[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m20b20 nierówna praca na obrotach do 5 tyś + falujące obroty

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

m20b20 nierówna praca na obrotach do 5 tyś + falujące obroty

Post numer:#1  Postprzez graba001 » 6 sie 2012, o 22:54

Witam, mam problem z moim nowym nabytkiem, na obrotach do 5 tyś silnik pracuje jak by chodził na 4 garach, ale na wysokich obrotach jest ok, nawet nie czuć spadku mocy, do tego dzisiaj coś mu dalej odbiło i faluje sobie na obrotach 2 tyś, tzn nie spada poniżej tylko wkręci sie do 2,5 tyś i spada do 2 tyś, podczas jazdy i na postoju, to ją zgasiłem i już nie chciała odpalić, ale po jakiś 10 min odpaliła i już nie falowała, później pojeździłem troche i znowu to samo, co to może być ? użyłem funkcji szukaj ale nie znalazłem takiego tematu
graba001

Post numer:#2  Postprzez Luca » 7 sie 2012, o 10:02

jaki masz komp? Motronic czy Ljetronic?
"Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pokój jego duszy - Kris :( 27-09-2003)
Luca
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez Dantte26 » 7 sie 2012, o 11:40

graba001,

jeśli masz na Motronic sprawdź po kolei:
1. czujnik temp. cieczy (sygnałowy do kompa - niebieski) drogi nie jest i warto wymienić zwłaszcza że uszkodzony oszukuje komputer, który to z kolei podaje złą dawkę paliwa...
2. ciśnienie paliwa na listwie ( winowajcą może być pompa paliwa bądź regulator ciśnienia na listwie wtryskowej ewentualnie zatkany filtr)
3. prawidłowość pracy silniczka krokowego ( nie zaszkodzi umyć i przesmarować)
4. płynność pracy klapu przepływomierza...
Sprawdź to jeśli nie pomogą powyższe czynności będziemy kminić dalej...aha...przy okazji wykręć świece zapłonowe i sprawdź ich stan...powinny mieć jasnobrązowy kolor...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan

Post numer:#4  Postprzez graba001 » 7 sie 2012, o 11:59

Dantte26, dzięki wielkie, zaraz sie biore za robote, też właśnie sie zastanawiałem nad tym silniczkiem krokowym, ale nie wiedziałem że można go umyć :)

Luca, a jak odróżnić czy to jest Motronic czy Ljetronic?
graba001

Post numer:#5  Postprzez Luca » 7 sie 2012, o 13:34

Elo,

jak masz silnik krokowy i dużą okrągłą wtyczkę do diagnozy to masz przeważnie Motronic.

Jeżeli twoja wtyczka do diagnozy jest mała, na kolektorze dolotowym masz zamontowany dodatkowy wtryskiwacz, i kilka innych części (ze spora ilością wężyków na podciśnienie) to masz L-jetronic - stare modele (początkowe miały takie sterownie silnikiem) to tak z grubsza :jum: :D
czasem jak opisane wężyki łapią lewe powietrze, lub membrana zaworu jest uszkodzona to dzieją się podobne rzeczy przy L- Jetronic.

Zrób tak jak kolega Dantte26 opisał powyżej - powinno pomóc, inaczej pisz to może się coś zaradzi.

Powodzenia
"Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pokój jego duszy - Kris :( 27-09-2003)
Luca
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe

Post numer:#6  Postprzez Pietrek » 7 sie 2012, o 18:29

Jeśli ma cabrio... to będzie tam tylko i wyłącznie motronic.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Silnik: m20b25

Post numer:#7  Postprzez graba001 » 7 sie 2012, o 23:43

Pietrek napisał(a):to będzie tam tylko i wyłącznie motronic.

właśnie dokłądnie obejrzałem i po opisie kolegi Luca, moge spokojnie powiedzieć że jest to monotronic

a co do dzisiejszych działań to tak :
1. silniczek krokowy wyczyszczony, nic to nie dało, ale wydobywa jakieś dziwne dzwięki, oraz po odpięciu kostki podczas pracy silnika nic sie nie zmienia, jutro jade szukać nowego.
2. świece nówki, minimalna zmiana
3. Aparat zapłonowy też już najlepsze dni ma za sobą - jutro też trzeba kupic nowy
4. przepływomierz nie wykazuje żadnych niepokojących objawów i z ciekawości jeszcze podczas pracy silnika odpiąłem kostke - odrazu zgasł

Dantte26 napisał(a):1. czujnik temp. cieczy (sygnałowy do kompa - niebieski) drogi nie jest i warto wymienić zwłaszcza że uszkodzony oszukuje komputer, który to z kolei podaje złą dawkę paliwa...

jutro go wymienię i zobaczymy czy będą zmiany
Dantte26 napisał(a): 2. ciśnienie paliwa na listwie ( winowajcą może być pompa paliwa bądź regulator ciśnienia na listwie wtryskowej ewentualnie zatkany filtr)

a tego na razie nie ruszałem, nie mam nawet pojęcia jak w domowych warunkach sprawdzić ciśnienie, ale filterek paliwa i tak jutro wymienie na nowy
graba001

Post numer:#8  Postprzez Dantte26 » 8 sie 2012, o 00:26

graba001,

widzę konkretnie podchodzisz do sprawy... :cool2: jeśli masz zastrzeżenia co do pracy krokowca zacząłbym od jego wymiany i dopiero w razie W sprawdzałbym następne elementy...być może to wina samego krokowca...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i

Post numer:#9  Postprzez graba001 » 8 sie 2012, o 01:02

Dantte26 napisał(a):widzę konkretnie podchodzisz do sprawy...

no jak sie coś robi to lepiej zrobić raz a porządnie niż sie później co jakiś czas z tym bawić :)

wiem wiem, krokowiec idzie na na 100% do wymiany jutro, ale kopułka i palec są w stanie tragicznym to też przy okazji wymienie, a filtr paliwa to tak profilaktycznie bo też nie wiadomo ile L już przez niego przeszło.

Jeszcze dzisiaj pożyczyłem od kumpla kabel na OBD2 i przejściówkę do BMW, ale za pioruna nie mogłem sie z kompem połączyć żadnym programem ;/

dzisiaj wymieniłem kopułke, krokowca, sprawdziłem wtryski i dalej to samo, no może po wymianie kopułki i palca minimalna poprawa, ale dalej faluje, ale podejrzewam regulator ciśnienia od listwy wtryskowej bo po odłączeniu przewodu od kolektora żadnej reakcji też nie ma, ale jeszcze coś mi tam gwiżdże przy kolektorze to chyba będzie trzeba go ściągnąć i wymienić uszczelke

[ Dodano: 13-08-2012, 16:11 ]
problem praktycznie rozwiązany, znaczną poprawe przyniosła regulacja zaworów, ale i tak jeszcze coś nie do końca ma te niskie obroty takie jakie powinna mieć, tyle że zauważyłem że krzywki na wałku są delikatnie pościerane. A i co do lewego powietrza to też byłą uszczelka na kolektorze ssącym rozerwana, to też troche poprawiło, małymi krokami ale do przodu :)
graba001

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie