[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Proszę o pomoc, nie odpala m20B25

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Proszę o pomoc, nie odpala m20B25

Post numer:#1  Postprzez lolek0 » 11 cze 2012, o 20:17

Cześć, przekopałem wszystkie tematy na temat nie odpalania M20B25 jednak mojego problemu nie znalazłem... ale do rzeczy: Od wczoraj walczę z moim autem i za boga nie mogę odpalić... Sprawdziłem:
Iskra jest (przewody, świece, palec, kopółka) wymienione w Lutym
Pąpa podaje paliwo na listwe wtryskową jednak z moich obserwacji wynika ze całe paliwo wraca przez regulator ciśnenia paliwa do zbiornika czy tak powinno być??
słychać jak brzęczy krokowy.
Dokopałem się do gniazda od zasilania wtrysków pod kolektorem ssącym, mam prąd tylko na czterech pinach (jeden od czujnika temperatury- słabsze napięcie i na czerwono białym grubszy oraz dwóch cieńszych brązowo biały i chyba żółty z białym) czy tak powinno być czy napięcie powinno być na każdym wtrysku??
jak kręce rozrusznikiem nic się nie zmiania, nie pojawia się napiecie na pozostałych pinach
Panowie, pomóżcie bo już nie mam pomysłów :mad2:
lolek0
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez kozik007 » 11 cze 2012, o 20:57

krokowy powinien brzęczeć, zobacz czy jest plus(jest stały na każdy wtrysk, napięcie powinno być po włączeniu zapłonu) na wszystkich na wtryskach biało-czerwonym kablu, są sterowane masą po 3szt. co drugi, brązowo-pomarańczowym i brązowo-białym kablami od sterownika
EDIT:
masz kawałek schematu
Obrazek

jak masz iskre to wątpie że nie masz masy na wtryskach, chyba że komputer jebnięty jest,
raczej coś z wiązką, grzebałeś coś ostatnio?
Jeśli uważasz że pomogłem..naciśnij POMÓGŁ :D

moje e30
- http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=23115
kozik007
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#3  Postprzez lolek0 » 11 cze 2012, o 21:44

Krokowy słychać, po przekręcniu zapłonu mam plus na tym grubszym czerwono białym kablu, reszta nie ma, ostatni raz jezdziłem autem dwa tyg, temu, jak już wracałem do domu to dwa razy zgasła po czy zaraz odpaliła ale sądziłem ze to z małej ilości paliwa, po drodze wjechałem na stację, zatankowałem wróciłem do domu i auta nie dotykałem, wczoraj chciałem wyjechać juz nie odpaliła...
Przy tej wtyczce od wtrysków pod kolektorem już było grzebane, dwa kable są wyciągnięte na zewnątrz i bezpośrednio polutowane.
lolek0
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez kozik007 » 11 cze 2012, o 22:44

wiec po pierwsze sprawdził bym czy nie ma przerwy w obwodzie miedzy masą przy wtrysku(brązowo pomarańczowy i brąz-biały na wtyczce wtrysku) i pinami 16 i 17 na wtyczce sterownika (i czy jest plus po zapłonie na każdej wtyczce przy wtrysku) i najlepiej podmienił kompa

moje e30
kozik007
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez pawełe30silver » 12 cze 2012, o 06:43

Kiedys podobny peoblem miałem z padnietym czujnikiem połozenia wału . no i troche druciarska robota ale spróbuj prysnac do kolektora jaiegos samostartu i zobacz czy zechce zapalic potem bedziesz miał wykluczony zapłon itp zostanie ci zabawa z wtryskiem
pawełe30silver

Post numer:#6  Postprzez lolek0 » 12 cze 2012, o 07:52

kozik007 napisał(a):wiec po pierwsze sprawdził bym czy nie ma przerwy w obwodzie miedzy masą przy wtrysku(brązowo pomarańczowy i brąz-biały na wtyczce wtrysku) i pinami 16 i 17 na wtyczce sterownika (i czy jest plus po zapłonie na każdej wtyczce przy wtrysku) i najlepiej podmienił kompa

Kolego czyli rozumiem ze po przekręceniu zapłonu, powinienem mieć prąd u doły tego gniazda w jednym kablu (tym grubszym czerwono-białym) a u góry w każdym kablu?? Tym samym prąd powienien być przy każdym wtrysku?Żeby tą masę sprawdzić muszę wyjąć listwę wtryskową (nigdy tego nie robiłem, nie chce nić połamać), świece są kompletnie suche jak by wtryski wogóle nie podawały paliwa.

