[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem po swapie m40 na m20

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Problem po swapie m40 na m20

Post numer:#1  Postprzez niemrawy94 » 19 lip 2012, o 13:43

Witam.
Mam problem, robię swap z m40b16 na m20b20. Przełożyłem wszystko co mechaniczne potrzebne do odpalenia i nic. Silnik nawet nie kręcił. Odnalazłem w tym okrągłym złączu na grodzi przewody odpowiadające za sygnał do bendiksa i prąd przy rozruchu, połączyłem je poza złączem no i zakręcił. Ale mimo to nie odpalił. Przyczyna to brak iskry. Pompa paliwa chodzi silniczek krokowy także.

Powiedzcie mi w czym jest problem? Z góry dziękuję za pomoc.
niemrawy94

Post numer:#2  Postprzez malchan » 19 lip 2012, o 13:57

dziwne bo w wiekszości swapów w bmw e30 wystarczy spiąć kostki i odpala. robiłem taki swap jak ty i silnik odpalił odrazu bez kombinacji z wiązką.
sprawdź komputer moze sie spalił
malchan
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez SpiderS » 19 lip 2012, o 14:01

sprawdź masy, wepnij dobrego kompa, z m40 na m20 nie ma żadnych zabaw przy elektryce !!!!
Obrazek
SpiderS
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez niemrawy94 » 19 lip 2012, o 14:31

Rozumiem a możecie mi podać miejsca połączeń masowych w komorze silnika bo się trochę pogubiłem. A jeśli chodzi o spięcie wiązki to rzeczywiście dziwne bo dlaczego nie zgadzały się przewody od rozrusznika :mad2:

A może problem tkwi w cewce bo ona została od m40?

Jeśli chodzi o sterownik to leżał on jakiś czas w zimnym pomieszczeniu możliwe żeby to go trafiło? No i wszystko pozostałe chodzi.. :mad2:
niemrawy94

Post numer:#5  Postprzez Pietrek » 19 lip 2012, o 15:55

przewód masowy to lewa łapa i lewa podłużnica
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#6  Postprzez niemrawy94 » 19 lip 2012, o 16:36

Aha no to masę mam ok. A jeszcze zapomniałem dopisać że prąd do cewki dochodzi ale już nie wychodzi.
niemrawy94

Post numer:#7  Postprzez BMWe30-Stefan » 19 lip 2012, o 17:23

no to masz po cewce ... jeśli prąd dochodzi a już nie wychodzi
BMWe30-Stefan

Post numer:#8  Postprzez niemrawy94 » 19 lip 2012, o 23:18

Ale odziwo w m40 działała.. No ok to szukam nowej cewki a może ktoś z was ma sprawdzoną od m20?

[ Dodano: 21-07-2012, 23:40 ]
Dzisiaj sprawdzałem prąd dochodzący do cewki żarówką, i po przekręceniu zapłonu żarówka świeciła ciągłym światłem a po przekręceniu kluczyka na rozruch prądem pulsacyjnym. Z tego wynika że prąd dochodzący do cewki jest dobry. W takim razie podłączyłem minus z akumulatora prosto do cewki i w to samo miejsce przyłożyłem świecę na przewodnie wysokiego napięcia z cewki, plusem dotykałem do drugiego końca cewki i w chwili zwarcia plusa pojawiała się iskra na świecy... To raczej oznacza że cewka jest dobra. W takim razie co może jeszcze być nie tak? Może to być wina sterownika, pomimo że prąd dochodzi do cewki?

Proszę pomóżcie bo walczę już z tym dosyć długo i nic nie przychodzi mi do głowy a sezon mija..
niemrawy94

Powrót do Elektryka & Oświetlenie