[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M10B18 szarpie podczas jazdy ;/

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

M10B18 szarpie podczas jazdy ;/

Post numer:#1  Postprzez softlay » 13 maja 2012, o 11:55

Witam, przeszukałem tematy na forum ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi, bo większość takich przypadków była z gazem, a ja go nie mam. Mianowicie auto normalnie uruchamiam, obroty nie falują, wskaźniki normalnie się zachowują, silnik normalnie chodzi, lecz podczas jazdy, już na drugim biegu zaczyna mi delikatnie szarpać autem. Jadę na wyższych biegach i to samo, na 5 biegu nie mam kompletnie przyjemności z jazdy, bo wskazówka skacze tak między 2500 a 3000 obrotów i autem szarpie...przepływomierz podmieniałem i to samo, wymieniłem świece, kable i to samo, co w takim przypadku trzeba by było jeszcze sprawdzić? bo wymienię tysiąc rzeczy i boje się, że będzie znowu to samo :( auto ma katalizator, sonda lambda może być dead, ale czy to może być przyczyną szarpania i latającego wskaźnika góra dół? Może to z pompą paliwa jest coś nie tak? Przy bardziej pełnym baku problem jest mniej widoczny, ale cały czas jest. Macie jakieś pomysły?

Z góry dzięki za wszelką pomoc.
softlay

Post numer:#2  Postprzez klucznik » 13 maja 2012, o 18:39

Ja bym podejrzewal pompe albo przewody palilowe, ewentualnie zatkany filtr paliwa?
klucznik
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez piotr320i1 » 13 maja 2012, o 22:40

sprawdż kopułke czy nie ma wilgoci i ja wyczyść
piotr320i1

Post numer:#4  Postprzez klucznik » 13 maja 2012, o 22:49

Aha sonda to to nie jest, jak sygnal z sondy jest zly albo go brak to komp zaczyna podlewac wiecej benzyny (dla pewnosci bo za bogata mieszanka szkodzi mniej niż zbyt uboga). Zreszta sygnaj z sondy jest np przy przepustnicy otwartej maksymalnie jest ignorowany.

Zamiast wymieniac czesci ja bym przetestowal pompe, czy daje dobre cisnienie, czy cisnienie przypadkiem nie znika za filtem paliwa a na koncu cisnienie w listwie wtryskowej.

Czy silnik wogle sie wkreca na 5-6tys? Jak chodzi po depnieciu do deski?
klucznik
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez softlay » 14 maja 2012, o 15:32

Silnik się wkręca, z tym nie ma problemu na szczęście. Zacznę od kopułki, ale też mi się zdaje, że to pompa :( jak ją wymienić?
softlay

Post numer:#6  Postprzez kamil7s » 15 maja 2012, o 13:06

Zależy czy masz pod kanapą czy w progu. Powiedz jak szarpie i wciśniesz do końca to jedzie normalnie tak? W takim razie pompa. Jeśli masz pod siedzeniem to wyciągnij najpierw pływak, później pompe. Wyczyść filtr, obstukaj ją drewnianym kołkiem albo prętem i jak będzie chodzić ok to znaczy że musisz szukać nowej pompki. Wymień filtr pod maską zarazem. Jest pod skrzynką bezpieczników jakies pół metra przy podłużnicy.

klucznik, Jesteś pewien (ewentualnie na jakiej podstawie) że sonda jest ignorowana przy WOT (max but). W takim razie silnike te można precyzyjniej wystroić na sekwencji na strojeniu AFR. ?
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez klucznik » 15 maja 2012, o 13:37

This coupling between the lambda sensor and the BCD is called "closed-loop" control information from the sensor induces the BCD to make changes, which are detected by the sensor which then provides a different signal to the ECU, which adapts again. . . and so on. Whenever the full throttle micros witch is closed, the ECU reverts to "open-loop" control it ignores data from the lambda sensor, and depends on its internal "maps."

Z ksiazki "Fuel Injection Systems - Bosch"

Założylem ze to silnik z L Jetronikiem. m10 z lambda na K Jetroniku chyba nie bylo.
Co do strojenia to nie mam pojecia ale ten silnik przez zerowa dostepna diagnostyke z ECU napewno nie zaszkodzi sprawdzic na AFR.
klucznik
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez softlay » 15 maja 2012, o 17:36

Dokładnie tak! Szarpie a jak wcisnę w podłogę to przestaje, jak już zdejmuje nogę i zmniejszają się obroty to znowu zaczyna poszarpywać. Powtórzę, że problem jest mniejszy przy bardziej zapełnionym baku (przy 30 litrach rzadko tak się dzieje), a jak bardzo mało benzynki to się jeździć nie da. To musi być to ;/ Filtr paliwa te muszę ogarnąć, bo chyba baaardzo dawno nie był wymieniany. Dzięki kamil7s za wytłumaczenie jak mniej więcej wygląda wymiana, ale nie wiem czy sam sobie poradzę :( Mogę się spodziewać tam jakichś trudności?
softlay

Post numer:#9  Postprzez kierownik » 15 maja 2012, o 23:50

to wrózenie z fusów, podobne objawy powoduje uszkodzony czujnik polozenia przepustnicy...auto jadac ze stala predkoscia moze nabierac badz tracic na obrotach (szarpac),dostajac mniej lub wiecej paliwa.
kierownik
Student

Moje BMW: 318i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M10B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#10  Postprzez softlay » 16 maja 2012, o 11:43

A gdzie taki czujnik się znajduje?
softlay

Post numer:#11  Postprzez szalik1 » 16 maja 2012, o 12:31

przy przepustnicy ...
szalik1