O tym samostracie już tez gdzieś czytałem, wczoraj jak kręciłem to dwa razy jak by kichnęła i nic więcej, moim zdaniem definitywnie auto nie dostaje paliwa :mad2:
lolek0
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez kozik007 » 12 cze 2012, o 15:46

najlepiej by było jak byś zdjął listwe, ale jak nie umiesz/nie chce ci się itp. to
zdejmij wtyczkę z wtrysków dwóch koło siebie (są sterowane masą po trójkami co drugi wtrysk) wtyczki są dwupinowe, bez zapłonu podłączasz np. żarówkę, miernik do plusa z aku
a minus do brązowo-białego/żółtego (albo pomarańczowego, zależy jak tam komu oczy działają) przy wtrysku, dalej wyciągasz kompa, i do wtyczki z pinu 16 (1,3,5 wtrysk) lub 17(2,4,6 wtrysk) podłączasz kabel i po zetknięciu go z masą żarówka powinna się zaświecić (lub miernik powinien pokazywać że jest przejście),
później sprawdź czy na drugim pinie wtyczki wtrysku(idzie do nich biało czerwony kabel), po włączeniu zapłonu jest cały czas plus
tak sprawdzisz czy wiązka jest dobra

Kiedys podobny peoblem miałem z padnietym czujnikiem połozenia wału

jak jest iskra to cyujnik sprawny
ewentualnie jeszcze sterownik mg si przyjarac

mam nadzieje że napisałem w miare zrozumiale :D

moje e30
kozik007
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez lolek0 » 12 cze 2012, o 17:16

Nie no listwę wyciągne jak będzie trzeba, napisz mi tylko jeszcze czy do tego muszę sciągnąć ssący??i czy mogę mieć jakieś niespodzianki po drodze?? za 45min kończe prace i jade, tak długo będe grzebał aż pójdzie:)
I teraz zrozumiale napisałeś, ze wszystko kumam, dzięki wielkie, a jak się okaże ze wiążka jest dobra to znaczy ze same wtryski padły??
lolek0
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez kozik007 » 12 cze 2012, o 18:03

raczej wszystkie nie padłyby na raz, nie powiem ci jak ściągnąć listw bo mam m30 na wiązce m20 (ale na forum jest gdzieś link do "sam naprawiam" jak nie tu to w googlach znajdziesz, tam jest to pewnie opisane)i u mnie nie było problemu z kolektorem,
listwy u siebie nie wyciągałem całej tylko tak że miałem 2 wtryski na wierzchu, zrób tak samo jak dasz rade,i uważaj żeby nie polać czegoś benzyną a później zwarcia niezrobić bo może być gorąco

moje e30
kozik007
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez lolek0 » 12 cze 2012, o 20:58

wydłubałem co trzeba i mam następujące wnioski:
Napewno do wymiany mam tą wtyczkę pod kolektorem ssącym, gdyż praktycznie rozsypała się w rękach, po małych przeróbkach wtyczki podłączyłem wszystko mi wygląda to tak,
Plus po przekręceniu zapłonu idzie na wtryski,
Ale.. nie ma masy, co jest bardzo dziwne gdyż we wtyczce masa jest dokładnie na pinie 2 idzie do niego brązowo zółty kabel(mocniejsze napięcie) oraz na pinie 4 (słabsze napięcie) ale we wtyczkach od wtrysków już masy nie ma.
co to może być?? nadpalony kabel gdzieś?
EDIT: czy jak sprawdzam piny w tej wtyczce co idzie do komputera to wtrski powinny być podłączne?? bo sprawdzałem na odłączonych wtryskach i nic się nie dzieje ani na 16 ani na 17 :mad2:
lolek0
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie