[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m10b18 po wymianie przewodów paliwowych

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

m10b18 po wymianie przewodów paliwowych

Post numer:#1  Postprzez bialas_23 » 22 cze 2012, o 20:34

Witam, do tej pory wystarczało mi czytanie forum ale... nie tym razem :cry:
Problem dotyczy e30 86' m10b18 na wtrysku z gazem 2 gen.
Mianowicie oddałem moją bunię do mechanika na wymianę sztywnych przewodów paliwowych i rozrusznika. Efekt jest taki że teraz samochód bardzo źle pracuje na benzynie tak jakby była uszkodzona przepływka. Jezeli odpali to telepie silnikiem i dymi na niebiesko, nie daje sie wkręcić na obroty chyba ze mocno trzymam klapkę od przeplywki zmniejszając dawke powietrza. Ciśnienie na przewodach paliwowych ok 3 barów, na gazie pracuje bez zmian (czyt. Bardzo dobrze). A i przestała mi sie wyłączać pompa paliwa po przekręceniu stacyjki na pozycję pierwszą. Wcześniej dopompowywała ciśnienie i po sekundzie może dwóch sie wyłączała, a teraz zaiwania cały czas. Proszę o pomoc :(
bialas_23

Post numer:#2  Postprzez malchan » 22 cze 2012, o 22:06

jeśli kopci na niebiesko to bierze olej. jeśli na czarno zły skład mieszanki.troche dziwe te twoje objawy
malchan
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez bialas_23 » 23 cze 2012, o 00:31

Może i na czarno:) ale na pewno jest to kwestia składu mieszanki. Powiem tak dwie sprawy mnie zastanawiają. Czy coś nie zostało pomylone przy przewodach paliwowych, ale nie znalazłem czytelnego schematu całego układu paliwowego. Druga kwestia to elektryka czy np dostając się do rozrusznika jak usuwał filtr powietrza i przepływkę to czy czegoś nie uszkodził źle podpiął ale wygląda mi na to że jest ok...
Sprawdziłbym na innej przepływce dla świętego spokoju ale niestety takiej nie posiadam.

Zapomniałem dodać że przestał mi działać ekonomizer.

Dodatkowo zauważyłem że na zimnym silniku odpala i pracuje prawie normalnie...
tzn. wkreca sie na obroty i pracuje rowno, pompa paliwa wylacza sie po chwili na 1 pozycji stacyjki, ale tak jest tylko przy pierwszym odpaleniu po nocy i to przez ok 20 sek.

Proszę o pomoc!!! Moze ktos z wawy lub okolic posiada mozliwosc sprawdzenia pod kompem (pólokragla wtyczka)
bialas_23

Post numer:#4  Postprzez Maly89 » 29 cze 2012, o 15:07

koło krokowca będziesz mial taki jakby gwizdek poruszaj nim jego się powinno dać otworzyć u mnie był problem z obrotami na benzynie i pomogło:)
Maly89

Post numer:#5  Postprzez bialas_23 » 2 lip 2012, o 17:12

Nagrałem film pokazujący jaka jest kultura pracy silnika... a raczej jej brak :) Radzę obejrzeć z dźwiękiem. Za każdym razem wciskałem gaz do deski.
Link do filmu
Co do gwizdka to mówisz o czujniku przepustnicy, wtryskiwaczu rozruchowym czy jeszcze czymś innym? :)

[ Dodano: 02-07-2012, 19:19 ]
Temat do zamknięcia :tun:
Przejrzałem i pomierzyłem cały układ elektryczny i okazuje się że do rozrusznika jest podawane napięcie 4,5V gdy stacyjka jest w pozycji pierwszej, a 12 w pozycji drugiej...
Więc ponieważ mechanik dodał mi zwykły przekaźnik na 12V do kabla sterującego rozrusznikiem nie podawał tych 5V z powrotem na kompa.... Efekt opisany wcześniej :)
Gdy pominąłem przekaźnik wszystko gra nawet ekonomizer zaczął działać. :duh:

Tak czy owak dzięki za zainteresowanie :kie:
bialas_23

Post numer:#6  Postprzez CarbonSchwarz » 7 lip 2012, o 11:57

A jak z tym dymieniem na niebiesko ?
CarbonSchwarz

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie