[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

WYDECH z jednej rurki - w dwururkę - 325E - pomocy!

Wszystkie sprawy związane z mechaniką

WYDECH z jednej rurki - w dwururkę - 325E - pomocy!

Post numer:#1  Postprzez Adaasko » 30 sie 2012, o 18:33

cześc pany, mam sobie 325E - portki 2W1 i dalej jedna rura - a na zamówienie leci już MG motorsport z dwoma wlotowymi, i przyszlosciowo chce dwururkę - chciałem bosala, ale nigdzie nie moge znaleść, skolei jakies gówna za 100zł to raczej bezsens.

druga sprawa, bede majac sam koncowy i kawałek rurki, musze kupic portki + środkowy? czy co jeszcze? bo moge sobie tego wyobraźic ciagle -.-

co kupic?
Adaasko

Post numer:#2  Postprzez Grzesiek2290 » 30 sie 2012, o 19:03

Kup zdrowe rurki z flanszami które idą od środkowego tłumika do końcowej puchy. Są odpowiednio wygięte, a ponadto są sprasowane w miejscu mijania się z belką aby zwiększyć prześwit. Z Bosala właśnie jakiegoś weź bo z tego co widywałem są bdb jakościowo i właśnie w Bosalu najszybciej pada pucha. Wiadomo 20lat ogień więc się poddaje przepalona stal.

Kupić możesz "portki" + środkowy z 323i (ale ja tego gówna nie trawię bo wszystkie te ferrozy czy polmostrowy gniją w oka mngnieniu lub się przepalają do tego stopnia że sprawują tylko funkcję estetyczną) . Sek w tym że większość "portek" od kolektorów do mocowania z końcowym sa na stałe. I zamiennik tłumika z 323i trzeba wspawywać od przodu, tył już na ori flanszach. Chybaaa że znajdziesz portki od 323i które będą miały flanszki po środkowy albo sobie do zwykłych portek dospawasz takowe z jakiegoś innego wydechu.

Adaasko napisał(a):chciałem bosala, ale nigdzie nie moge znaleść,

Dobre sklepy z tłumikami mają. Ładny końcowy Bosal ze "zwykłymi" stalowymi końcówkami 2.5" czyli 63.5mm ścięte pod skosem i także puszczone czyli oryginał madafaka...550-600zł jak pytałem w tamtym roku :D
E30 325i 87' - rozebrałem i nie umiem złożyć
Grzesiek2290
Doktor

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B2X
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez Adaasko » 31 sie 2012, o 01:34

prawdopodobnie rury te wlasnie od środkowego do puchy - mam.

czyli brakuje mi srodkowego, i portek...

jak fachowo nazywają się portki? bo wpisując portki nic nie wyskakuje, jestem przyznam się - zero w tym temacie.

np http://allegro.pl/zestaw-tlumik-srodkow ... ?source=oo

flanszki to są do portek? czy do końcowego?

ps. dlaczgo tak czesto wspomina się własnie 323i? bo nie mają katów?
Adaasko

Post numer:#4  Postprzez Grzesiek2290 » 31 sie 2012, o 09:08

Bo są łatwo dostępne w zamienniku. Aa dużo 325i bez kat nie wyszło żeby dorwać całą sekcję wydechu aż do początku końcowego z tłumikiem środkowym.

Te flanszki co widać są do połączenia z tłumikiem końcowym. Przód trzeba spawać albo łapać na obejmy bo być może rurka jest wyprawoana żeby na nasadzić na ori układ. (czego przy podłużnicy i niskim aucie nie polecam bo zaraz pozrywa :D)

ps.różnie ludzie to nazywają. Szukaj jako wydech, tłumik. kolektor/y
Grzesiek2290
Doktor

Post numer:#5  Postprzez Alan126 » 31 sie 2012, o 13:13

flansze są do przodu a nie do tyłu wydechu
caly układ z bosala 323i w e30 ma tak:
kolektory z kolektorow rury do tych wlasnie flansz dalej ten tłumik i koncowyu skrecany na cybanty:)
Alan126

Post numer:#6  Postprzez Grzesiek2290 » 31 sie 2012, o 16:11

Zerknąłem na schemat i faktycznie. :bag:

Obrazek

Generalnie po tych numerach można dobrać chyba wszystkie elementy które potrzebujesz.
Grzesiek2290
Doktor

Powrót do Techniczne