[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z odpaleniem zimnego m10b18

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Problem z odpaleniem zimnego m10b18

Post numer:#1  Postprzez pawelek4115 » 29 lip 2012, o 22:00

Witam,
w zeszłym tygodniu nabyłem wąską e30 z 1985r z silnikiem m10b18 na wtrysku. Niestety zaczęły się problemy z tym silnikiem.. Otóż sprawa wygląda tak:
- o godz 6 rano auto w ogóle nie chce odpalić, kręci i kręci, ale zaskoczyć nie chce, w żaden sposób nie da rady go ruszyć,
ale kiedy robi się trochę cieplej, załóżmy o godz 12 rano, auto pali na dotyk i tak jest już do wieczora. Z miejsca wymieniłem przewody, świece, kopułkę i palec, ale to niestety nie pomogło.
Dziś rano dojechałem do pracy, ale e30 stała przez 8h na parkingu, trochę w tym czasie popadało i po pracy nie chciała odpalić. Działo się identycznie jak o 6 rano - stąd wnioskuję, że jak silnik łapie wilgoć, to nie chce odpalić.
Tylko czym jest to spowodowane? To moje pierwsze m10, nie znam silnika zupełnie. Dlaczego, kiedy jest wilgotno, to silnik nie odpala w ogóle?
Zauważyłem też, że zimny silnik, odpalany po południu też ma trochę problemy.. Trzyma niskie obroty i potrafi zgasnąć zanim nabierze temperatury.
Ale jak silnik jest rozgrzany to wszystko jest w jak najlepszym porządku. Podejrzewam, że może być coś z ssaniem.. Ale jak się do tego zabrać?

Bardzo proszę o poradę kogoś kto zna m10 lepiej niż własną kieszeń.. Co wymienić? Od czego w ogóle zacząć?
Z góry dzięki za wszystkie informacje.
pawelek4115

Post numer:#2  Postprzez Maly89 » 30 lip 2012, o 07:31

zobacz czy wtrysk rozruchowy chodzi:) m10 to fajny silnik tylko ma ogólnie problemy właśnie z obrotami na zimnym mój po długiej wojnie dał za wygrana i jest super.
Maly89

Post numer:#3  Postprzez bawarka320i » 30 lip 2012, o 17:04

mój miał problem jak postał więcej niż 1 godzinę wtedy nie chochlując go palił za 3 razem jak paliłeś go prawie od razu po zgaszeniu to szedł od strzała. wymieniłem niedawno wtryski i jest o niebo lepiej bo pali za pierwszym w każdej sytuacji czasem sie zdarzy że za 2 razem, tak czy siak jest o niebo lepiej. w tym silniku z wtryskami nie jest dużo roboty więc jak masz taką możliwość podmienienia to można spróbować
bawarka320i

Post numer:#4  Postprzez pawelek4115 » 1 sie 2012, o 15:51

Panowie cały czas walczę z tym silnikiem.. Wczoraj cały dzień stojąc w garażu nie chciał zapalić, tylko kręcił, ale w żaden sposób nie dało rady go odpalić. Dziś rano też nie odpaliła. Wyprowadziłem auto na zewnątrz, po jakichś 20 minutach stania na mocnym słońcu auto zapaliło praktycznie bez żadnego problemu...

W "sam naprawiam" wyczytałem kilka cennych informacji i sprawdziłem zawór dodatkowego powietrza ( zaznaczone na żółto). Okazało się, że w środku jest włożona wsuwka do włosów w szczelinę, która powinna zamykać się wraz z nagrzaniem silnika. Więc szczelina była non stop otwarta. Czy to ma jakiś związek z nieodpalaniem na zimno?

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

I druga sprawa: Czy czujnik nr 1 zaznaczony na czerwono, to czujnik, który podaje temperaturę na komputer? A czujnik nr 2 zaznaczony na zielono, to czujnik termiczno-czasowy?
Jak silnik jest rozgrzany i pali na dotyk, odłączenie czujnika nr 1 powoduje, że silnik gaśnie na momencie, a z odłączonym w ogóle nie da się odpalić.
a odłączenie czujnika nr 2 nie powoduje żadnych zmian.
Jak to powinno wyglądać kiedy wszystko jest sprawne? Czy po odłączeniu czujnika nr 1 silnik powinien gasnąć?

Bardzo proszę o pomoc i z góry dzięki!
pawelek4115

Post numer:#5  Postprzez Maly89 » 3 sie 2012, o 22:57

W "sam naprawiam" wyczytałem kilka cennych informacji i sprawdziłem zawór dodatkowego powietrza ( zaznaczone na żółto). to o czym pytałeś reguluje wolne obroty coś na zasadzie działania silniczka krokowego. Możesz wyjąć i wyczyścić. Nie ma nic wspólnego z odpalaniem na zimnym.
Maly89

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie