[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Kontrolki, zegary i dmuchawa

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Kontrolki, zegary i dmuchawa

Post numer:#1  Postprzez marecky » 1 sty 2008, o 16:43

Witam

Jestem nowym użytkownikien forum i równie nowym i świeżym posiadaczem E30. Autko już co prawda mniej świeże, tym bardziej, że ostatnie pół roku spędziło stojąc pod drzewem i chowając się pod stertą liści.
W każdym razie po tej półrocznej przerwie, wsiadłem, cyk - pali, jeździ... Jest tylko kilka drobiazgów do zrobienia. Szukałem na forum i wiem (chyba) jakie mogą być przyczyny niesprawności, ale na wszelki wypadek proszę o konsultację i potwierdzenie. Z góry przepraszam, jeśli dubluję posty.

PROBLEM 1:
NIE DZIAŁAJĄCE ZEGARY
Prędkościomierz - działa, zegarek - działa, wskaźnik poziomu paliwa i temperatura - nie działają, nie działają także niektóre kontrolki (h. ręcznego, oleju) ale to pewnie żarówki. Chodzi mi przede wszystkim o zegary. Wyczytałem, że to najprawdopodobniej jakieś akumulatorki (baterie). Od tego zacząć? Przewody pod kolumną kierownicy (sugerował to poprzedni właściciel) sprawdziłem, wyglądają na dobrze połączone. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł - czekam na pomoc.

PROBLEM 2:
NIE DZIAŁAJĄCA DMUCHAWA
Nie dmucha powietrzem na żadnym biegu i tu już mam większy problem. Nie bardzo wiem gdzie wsadzić ręce, pomimo lektury postów na ten temat na forum.

Mam nadzieję, że mogę liczyć na wyrozumiałość i pomoc doświadczonych użytkowników.

Pozdrawiam
Marek
marecky

Post numer:#2  Postprzez Maniek » 1 sty 2008, o 17:12

co do zegarow kontrolki recznego hamulca moga byc przepalone zarówki
reczny jezeli nie zarowka to rozbierz reczny i moze kabelek od plytki sie odczepil....

akumulatroki sa to inspekcji i ekonomizera, ale jeszcze nigdy nie spotaklem sie zeby komus nawet po 20 latch sie rozladowaly..

temperarura mozliwe ze czujnik ma wlniety jest pod kolektorem bodajrze niebieski daje info dla ciebie a czarny info dla kompa badz odwrotnie juz nie pamietam.a i przeczysc styki na zegarach, rowniez mozliwe ze masz pekniecia na plytce w zegarch, bardzo prawdopodobne. dla sprawdzenia mozesz zaminic sie na chwile zegarami

dmuchawa moze byc walniety rezystor choc nie musi, sprawdz biezpiecznik, a najprawdopodobniej wiatraki zastygly. musisz dobrac sie do nich i pozadnie spryskac wd 40... a znajdziesz je na scianie budy pod szyba przednia, popryskach poruszaj rniki znowu popryskaj u mnie chodza jak nowe.
Maniek

Post numer:#3  Postprzez eater » 9 sty 2008, o 16:58

Maniek napisał(a):co do zegarow kontrolki recznego hamulca moga byc przepalone zarówki
reczny jezeli nie zarowka to rozbierz reczny i moze kabelek od plytki sie odczepil....

akumulatroki sa to inspekcji i ekonomizera, ale jeszcze nigdy nie spotaklem sie zeby komus nawet po 20 latch sie rozladowaly..

temperarura mozliwe ze czujnik ma wlniety jest pod kolektorem bodajrze niebieski daje info dla ciebie a czarny info dla kompa badz odwrotnie juz nie pamietam.a i przeczysc styki na zegarach, rowniez mozliwe ze masz pekniecia na plytce w zegarch, bardzo prawdopodobne. dla sprawdzenia mozesz zaminic sie na chwile zegarami

dmuchawa moze byc walniety rezystor choc nie musi, sprawdz biezpiecznik, a najprawdopodobniej wiatraki zastygly. musisz dobrac sie do nich i pozadnie spryskac wd 40... a znajdziesz je na scianie budy pod szyba przednia, popryskach poruszaj rniki znowu popryskaj u mnie chodza jak nowe.

Co do zegarów - w wielu przypadkach to właśnie akumulatory się rozładowały.

Czujnik temperatury niebieski jest dla sterownika silnika, nie do zegarów.

Jeśli zdycha rezystor to dmuchawa działa, ale tylko na IV biegu. Sprawdź bezpieczniki, wyjmij silnik, obejrzyj szczotki, może są do wymiany. Silnik wyciągasz zza osłony która jest w ściance grodziowej silnika pod podszybiem w komorze silnika.
eater

Powrót do Elektryka & Oświetlenie