[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Nie działa spryskiwacz.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Nie działa spryskiwacz.

Post numer:#1  Postprzez ZTJ » 7 sty 2008, o 01:41

Nie działa u mnie spryskiwacz. Po pociągnięciu manetki wycieraczki zaczynają sobie jeździć, ale z dysz nic nie leci, a pompki nie słychać. Zobaczyłem jednak, że z maski wraz z wężykiem z wodą (który idzie do zbiorniczka) wychodzi mi jakiś kabel idący do dysz spryskiwacza. Kabel ten kończy mi się tuż pod maską wtyczką, która nie jest do niczego podłączona.

Co to za kabel?

Obrazek
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez apply » 7 sty 2008, o 01:51

Jest to kabel od ogrzewania dysz spryskiwaczy.
apply
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#3  Postprzez ZTJ » 7 sty 2008, o 01:56

apply napisał(a):Jest to kabel od ogrzewania dysz spryskiwaczy.

WOW! To ja mam taki bajer! No to ten kabel w takim razie nie jest powodem nie działania spryskiwacza. Naprawdopodobniej pompka do wymiany w takim razie. Pomierze jeszcze tylko napięcia na wtyczce do pompki i będzie wszystko jasne.

Pozdro!
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez bambus » 7 sty 2008, o 02:00

ostatnio miałem taka samą akcje..pompka do wymiany u mnie...koszt 20zł
bambus

Post numer:#5  Postprzez Adrian » 7 sty 2008, o 17:42

ZTJ weź sobie na kótko podłącz tą pompkę i będziesz wszystko wiedział.
Adrian
Magister

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#6  Postprzez Marian » 8 sty 2008, o 04:24

u mnie tez ze spryskiwaczy nic nie leci ale pompke slychac pewnie gdzies jest cos zapchane albo urwane:P
Marian

Post numer:#7  Postprzez misHa » 8 sty 2008, o 13:58

Marian, Sprawdź najpierw dysze. Spróbuj je odetkać bo tam mogło się przytkać. Miałem tak przy tylnim spryskiwaczu.
misHa

Post numer:#8  Postprzez Mauser » 8 sty 2008, o 15:53

Weź żarówke, dwa kabelki i niech ktoś manetke pociśnie tak, żeby działął spryskiwacz. Sprawdż napiecie czy jest na wtyczce do pompki.
Mozesz także próbnikiem spawdzić.
A jak podłączysz do jednej dziury wtyczki mase, to wycieraczki powinny zaczać chodzić.

Jak wykluczysz pompke, to odkręć kiere ( chyba 22 - zaznacz sobie, żeby nie była potem przestawiona), obudowe pod kiera ( 4 śubki krzyżak), i sprawdż styki - są po lewej stronie, zobaczysz jak dasz manetke " do siebie" jak są zaśniedziałe to przeczyść, i ew. "dognij" je do siebie.
Mauser
Uczeń

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: a'la S52
Kolejne BMW: 320
Silnik: M47N2_

Post numer:#9  Postprzez Strzelba » 8 sty 2008, o 16:20

a moze jest zaworek zwrotny zwalony i nie puszcza plynu
zaworek powinien byc przed trojnikiem w zebrowaniu maski
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#10  Postprzez Marian » 9 sty 2008, o 04:02

ten zaworek sprawdze i przeczyszcze dysze bo jak juz pisalem pompka u mnie dziala slychac ja bardzo wyraznie a z dysz nawet kropelka plynu nie leci, czy ten zaworek mozna naprawic?? zastapic czyms?? jezeli to jego wina?? czy moze kupowac nowy i jaki jest jego koszt??
Marian

Post numer:#11  Postprzez montecarllo » 9 sty 2008, o 13:39

witam ja mam troszke inny problem ale tez chodzi o spryskiwacz
otoz raz z dyszy leci dobrze(na polowe wysokosci szyby) a pozniej juz tylko plyn spryskuje sam dol szyby co to moze byc dysze wyczyscilem(przechalem igla)
dzieki za wszystkie informacje
a i jeszce jedno czy pompka od spryskiwacza tylnej szyba (mam kombi) bedzie pasowac do spryskiwacza z przodu
montecarllo

