[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M50B20 dławi się,falowanie obrotów

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

M50B20 dławi się,falowanie obrotów

Post numer:#1  Postprzez piotr320i1 » 6 kwi 2012, o 18:52

Witam. Więc tak problem polega na tym,że gdy auto jest zimne to nie ma z nim żadnych problemów,normalnie przyspiesza i wszystko jest ok,ale gdy się rozgrzeje to silnik przestaje równo pracować (obroty nie falują ale słychać dudnienie z wydechu i trzęsie budą) Po przeciągnięciu silnika do odcięcia dławi się obroty zaczynają falować od 500 do 1200rpm i praktycznie wogóle nie przyspiesza,dopiero od 3,5tys obrotów zaczyna ciągnąć i za ok 1min problem ustaje i znowu się pojawia i tak wkółko. Ciężko odpala na ciepłym silniku.Auto posiada gaz sekwencyjny tak więc pompe paliwa wykluczam ponieważ dzieje się tak samo na benzynie i na gazie. silnik pali na wszystkie cylindry,przepływke podmieniałem,sonde sprawdzałem. co to może być?? z góry dziękuje i pozdrawiam. dodam jeszcze że silnik jest bez wanosa i ma katalizator
piotr320i1

Post numer:#2  Postprzez malchan » 6 kwi 2012, o 19:21

wg mnie to sonda. to samo mialem w 1,8 is.i wymiana sondy na ori bosha zalatwiła problem
malchan
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez piotr320i1 » 6 kwi 2012, o 20:40

slyszałem coś ze podobne objawy występują jak jest uszkodzony czujnik wału /wałka rozrządu
piotr320i1

Post numer:#4  Postprzez faraon20 » 6 kwi 2012, o 21:16

Najłatwiejszy sposób żeby przekonać się co się zepsuło to podpiąć pod kompa. Wyskoczą błędy i będziesz pewny ;)
Obrazek
Kliknij i zobacz mojego białasa!
faraon20
Inżynier

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK
Silnik: MxxBxx

Post numer:#5  Postprzez Kaczmar » 6 kwi 2012, o 22:07

zapal silnik i jak zacznie falować odepnij wtyczkę od przepływomierza.
Kaczmar

Post numer:#6  Postprzez piotr320i1 » 6 kwi 2012, o 22:50

Jutro rano jade na komputer i mam nadzieje ze beda jakies bledy ktore mi pomoga w odnalezieniu usterki. Jak bede jechal na kompa i znowu zacznie sie mulic,to odepne przeplywke i zobacze czy beda jakies zmiany w pracy silnika :)
piotr320i1

Post numer:#7  Postprzez Kaczmar » 7 kwi 2012, o 03:39

jak zacznie mulić i odepniesz wtyczkę przeplywki i się uspokoi to masz odpowiedź
Kaczmar

Post numer:#8  Postprzez Bonio » 7 kwi 2012, o 04:36

Odłącz czujnik położenia walu, lub walka na włączonym silniku, jak zgaśnie, to juz wiesz ze to ktorys z tyc,h kolega mial to samo, lecz w e36 m50b20 vanos, i okazal sie czujnik walka
Jeżdżę nisko, leże na glebie, grunt to zawieszenie
Jeżdżę nisko, leże na glebie, jeżdżę bo na to mam ciśnienie
Bonio
Uczeń

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Touring
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#9  Postprzez piotr320i1 » 7 kwi 2012, o 09:03

Bonio czyli rozumiem,ze gdy oba te czujniki sa sprawne, to odlaczenie czujnika walu korbowego lub walka rozrzadu na pracujacym silniku nie powinno spowodowac jego zgaszenia tak?

[ Dodano: 07-04-2012, 09:10 ]
to jezeli odlacze czujnik polozenia walu i silnik nie zgasnie (choc na moje bez tego czujnika silnik wogole nie powinien pracowac ale moge sie mylic),nastepnie odlacze czujnik polozenia walka i silnik zgasnie,to wnioskuje ze uszkodzony bedzie czujnik walu,dobrze mowie? :)
piotr320i1

Post numer:#10  Postprzez Bonio » 7 kwi 2012, o 10:45

Piotr te dwa czujniki czytają to samo, tylko jeden z walu a drugi z walka, jak odepniesz jeden dobry, a drugi jest zły, to ci zgaśnie, a jak odepniesz zły, a dobry zostanie, to będzie silnik działał, to nic cie nie kosztuje, a możesz sam zdiagnozować.

Czyli, np odpinasz czujnik walu, a silnik ci gaśnie, to masz walnięty czujnik walka rozrządu, lub na odwrót, ja obstawiam ze jest walnięty czujnik walka rozrządu.

Daj znać co i jak, jak już sprawdzisz to sobie, to jest 10 min roboty, kostki masz pod kolektorem, możesz nawet na wyłączonym sprawdzić,jak odpali silnik to sprawdź drugi wtedy, tylko pamiętaj jeden musi być podpięty.
Bonio
Uczeń

Post numer:#11  Postprzez piotr320i1 » 10 kwi 2012, o 21:43

A więc tak,byłem podpiąć beate pod kompa i niestety komputer nic nie wykazał,było zero błędów :shock: sprawdziłem czujniki wału i wałka odpinając je tak jak pisał Bonio,więc tak gdy odłączyłem czujnik położenia wału to silnik zgasł,a jak odłączyłem czujnik położenia wałka rozrządu to nie było żadnej różnicy w pracy silnika. Mam jeszcze e34 z motorem m60b30 z ciekawości sprawdziłem jak to się ma w tym silniku z tymi czujnikami,odłączyłem czujnik wału i silnik zgasł,a gdy odłączyłem czujnik wałka,to również nie było żadnych zmian w pracy silnika. I teraz pytanie,wymieniać czujnik wałka??? pozdrawiam
piotr320i1

Post numer:#12  Postprzez Bonio » 10 kwi 2012, o 22:10

I widzisz Piotr tak jak ci mowilem ze pewnie wina czujnika walka tak wymien go a zobaczysz roznice

Pozdrawiam jak wymienisz to daj znac czy pomoglo czy nie
Bonio
Uczeń

Post numer:#13  Postprzez piotr320i1 » 10 kwi 2012, o 22:31

oki,jutro wymienię i napisze jakie będą efekty :)
piotr320i1

Post numer:#14  Postprzez Devil474 » 10 kwi 2012, o 23:45

Dziwne że nic nie wyszło na kompie skoro usterka jest. Ja bym jeszcze spróbował podmienic czujnik temperatury
Devil474
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: -------
Silnik: M20B25

Post numer:#15  Postprzez piotr320i1 » 14 kwi 2012, o 15:46

A więc tak wymieniłem czujnik położenia wałka rozrządu,dławienie ustąpiło,lecz brak mocy nie,silnik nadal przebierał gdy był ciepły. przyczyną jest bardzo słabe sprężanie 3 cylindry po 10bar i 3 po niecałe 4bary :shock: czyli silnik ledwo dycha. "Nowe" serce już leży w garażu i czeka na montaż 8) dla porównania ten co mam w garażu na każdym cylindrze ma 14 bar sprężania. dzięki za pomoc. pozdrawiam.
piotr320i1

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie