[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Dziwny problem, rozrusznik nie kręci.

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Dziwny problem, rozrusznik nie kręci.

Post numer:#1  Postprzez strzala_wawa » 6 wrz 2012, o 22:24

Zdjąłem niedawno konsolę i zegary, aby poprawić połączenie OBC2, które było nieprawidłowe i zamontować radio.

Przedwczoraj założyłem zegary i jeszcze poprawiająć połączenie kabli podświetlenia popielniczki na chwilę zrobiło mi się zwarcie, tak, że tylko iskierki jakieś błysnęły i tyle.

Po zmontowaniu wszystkiego okazuje się, że rozrusznik nie dziala, nawet nie zająknie, nie słychać włączającej się pompy paliwa (a powinno być słychać?). Tylko przygasają kontrolki na zegarach jak się przekręci stacyjkę. Wszystkie bezpieczniki pod maską są ok, załącza się krokowy (delikatnie słychać). Z każdym włączeniem następnego biegu dmuchawy przygasa co raz bardziej oświetlenie kabiny, także na 4-ce całkiem gaśnie.

Zdjąłem wszystko i nie mogę znaleźć żadnego zwarcia, czy przyczyny. Może jakieś nieprawidlowe podlaczenie gdzieś? Hmmm, ale gdyby było zwarcie to by szybko aku padł, albo by się jakiś przewód zjarał, a tak to od 2 dni tak stoi i aku jest ok.

Please pomóżcie. Co może być nie tak?
Kupię:
- boczne listwy drzwi kierowcy i błotnika shadow line.
- Prawy błotnik delphin metallic bez rudej
strzala_wawa
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#2  Postprzez Dave » 6 wrz 2012, o 22:38

klemy masz dokrecone na maxa? moze to i dziwne ale ja mialem tak samo tylko ze nic nie grzebalem przy kablach ,poprostu nie byla minusowa klema dokrecana ale zalozona i nie stykalo
Ostatnio edytowano 6 wrz 2012, o 22:57 przez Dave, łącznie edytowano 1 raz
Dave

Post numer:#3  Postprzez kapivip » 6 wrz 2012, o 22:38

strzala_wawa napisał(a):od 2 dni tak stoi i aku jest ok.

a poczym tak wnosisz?
Moim zdaniem to:
strzala_wawa napisał(a):przygasają kontrolki na zegarach jak się przekręci stacyjkę

i to:
strzala_wawa napisał(a):Z każdym włączeniem następnego biegu dmuchawy przygasa co raz bardziej oświetlenie kabiny, także na 4-ce całkiem gaśnie.

świadczy właśnie o słabym aku...

P.S.
strzala_wawa napisał(a):nie słychać włączającej się pompy paliwa (a powinno być słychać?).

Jeśli masz mało wahy i ewentalnie zdjąłbyś kanapę.... Coś powinieneś usłyszeć.
kapivip

Post numer:#4  Postprzez Pietrek » 6 wrz 2012, o 23:08

Wyjąłeś zworke z wiąski pod kierownicą ? zworka na 2 piny, zielone przewody, wpina się tam OBCII, jeśli nie ma tam zamkniętego obwodu, to nie ma zapłonu.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez strzala_wawa » 8 wrz 2012, o 02:15

Od razu jak tylko okazało się, że nie kręci to pomyślałem, że właśnie aku padł. Podłączyłem na kable auto starszej i nic, bez zmian. Rozmontowałem znów konsolę, sprawdziłem i czysto. Stąd ten post. Poza tym wszystko świeciło. Sprawdziłem tę zworkę, ale była dobrze wpięta. Myślę kurna dobra, z niedowierzaniem jeszcze raz podepnę na kable, jak pisze kapivip, ale tym razem dużego furaka. I jasny gwint zaskoczył!!!! Ja pierdziele, tyle czasu w poszukiwaniu słabego aku. A te kontrolki okazało się, że słabiej świeciły, ale nie na tyle słabo aby zwróciły moją uwagę.

Serdeczne dzięki Panowie!
Kupię:
- boczne listwy drzwi kierowcy i błotnika shadow line.
- Prawy błotnik delphin metallic bez rudej
strzala_wawa
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Powrót do Elektryka & Oświetlenie