź miernik w ręke i zmierz ją wtedy bedziesz mial wszystko jak na dloni.