[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Silnik dusi się przy starcie

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Silnik dusi się przy starcie

Post numer:#1  Postprzez hendo » 3 wrz 2012, o 11:41

Mam problem z E30 silnik M40 1.6 mianowicie:
Przy starcie głównie na zimnym silniku, ale na ciepłym występuję problem identycznie tylko że krócej. Silnik się dusi na benzynie potrafi się tak dławić przez nawet 2 minuty.
Jak w końcu wystartuje jest OK i przełączę na gaz jest ok (czuć tylko małe szarpnięcie przez sekundę ale jest ok). Na pewno to nie wina gazu, bo celowo uruchomiłem silnik na gazie, gazowałem go z 30sec silnik się dusił po czym przełączył na gaz i wtedy problem znikł.

Wczoraj odłączyłem klemy na noc, ale to z innego powodu. Auto dusi się identycznie.
Jak zaparkuje i wrócę do e30 po 5 minutach to również się dusi tylko mniej.

Trzeba go gazować bo tak telepie budą, że mam wrażenie że auto zaraz zgaśnie.

Co może być problemem.
hendo

Post numer:#2  Postprzez marcin320i » 3 wrz 2012, o 11:43

zacznij od sprawdzenia regulatora ciśnienia paliwa i do sprawdzenia całego dolotu powietrza przyczyna może być prozaiczna
marcin320i
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 520
Nadwozie: Touring
Silnik: M54B22

Post numer:#3  Postprzez hendo » 3 wrz 2012, o 11:54

Dodam iż jak startuję to czuć tak jakby spalone paliwo - nie wiem jak to nazwać.
hendo

Post numer:#4  Postprzez marcin320i » 3 wrz 2012, o 12:10

jak to jest benzyna to będzie czuć spalonym paliwem może to zapach przepalanego oleju? a nie paliwa sprawdź jeszcze całą elektrykę odpowiadającą za zapłon ja przy m20b20 miałem wiekowe przewody i również dziwnie zachowywała się przy starcie choć nie zawsze i nie tak drastycznie jak u ciebie, zobacz czy nie zalewa paliwem regulator ciśnienia tj, zdejmij wężyk prowadzący do kolektora ssącego jak nie ma w nim paliwa to powinno być ok, później czy nie łapie lewego powietrza gdzieś przy przepływomierzu i reszcie dolotu jak to będziesz miał za sobą pozostaje szukać przyczyn w elektronice, czujnik położenia wału itd.
marcin320i
Uczeń

Re: Silnik dusi się przy starcie

Post numer:#5  Postprzez potejtos » 3 wrz 2012, o 12:20

hendo napisał(a):Mam problem z E30 silnik M40 1.6 mianowicie:
Przy starcie głównie na zimnym silniku, ale na ciepłym występuję problem identycznie tylko że krócej. Silnik się dusi na benzynie potrafi się tak dławić przez nawet 2 minuty.
Jak w końcu wystartuje jest OK i przełączę na gaz jest ok (czuć tylko małe szarpnięcie przez sekundę ale jest ok). Na pewno to nie wina gazu, bo celowo uruchomiłem silnik na gazie, gazowałem go z 30sec silnik się dusił po czym przełączył na gaz i wtedy problem znikł.

Wczoraj odłączyłem klemy na noc, ale to z innego powodu. Auto dusi się identycznie.
Jak zaparkuje i wrócę do e30 po 5 minutach to również się dusi tylko mniej.

Trzeba go gazować bo tak telepie budą, że mam wrażenie że auto zaraz zgaśnie.

Co może być problemem.

Jak masz instalacje LPG? Z podpieta sonda, czy nie?

Dolot/zaplon wg. mnie odpadaja. Czy na cieplym silniku jest ok, zarowno na LPG oraz na PB? Nawet jak zgasisz cieply i zapalisz z powrotem?
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez marcin320i » 3 wrz 2012, o 12:29

fakt o sondzie zapomniałem miałem z nią problem ale w innym aucie tylko że wtedy paliło jak smok miało muła i za nim się rozgrzał silnik to wariacja na obrotach była może przez gaz zaniknęły mapy paliwa przynajmniej u nie tak było, fakt że przy innym aucie ale wymiana sondy pomogła
marcin320i
Uczeń

Post numer:#7  Postprzez potejtos » 3 wrz 2012, o 12:34

Najpierw sprawdź czy napięcia na sondzie są ok.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#8  Postprzez hendo » 3 wrz 2012, o 13:30

Ciepły silnik to też lipa problem ten sam. A pojeździć zgasić i szybko znów odpalić nie próbowałem dzisiaj spróbuję i dam znać.
Instalacja LPG to jedna z tych pierwszych nie znam się na LPG.

[ Dodano: 04-09-2012, 22:09 ]
Problem był banalny jednak. Problem z powietrzem. Nie wiem jak to się nazywa regulator ciśnienia powietrza?? :lol: Sorry nie mam pojęcia, ale wężyk cały się rozleciał wystarczyło dać nowy.
Jest ok, zobaczymy jutro po nocy.
hendo

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie