[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Dziwna sprawa z licznikiem

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Dziwna sprawa z licznikiem

Post numer:#1  Postprzez pat167 » 15 cze 2012, o 20:53

Witam wszystkich jestem nowym forumowiczem i odrazu walę z problemikiem.
Wczoraj wracając z miasta przestał mi działać licznik a mianowicie opadła wskazówka od temperatury i paliwa przy okazji przestała działać dmuchawa.Dzisiaj zacząłem grzebać co tu nie tak i pierwsze co to wyssało mi akumulator do cna. Uwagę zwróciła na mnie kontrolka od aku w liczniku ponieważ cały czas się lekko żarzy a dopiero po przekręceniu kluczyka na zapłon normalnie się jako jedyna zapala, reszta ani drgnie.
Kolejny problem to pompka w kolektorze ssącym pracuje nie nieustannie i nie wiem dlaczego dodam tylko że silnik jaki posiadam to m40b16 aha po odłączeniu tej pompki auto nie chce chodzić na gazie. Jeśli ktoś coś może pomóc bądź doradzić to proszę o pomoc.
pat167

Post numer:#2  Postprzez czesci_e30 » 15 cze 2012, o 22:00

:search: to nie takie trudne
Nie kupujcie u pana GINSZT z Hajnówki !!! to zwykły oszust :)
czesci_e30
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez kamill » 15 cze 2012, o 22:43

wymień regulator napięcia w alternatorze koszt około40zł wymienieasz bez wyciągania alternatora na 2srubkia pompka to silniczek krokowy i on ma chodzić ciągle. bezpieczniki sprawdź wyczyść styki i bedzie latać
kamill
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez mck » 15 cze 2012, o 23:43

Sprawdź bezpiecznik od zegarów, podpada pod niego parę rzeczy, z zapalniczką włącznie jeśli się nie mylę. Rozpiskę bezpieczników znajdziesz na forum.
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez pat167 » 16 cze 2012, o 14:21

Regulator wymieniony szczotki w starym już prawie nie istniały więc ładowanie się poprawiło ale problem nawiewu i licznika pozostał. Bezpieczniki wymieniłem wszystkie na nowe.Cały czas nie wiem dlaczego żarzy mi się kontrolka ładowania bo jest mały mankament jak bez włączonego zapłony włączę światła mijania to kontrolka gaśnie.Jednak pozostała część kontrolek nie daje znaku życia łącznie z tymi od inspekcji.
pat167

Post numer:#6  Postprzez kamill » 17 cze 2012, o 12:32

sprawdz mase na lewym słupku jak zdejmiesz tą pokrywe pod kierą to ma prawym słupku masz mase sprawdż czy nie urwała sie wyczyśc ją i gniazdo łączące silnik z budą teżwyczyść styki.
kamill
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez pat167 » 23 cze 2012, o 15:52

Walka nadal trwa. Fakt że są nowinki takie jak to że żarząca kontrolka mruga tak jak kontrolka od lpg jednak po odłączeniu instalacji od lpg dalej żarzy się. Reakcja kontrolki jest też na światła długie jak na wyłączonym zapłonie pociągnę dźwignie do siebie gaśnie a jak od siebie to zapala się mocniej (uszkodzona dźwignia czy jak?) następna rzecz to jak odpalam e30 to nie mam ładowania dopóki nie dodam gazu(mostek prostowniczy czy może któraś dioda, jednak ładowanie po dodaniu gazu jest w normie)
pat167

Powrót do Elektryka & Oświetlenie