[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Spryskiwacze przedniej szyby

Wszystko związane z modyfikacjami wyglądu zewnętrznego jak i wewnętrznego

Spryskiwacze przedniej szyby

Post numer:#1  Postprzez rchmiel » 15 sie 2012, o 12:14

Witam. Czy jestem jedyną osobą, która ma problem ze spryskiwaczami bo nic na forum nie znalazłem?! Już któryś raz je wymieniam - co prawda na używki - i problem nie znika. Spryskiwacze raz "sikają" dobrze a najczęściej lepiej myją przednią maskę niż szybę!!! Jeszcze bardziej wkurzające są białe smugi które zostają po płynie do mycia jak wyschną na słońcu.
Czy ktoś zastosował już jakiś tuning w tym przypadku - inne spryskiwacze i pompka?!

Myślałem też żeby w ogóle je z maski wywalić, zaślepić i zaszpachlować, a spryskiwacze przenieść na ... no właśnie gdzie?! Może na wycieraczki jak w dostawczych mercach?
Jakieś sugestie?
rchmiel
Uczeń

Moje BMW: 316
Nadwozie: Coupe
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#2  Postprzez SCOUT » 15 sie 2012, o 12:31

Temat poruszany był już jakiś czas temu a tu masz link
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=30270 ... ryskiwacze
Wydaje mi się że spryskiwacze od skody to lepsze rozwiązanie niż montaż w wycieraczkach.Sprawdź instalację zasilania pompki bo może masz pośniedziałe styki i pompka będzie kulawo chodziła.
SCOUT

Post numer:#3  Postprzez walec » 15 sie 2012, o 12:43

Jarałbym się jakby udało się komuś zaaplikować spryskiwacze mgłowe z citroena.
walec

Post numer:#4  Postprzez cedro23 » 15 sie 2012, o 13:25

kolega zainstalował sobie takie mgłowe w Oplu Signum a zapożyczył je z nowszego modelu i płacił straszne grosze w serwisie za te spryski
cedro23
Stażysta

Moje BMW: 318
Silnik: M50B25

Post numer:#5  Postprzez Dantte26 » 15 sie 2012, o 13:28

rchmiel,

heh...na ogół problem ze słabym ciśnieniem spryskiwaczy spowodowany jest stosowaniem płynów kiepskiej jakości...na ściankach pompki, węży zasilających jak i w samych spryskiwaczach odkłada się wytrącany z cieczy osad...stąd smugi na masce...jedyne wyjście to stosować dobre płyny do spryskiwaczy...np. BP...po drugie jakie masz u siebie węże do sprysków...zwykłe gumowe czy zbrojone...z uwagi na swoją budowę zwykłe gumowe węże po załączeniu pompki absorbują część ciśnienia odkształcając się zwiększając swój przekrój i doprowadzają do spadku ciśnienia na wylocie dyszy spryskiwacza...radzę założyć zbrojone węże i nie lać kiepskiej jakości płynów, a na pewno poprawi się działanie spryskiwaczy...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25

Post numer:#6  Postprzez pawels5 » 15 sie 2012, o 13:43

Nie wydaje mi się żeby na spryskiwanie miała wpływ jakość płynu, na smugi na masce tak. Ori wężyki chyba wszystkie miały zbrojone. Przede wszystkim do mgły potrzebna jest dobra pompka, a w E30 jest taka że będzie kapuśniaczek.
pawels5
Inżynier

Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#7  Postprzez Dantte26 » 15 sie 2012, o 14:08

pawels5 napisał(a):Nie wydaje mi się żeby na spryskiwanie miała wpływ jakość płynu

często przytykające się dysze...z czsem osad zaczyna odrywać się od ścianek i praktycznie spryski przytykane są za każdym uruchomieniem...
Obrazek
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Post numer:#8  Postprzez rchmiel » 15 sie 2012, o 18:42

Taaak ... tu mnie macie! Aż ciężko się przyznać, ale płyn z biedronki więc faktycznie zostawiają ślady.
Rozumiem, że najlepiej by było odkamienić przewody i odtąd lać lepszej jakości płyny. Czy spryski należałoby wymienić na nowe lub z jakiegoś nowszego modelu bmw czy zostawić aktualne?! Tak jak wspomniałem z początku działają poprawnie, ale po czasie różnie to bywa - i tu problemem może być faktycznie osadzający się kamień.
Dzięki za podpowiedzi.
rchmiel
Uczeń

Moje BMW: 316
Silnik: M40B16
Silnik: MxxBxx

Post numer:#9  Postprzez pawels5 » 16 sie 2012, o 01:42

Pewnie w biedrze jest płyn na bazie kraniczanki. W lato leje wodę demoralizowaną z płynem do naczyń. Żadnych zacieków i przytkań.
pawels5
Inżynier

Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#10  Postprzez Dantte26 » 16 sie 2012, o 10:15

rchmiel,

możesz zastosować roztwór octu...opróżnij zbiorniczek spryskiwaczy (pewnie też aż biały od środka) i zalej go roztworem dość mocnym (50/50) i póść go w obieg uruchamiając spryski...niech sobie chwilę postoi i ponownie uruchom spryski...czynność powtarzaj kilkukrotnie w możliwie długim czasie...kilka godzinek wystarczy...

pawels5,

przyznam że raz kupiłem taki "biedronkowy" na Lotosie za 5 zeta i nie chcę go za darmo...cały układ zafajdany i działający jakby napędzało go pierdnięcie za przeproszeniem...woda demineralizowana + jakiś płyn to akurat dobry sposób i w lecie także się tym ratuję jednak na zimę kupuję płyn BP...jeśli ktoś nie stosował to polecam...
Obrazek
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Post numer:#11  Postprzez mck » 16 sie 2012, o 22:59

A czy rozkminił ktoś może jakieś podgrzewane dysze z innego auta, które da radę dopasować w e30?
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#12  Postprzez _wujek samo zło_ » 17 sie 2012, o 22:22

A czy w opcji nie było grzanych dysz? Bo coś mie się wydaje że kiedyś widziałem maskę z e30 z kabelkami w spryskiwaczach.
_wujek samo zło_

Post numer:#13  Postprzez SCOUT » 18 sie 2012, o 06:59

Tu jest o grzanych spryskiwaczach.
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=1160
Co do samego grzania spryskiwaczy jest tam napisane że zaczynają grzać po uruchomieniu pompki.Nie bardzo wiem jak to ma tak szybko zadziałać podczas mrozów.Mam grzane spryskiwacze w e34 i tam to śmiga poprzez czujnik temperatury. Poniżej iluś tam stopni celsjusza (ilu nie pamiętam a nie chce mi się szukać) zaczynają grzać na stałe.Czujnik jest dość spory i znajduje się po stronie kierowcy w okolicy reflektora.
SCOUT

Powrót do Modyfikacje