[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Czyszczenie wtryskiwaczy - Jet Clean Tronic Ktoś korzystał?

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Czyszczenie wtryskiwaczy - Jet Clean Tronic Ktoś korzystał?

Post numer:#1  Postprzez Fedras » 16 maja 2012, o 16:10

Witam,

Może ktoś z forumowiczów korzystał z czyszczenia wtryskiwaczy systemem Jet Clean Tronic firmy Liqui Moly?
W mojej E30 mam problem z wtryskami, mianowicie są brudne i auto pali niemiłosierne ilości paliwa. Ostatnio 20 litrów wyjeździłem robiąc 70km. Mam silnik M40 1,8 - na wolnych obrotach nie równo pracuje, dodam, że wymieniłem kopułkę i palec rozdzielacza, świece, filtry i olej. Pojechałem do mechaniora specjalisty od BMW wpiąć się pod komp bo myślałem, że to może wina przepływomierza albo sondy on stwierdził zbyt długie czasy otwarcia wtrysków z powodu zabrudzenia. Powiedział, że można spróbować chemii w postaci dodatku do paliwa, tak zrobiłem i efektu brak. Mówił też, że jak to nie przyniesie skutku to trzeba rozbierać, wolał bym nie wyjmować wtrysków i ostatnio widziałem filmik na youtube własnie o jet clean tronic. Dodatkowo czyści komorę spalania, zawory itd.
Napiszcie co o tym myślicie.
I jeszcze jedno, sprawdziłem koszt wykonania usługi, w mojej okolicy to kwota 250zł.
Jeżeli nie polecacie tego ustrojstwa to co robić? wyciągać? jak czyścić? czym?
Fedras

Post numer:#2  Postprzez klucznik » 16 maja 2012, o 16:28

Ja bym kupil inna listwe z kompletem wtryskow w zestawie. Co jesli nie sa brudne tylko zepsute?

Na allegro jest tego od groma po jakies 80zł. Od m43 tez pasuja.
klucznik
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Fedras » 16 maja 2012, o 16:37

Gdyby była pewność, że kupię dobre i czyste to pewnie że bym kupił. Od M43 pasuje cała listwa + wtryski?
Fedras

Post numer:#4  Postprzez klucznik » 16 maja 2012, o 16:55

Same wtryski pasuja napewno, listwa z tego co wiem nie ale moge sie mylic.

nr wtryskow do m40 (do sprawdzenia przy zakupie)
LUCAS 13641731357
BOSCH 13641734776

W tym momencie w Bytomiu sa 2 aukcje z listwa wtryskowa od m43, pewnie mozna sie dogadac ze jak nie beda koszerne to zwrot. Jedna aukcja nawet za 50zl wiec ryzyko nie jest zbyt wielkie.
klucznik
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez Fedras » 16 maja 2012, o 17:25

Znalazłem, dzięki za info. Pomyślę, chyba wymienię i zobaczę jak spalanie.
Może ktoś w międzyczasie się podzieli informacją na temat Jet clean tronic.
Fedras

Post numer:#6  Postprzez bmwmaniak » 16 maja 2012, o 17:37

sprawdzałes sonde lambda?
!! KUPIE LEWA TYLNA LAMPĘ CZARNA STARTEC !!

Obrazek
bmwmaniak
Stażysta

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Re: Czyszczenie wtryskiwaczy - Jet Clean Tronic Ktoś korzyst

Post numer:#7  Postprzez nowak » 16 maja 2012, o 18:39

Fedras napisał(a):Witam,

... Pojechałem do mechaniora specjalisty od BMW wpiąć się pod komp bo myślałem, że to może wina przepływomierza albo sondy on stwierdził zbyt długie czasy otwarcia wtrysków z powodu zabrudzenia. ...

Czytajcie ludzie zanim coś piszecie...

Załatw sobie wtryski i drugi komputer na podmianę.
nowak
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez bmwmaniak » 16 maja 2012, o 18:44

mój błąd.
!! KUPIE LEWA TYLNA LAMPĘ CZARNA STARTEC !!

Obrazek
bmwmaniak
Stażysta

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25

Post numer:#9  Postprzez Fedras » 16 maja 2012, o 20:30

To raczej trudne, tak sobie załatwić wtryski i komp. na podmianę ale spróbuję bo dużo bym się dowiedział.
Zapomniałem dopisać, że kupując E30 właściciel mówił, ze nawaliła mu pompka paliwa i wrzucił chyba od E36, ona dość głośno chodzi.
Czy to może mieć jakiś wpływ na czasy otwarcia wtrysków? może w taki sposób że gdyby dawała zbyt niskie ciśnienie to komp regulował by dawki czasami otwarcia?
Ale czy robił by to z aż taką "przesadą"?
Fedras

Post numer:#10  Postprzez algrab » 17 maja 2012, o 02:09

Nie sądzie bo na silniku jest przecież regulator ciśnienia paliwa sterowany podciśnieniem z kolektora - to ile pompa paliwa napompuje nie powinno mieć aż takiego znaczenia.

Przy okazji i regulatorze, może ten trop?
Turn and burn
algrab
Student

Moje BMW: 361
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Kolejne BMW: E39
Nadwozie: Sedan
Silnik: M62B44

Post numer:#11  Postprzez Fedras » 17 maja 2012, o 19:53

Dziś z bratem zabrałem się za czyszczenie wtrysków "ręcznie". Zostało wszystko rozebrane, i okazało się, że wszędzie pełno czarnej mazi, przepustnica pokryta nią była po całej powierzchni od wewnątrz, kolektor również, na końcówkach wtrysków czarna smoła po prostu masakra, wszystko bardzo brudne. Kupiłem dwie puszki preparatu w sprayu do czyszczenia przepustnic, w garażu miałem strzykawkę nałożyłem na każdy wtrysk po kolei do cylinderek strzykawki a na jej cieniutką końcówkę dołożyłem rureczkę przedłużająca (była przy puszcze), wszystko uszczelniłem i psikałem sprayem do strzykawki, robiłem ciśnienie w tym czasie wtrysk był na krótko podpięty pod napięcie i sobie pracował. W ten sposób wyczyściłem wtryski, brat wyczyścił przepustnicę i kolektor. Jutro składamy i zobaczymy jakie są efekty. Założę nowe uszczelki pod kolektor i przepustnicę.

[ Dodano: 19-05-2012, 14:16 ]
Witam,

M40 po czyszczeniu przepustnicy, kolektora i układu wtryskowego oraz wymianie filtra paliwa bardzo ładnie, równo i trochę ciszej pracuje oraz szybciej się wkręca na obroty.
Teraz będę musiał sprawdzić jak wygląda spalanie, ale to dopiero w przyszłym tygodniu bo urwałem odpowietrznik chłodnicy:( nowy już zakupiony, czekam na przesyłkę.
Ogólnie mogę każdemu polecić wykonanie takiej operacji czyszczenia bo już po samej pracy silnika widać poprawę no i nie ma już tej mazi w kolektorze, przepustnicy i na wtryskach. Jest trochę roboty ale kasy zaoszczędzonej też troszkę zostało w porównaniu do Jet Clean Tronic. Wydałem na uszczelki kolektora i przepustnicy, przewód paliwowy, cybanty, środek do czyszczenia, benzynę ekstrakcyjną i filtr paliwa niecałe 100zł czyli 150 w kieszeni a po odliczeniu wypadku z odpowietrznikiem zostaje 125 (kupiłem od razu 2 sztuki). No i mam pewność, że wyczyszczone jest dokładanie.

[ Dodano: 31-05-2012, 20:55 ]
Witam, po przejechaniu kilkuset kilometrów mogę już coś napisać, więc beti po czyszczeniu układu wtryskowego i dolotu pali około 10-11l przy jeździe mieszanej, lubię sobie nadepnąć :P
Ale wydaje mi się cały czas, że jest brak mocy na wyższych obrotach. Dziś kupiłem trójnik za 8zł, dorobiłem wężyki, wrzuciłem na trójnik manometr z pistoletu do pompowania kół i wykonałem pomiary.
Wyniki są takie:
2,6 bar na wolnych obrotach
3,1 bar przy 6tyś obr.
O ile dobrze wyczytałem to powinno być 3,5 przy 800 obr i dużo więcej na wysokich obrotach?
Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.
Pozdro.
Fedras

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie