[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Lusterka grzeją przy wyłączonym zapłonie!?

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Lusterka grzeją przy wyłączonym zapłonie!?

Post numer:#1  Postprzez Masorz » 23 wrz 2012, o 16:00

Witam. Mam problem jak w temacie. Założyłem do swojego golasa 316i podgrzewane lusterka z touringa. Miałem poprzednio elektrzyczne bez podgrzewania. Wcześniej tego nie zauważyłem bo samochód długo stał i nie miałem potrzeby ładowania akumulatora ale teraz kiedy już jest poskładany do kupy okazało się że coś zrzera mi prąd. Padło na lusterka. Jakimś cudem przy wyłączonym zapłonie lusterka nagrzewają się. Rozumiem że mają grzać przy uruchomionym silniku, ok... ale nie na postoju :shock: . Co może być nie tak??

AD. Co jeszcze zauważyłem... wentylator nawiewu można załączyć niezależnie przy wyciągniętym kluczyku, oświetlenie wewnątrz świeci cały czas mimo że drzwi są zamknięte (sprawdziłem wyłączniki przy drzwiach, lampki przełączone w pozycję do wyłączenia razem z drzwiami)

Pewnia to jakaś wspólna przyczyna... wszystko zaczęło występować jednocześnie... jakiś przekaźnik? który?
Masorz

Post numer:#2  Postprzez HNT126 » 23 wrz 2012, o 20:21

A zaczęło się to dziać po założeniu lusterek? Wiem, że u mnie w tourasie lusterka są prawdopodobnie połączone z termometrem i/ lub OBC. Grzanie się włącza automatycznie poniżej 3,5st. C
" silnik to nie Mc Donald, olej trzeba wymieniać! ";)

Mój czarny Touring:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?f=67&t=6953

Obrazek
HNT126
Student

Moje BMW: 325iA
Nadwozie: Touring
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 316iA
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez Masorz » 24 wrz 2012, o 20:20

Witaj. Tak Przed malowaniem założyłem lusterka dosłownie na chwile żeby sprawdzić czy na pewno są sprawne. Sprawdziłem czy grzeją. Grzały :) ok. Zauważyłem tą anomalię dopiero teraz kiedy poskładałem auto do kupy. Podładowałem akumulator żeby wyjechać z warsztatu i umyć świeży lakier ;) , po myciu przejażdżka?... a tu lipa aku padł.

Coś muszę mieć pokaszanione w przewodach, choć nic tam nie grzebałem... wybebeszyłem wnętrze- fotele, tunel, wykładzina, tapicerka drzwi. Deski nie ruszałem. ciężko stwierdzić, nie mam pomysłu gdzie szukać błędu
Masorz

Post numer:#4  Postprzez davvide30 » 24 wrz 2012, o 20:53

Sprawdź przekaźnik K7, potem zobacz bezpiecznik z pozycji 10 czy ci się nie pali, zobacz też co się dzieje ze światłami wstecznego czy wszystko działa jak należy, pod mieszkiem lewarka zmiany biegów masz taką dwu pinową kostkę która wychodzi do skrzyni zobacz czy wszystko z nią ok czy kable nie są przetarte. Jeśli wszystko ok to zobacz też czy przypadkiem nie pomyliłeś jakimś cudem kabli od zapalniczki z kablami od podświetlania popielniczki
davvide30

Post numer:#5  Postprzez HNT126 » 25 wrz 2012, o 00:23

Zakładam, że jeśli lusterka działają tylko w pewnym zakresie temperatury, to znaczy, że wymagaja do prawidłowego działania podłączenia termometru, a taki występował tylko w OBC I lub II. Jeśli termometru nie ma, to prawdopodobnie będą stale włączone lub wyłączone.
I może tu tkwi problem - masz termometr podpięty do OBC? masz w ogóle OBC?

Oczywiście to tylko moja teza, jeśli zła, to niech mnie ktoś poprawi. :)
" silnik to nie Mc Donald, olej trzeba wymieniać! ";)

Mój czarny Touring:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?f=67&t=6953

Obrazek
HNT126
Student

Moje BMW: 325iA
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 316iA
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#6  Postprzez davvide30 » 25 wrz 2012, o 07:43

no właśnie jeśli nie masz obc to chyba nic z tego ale mimo wszystko nadmuch nie powinien się włączać bez kluczyka w stacyjce
davvide30

Post numer:#7  Postprzez kostek8881 » 30 wrz 2012, o 22:04

osobiscie też tak mam, walcze juz z problemem 2 miesiac i nie moge dojsc....
kostek8881

Powrót do Elektryka & Oświetlenie