Post numer:#12  Postprzez jackx-36 » 9 sty 2008, o 15:32

montecarllo napisał(a):a i jeszce jedno czy pompka od spryskiwacza tylnej szyba (mam kombi) bedzie pasowac do spryskiwacza z przodu

TAK , są wymienne
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez mleszko » 20 cze 2008, o 14:07

hehe, a mi cały czas leci. :) musiałem odłączyć pompkę bo cały czas działał spryskiwacz. Jest jakiś przekaźnik od spryskiwacza?
mleszko
Inżynier

Moje BMW: 320i
Silnik: m20b20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 545i
Silnik: N62B44

Post numer:#14  Postprzez filipwwa » 2 lut 2011, o 03:20

Też mam problem ale z tylnym spryskiem...

Działało dobrze wszystko do czasu... przestał dochodzić prąd do kostki... pompka działa.

Gdzie jest przekaźnik od spryskiwacza lub przełącznik poza tym na konsoli? Ewentualnie gdzie znajdę punkt masowy z którego korzysta pompka?

Może macie jakieś rady? Może jest jakieś miejsce w którym przewód się przeciera?

Każda sugestia jest cenna :)
filipwwa

Post numer:#15  Postprzez armando » 6 wrz 2013, o 13:41

Witam, od kiedy kupiłem auto spryskiwacz szyby włączało się dodatkowym przełącznikiem który dołożył poprzedni właściciel. Gdy pociągnę za dźwignię spryskiwacza wycieraczki robią 3 ruchy ale nie pryska. Do silniczka spryskiwacza podłączona jest masa i plus przez przełącznik, oryginalnej instalacji nie ma. Podejrzewam że w momencie pociągnięcia za dźwignie spryskiwacza na którymś styku przełącznika powinien pojawić się plus do silniczka spryskiwacza ? akurat nie mam miernika tak że może wy podpowiecie w którym miejscu powinno pojawić się napięcie jeśli przełącznik jest sprawny ? i gdyby go nie było w jaki sposób można go naprawić żeby wszystko działało tak jak w oryginale ;) dołączam zdjęcie przełącznika
Obrazek
[edit]
jednak z tego co patrzę to silniczek uruchamiany jest minusem, poszukam jeszcze schematów w internecie

[ Dodano: 06-09-2013, 16:46 ]
Rozebrałem i wyczyściłem przełącznik, wydaje się sprawny. Jak w oryginale rozwiązane jest włączanie silniczka spryskiwacza ? przez przekaźnik ? skąd poprowadzona jest wiązka do silniczka ? ma ktoś jakiś pomysł albo schemat ?

[ Dodano: 06-09-2013, 18:30 ]
Nikt nie wie jak działa spryskiwacz w E30 ? :) ten duży podłużny przekaźnik odpowiada tylko za pracę wycieraczek czy powinien również włączać pompkę płynu do spryskiwacza ? bo jak wrzucam któryś bieg wycieraczek słychać cyknięcie przekaźnika i wycieraczki pracują, gdy pociągnę dźwigienkę to po chwili przekaźnik włącza wycieraczki 3 razy, gdyby przekaźnik odpowiadał za włączanie spryskiwacza to powinno być słychać jego cyknięcie po każdym pociągnięciu manetki do siebie ? o ile jest sprawny. Jeśli jest sprawny to która nóżka powinna podawać napięcie na pompkę płynu ? jakieś pomysły jak sprawić by spryskiwacze działały po pociągnięciu manetki ?

[ Dodano: 06-09-2013, 20:13 ]
Spryskiwacze naprawione, plus ze stacyjki, minus do sterowania pompką podłączyłem do manetki i wszystko działa, a jak to było fabrycznie to się chyba już nie dowiem ;)
armando

Powrót do Elektryka & Oświetlenie