[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Ciągłe świecenie świateł wstecznych e30 m50b25

Wszystkie sprawy związane z instalacją elektryczną

Ciągłe świecenie świateł wstecznych e30 m50b25

Post numer:#1  Postprzez Daro_E30 » 27 wrz 2012, o 23:58

Witam, Panowie mam problem ze światłami wstecznymi może ktoś coś doradzi.....

wjechałem kontrolnie na kanał aby sprawdzić czy wszystko oki pod autkiem... jakiś kabel plusowy gruby wisiał obok krzyżaka od magla (nie wiem co on tam robił i nie był pod nic podpięte) chciałem wypchnąc go na góre i gdzieś bezpiecznie ulokować ale dotknołem nim budy, poszła iskra i dym z pod kierownicy.... kierunki padły spalony przewód, bezpiecznik sie stopił, wymieniłem go, przewód masowy który sie spalił od tych kiernków zrobiłem, kierunki działają... żadne inne kable nie są potopione ani popalone itd.... po tym wszystkim jak włączam zapłon świeca się ciągle wsteczne na lzie na kazdym biegu bez roznicy.... kabelki nigdzie sie nie zwierają, bezpieczniki całe, kombinowałem na wszelkie sposoby ale nie kumam już ocb... prąd na kablach do czujnika jest.... to moze byc czujnik??? moim zdaniem jesli by padł to w ogóle by sie nie świeciły...
nie mam już siły do tego :duh:
Daro_E30

Post numer:#2  Postprzez HNT126 » 28 wrz 2012, o 00:30

A ten gróby kabel zwisający co spowodował zwarcie? nie był od rozrusznika lub alternatora? tak w ogóle poza tym działa wszystko?
" silnik to nie Mc Donald, olej trzeba wymieniać! ";)

Mój czarny Touring:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?f=67&t=6953

Obrazek
HNT126
Student

Moje BMW: 325iA
Nadwozie: Touring
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 316iA
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez beyu » 28 wrz 2012, o 09:28

w 99% gdzies sie potopily kable przy swiatlach pewnie przy tylnich bo sa wiazki razem puszczone ...
beyu

Post numer:#4  Postprzez Daro_E30 » 28 wrz 2012, o 20:25

HNT126 napisał(a):A ten gróby kabel zwisający co spowodował zwarcie? nie był od rozrusznika lub alternatora? tak w ogóle poza tym działa wszystko?

raczej nie jest od rozrusznika ani alternatora bo rozrusznik i alternator działa... osoba która podłączała elektryke to jakiś gamoń, ja bym to lepiej zrobił.... nie wiem co to za kabel... gruby plusowy w czarnej obwolucie zakończony oczkiem... zaizolowałem go porządnie i spiołem w bezpiecznym miejscu...

po tym wszystkim kierunki nie działały ale stopił się kabel masowy z wiązki do koumny kierniczej, ale to już naprawiłem i kierunki działają, wszystko inne działa tylko ten wsteczny... auto pali, jezdzi, swiatła wszystkie są, nawiew, wycieraczki, bezpieczniki całe.

kabli nie sprawdzałem przy lampach, sprawdze je, kupiłem dziś czujnik wstecznego ten przy skrzyni i zobaczymy... ten stary i tak w opłakanym stanie.

problem rozwiązany, nowy czujnik załatwił sprawe, ale dziwne jest to ze stary jak sprawdzałem miernikiem działa prawidłowo :shock:
Daro_E30

Powrót do Elektryka & Elektronika