[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z elektryką/wiązka E30

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Problem z elektryką/wiązka E30

Post numer:#1  Postprzez MisiekE300 » 22 maja 2012, o 14:59

Witam, mam nastepujacy problem, przez ostatnie pol roku trwal remont beemki. Niedawno wzialem sie za skladanie, wiazka, srodek, itp. Pojezdzilem dzien, pojawil sie problem, auto szarpalo, dlawilo sie i gaslo, okazalo sie ze mialem strzelone kolanko/gume przepywki, wymienilem, auto chodzilo w miare dobrze, lecz przy dodawaniu gazu dochodzily czasami strzaly ze strony przeplywki. puszki filtra. Koncowa faza jest to, ze elektryka zaczela okropnie fiksowac, daje przyklad:
-samochod odpalony, na wolnych chodzi w miare dobrze, włacze swiatla, auto sie dławi i gasnie,
-włączam swiatla, kierunkowskazy z tylu swieca swiatlem stalym, slabym przy naciskaniu hamulca zamiast zapalac sie stop, zapalaja sie mocniej kierunki(tak jakby kierunkowskazy przejely funkcje swiatel tylnich/stopu,
-przy wlanczaniu swiatel awaryjnych kontrolka poziomu paliwa i lampka tylnich swiatel przeciwmgielnych poruszaja sie w rytm mrugania swiatel awaryjnych.
-nie wiem czy to moze byc powiazane z tematem, ale odkad mam e30 i ja zgasze to po okolo 3s wskazówka obrotomierza skacze raz do gory

Chora sytuacja, pierwszy raz spotkalem sie z taka sprawa, prosze o pomoc, jakies typy co to moze byc? Najbardziej sklaniam sie do wymiany calej wiazki, jak gdzies uda mi sie taka dorwac. Jednak moze to byc jakis szczegol, jakies zwarcie? Prosze o porady, gdyz jestem zalamny, po pol roku nie jezdzenia E30, wladowania w nia kazdej zlotowki takie cos...
MisiekE300

Post numer:#2  Postprzez speed » 22 maja 2012, o 17:01

Sprawdź wszystkie połączenia masowe i ładowanie alternatora
speed
Student

Moje BMW: 325ix
Nadwozie: Touring
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 530d
Nadwozie: Sedan
Silnik: M57NB30
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez MisiekE300 » 22 maja 2012, o 20:20

Ok, sprawdze, jakies inne pomysly jeszcze przychodza wam do glowy? Bo nie ukrywam ze nie widzi mi sie zmieniac wiazki, przed jej wyjeciem/remontem, wszystko gralo
MisiekE300

Post numer:#4  Postprzez Michal_200622 » 22 maja 2012, o 22:15

brak masy
Michal_200622
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez MisiekE300 » 23 maja 2012, o 00:53

A w środku gdzie sa masy? Bo tylko ze srodka wiazka byla wyjmowana, z silnika nie. Nad pedalami jest chyba jedna i druga gdzies w okolicach otwierania maski??
MisiekE300

Post numer:#6  Postprzez Mrok » 23 maja 2012, o 07:29

I chyba z tyłu pod kanapą przy lewym błotniku.
Mrok

Post numer:#7  Postprzez MisiekE300 » 23 maja 2012, o 13:42

Znalazłem w srodku jedna nieprzykrecona mase pod kolumna kierownicza, sa tam tez jakies kable i kostka od centralnego, pamietam ze tam z tym kiedys tez byly jaja. Kable od tej kostki z centralnego sa "dolutowane", a raczej doklejone do ori kabli z wiazki, ktora wychodzispod deski. Mysle odczepic te kabelki od centralnego od ori wiazki i tej masy, wszytsko dobrze zaizolowac. Może to jest przyczyna moich problemow? Źle zaizolowane kable itp, moglo sie jakies zwarcie tam robic. Ale dalej nie wiem gdzie przykrecic ta mase?? Jedna jest nad pedalami, a druga gdzie??
MisiekE300

Powrót do Elektryka & Oświetlenie