[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

E30 m10b18 przerywa na pb i lpg;/

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

E30 m10b18 przerywa na pb i lpg;/

Post numer:#1  Postprzez KamaE30STG » 26 wrz 2012, o 16:36

Witam sedecznie:) Moj problem polega na szarpaniu na cieplym silniku, gdy odpalam na zimnym nie ma problemu jezdzi normalnie. Szarpie tak od 2 tys obrotow a gdy daje w rure jedzie bez problemow, gdy chce jechac na granicy 2-3 tys zaczyna szarpac i tylko na cieplym silniku. Mam powymieniane przepplywke, cewke kable swiece palec kopulke olej filtr oleju sprawdzone doloty wszystko szczelne ustawione zawory i juz nie wiem sam. Dodam ze chce to autko zrobic jak nowe dla siebie srodek juz praktycznie skonczony.Moze ktos ma pomysl?? Stawiam dobra flaszke:)
KamaE30STG

Post numer:#2  Postprzez kierownik » 26 wrz 2012, o 18:47

wiesz co ,ja kiedys dostalem od znajomych do wyleczenia e30 na m10 ,tez kulala przerywala szarpala prychala nie miala sily.Auto bylo z niemiec sciagniete ,niemcy ja sprzedali bo nie mogli sobie z nia poradzic ,u nas w polsce tez nie znalazl sie ktos kto dal rade ja uzdrowic ,wkoncu trafila do mnie. Z racji tego ze znalem wlascicieli ,m10 latam dekade no i mam zaplecze z czesciami powiedzialem ze sprobuje. Jakiekolwiek logiczne myslenie niczym nie skutkowalo przy pracach,wkoncu mozolnie zaczalem podmieniac po kolei wszystkie podzespoly (osprzet silnika ,przeplywka czujniki ,kable ,regulacje,kazda :cen: jaka zobaczysz u siebie na silniku byla podmieniona i nic nie pomoglo. Zostala mi tylko jedna rzecz...komputer... Podmianka i strzal w dziesiatke.Problemy jak reka odjął. Koszt uzywanego kompa wyniosl 50zl z przesylka.
Ja nie sugeruje ze to komp jest walniety ,nie o to mi chodzi.Ale ciezko bedzie zeby ktos tu dal ci jednoznaczna odpowiedz.Wiedz natomiast jaka moze byc dluga lista zeby ustalic przyczyne.
kierownik
Student

Moje BMW: 318i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M10B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez KamaE30STG » 26 wrz 2012, o 21:27

Dzięki, już zastanawialem się juz nad kompem, ale slyszałem wersje że na gazie komputer jest ignorowany, nie wiem w jaki sposób bo się na tym nieznam, kupiłem to auto i slucham różnych opinii, porad i naprawde każdy ma co innego do powiedzenia, ostatnio czytalem ze czujnik polozenia walu gdzie czytalem ze przy zaplonie recznie regulowanym nie ma czegos takiego..;/ mialbys moze taki komputer??

[ Dodano: 26-09-2012, 22:20 ]
kierownik, Witam, zastanawialem sie juz nad kompem moz mialbys taki komputer dla mnie?? Jutro dostałbym sie do niego i napisał numery tego kompa.
KamaE30STG

Post numer:#4  Postprzez kierownik » 27 wrz 2012, o 20:36

KamaE30STG napisał(a):Dzięki, już zastanawialem się juz nad kompem, ale slyszałem wersje że na gazie komputer jest ignorowany, nie wiem w jaki sposób bo się na tym nieznam, kupiłem to auto i slucham różnych opinii, porad i naprawde każdy ma co innego do powiedzenia, ostatnio czytalem ze czujnik polozenia walu gdzie czytalem ze przy zaplonie recznie regulowanym nie ma czegos takiego..;/ mialbys moze taki komputer??

[ Dodano: 26-09-2012, 22:20 ]
kierownik, Witam, zastanawialem sie juz nad kompem moz mialbys taki komputer dla mnie?? Jutro dostałbym sie do niego i napisał numery tego kompa.

Ten silnik nie ma czujnika pol. wału. A to sie dzieje tylko na gazie czy na jednym i drugim?Co do gazu to ja sie nie znam. Nie sadze zeby byl ignorowany bo komp zbiera sygnal z kilku miejsc ktore z gazem nie maja nic wspolnego np.czujnik temp cieczy ,przepustnicy,steruje przeplywką,zaworem powietrza dodatkowego itp.
Niestety kompa nie mam na sprzedaz,a co do kompow to do m10 byly co najmniej dwa rodzaje w zaleznosci czy auto bylo z katem czy tez bez,trzeba kierowac sie numerem kompa. Najlepiej jak bys mial kogos kto ma podobne auto.
kierownik
Student

Moje BMW: 318i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M10B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez KamaE30STG » 28 wrz 2012, o 08:55

Na jednym i drugim, praktycznie identyczne objawy.., myslelem jeszcze o aparacie zaplonowym a wydaje mi sie ze jesli bylo by cos z nim nie tak to nie bylo by znaczenia czy zimny czy cieply silnik, problem jest właśnie z tym ze w Stg nie znam nikogo kto by jezdzil E30 na m10...wyciagne kompa i poszukam drugiego...zobaczymy;]

[ Dodano: 25-10-2012, 19:04 ]
Witam ponownie, jutro wracam do Pl i bede dalej walczyl, komputer wymieniony, objawy pozostaly...;/ czy czujnik temp moze miec jakis wplyw na prace silnika??

[ Dodano: 25-10-2012, 19:05 ]
kierownik, Witam ponownie, jutro wracam do Pl i bede dalej walczyl, komputer wymieniony, objawy pozostaly...;/ czy czujnik temp moze miec jakis wplyw na prace silnika??

[ Dodano: 12-12-2012, 20:37 ]
Temat zakończony, winny byl aparat zapłonowy, a glownie czujnik halla wystepujacy w nim, po wymianie na nowy jest ok. Najciekawsze ze ustapily objawy szalejacego obrotomierza, mysle ze musi byc on polaczony w jakis sposob z walem czy z tym czujnikiem. Najlepsi byli mechanicy ktorym sto razy mowilem ze musi byc to powiazane z silnikiem bo objawy wariacji idealnie wspolgraly z wariowaniem silnika a oni twardo ze mam zegary rozwalone. Sami spece;]

[ Dodano: 12-12-2012, 20:39 ]
Dzieki za pomoc
kierownik,
KamaE30STG

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie