Witam
Nie znalazlem tematu z moim problemem wiec zakladam nowy i juz opisuje wszystko po kolei.
Samochod oczywiscie BMW e30 z silnikiem 1.8 (m40b18) touring benzyna razem z gazem
Spalanie benzyny wynosi 20litrow przy spokojnej jezdzie jak mu troche dam to dojdzie i do 40 za to gazu pali 20 co jest faktem ze to troche sporo.
Dodatkowo silnik na wolnych obrotach lekko trzesie buda i delikatnie pyrka, wczesniej trzymal 1500 obrotow non stop i falowal wiec podmienilem mu przepustnice z czujnikiem polozenia przepustnicy i wymienilem odme i pomoglo teraz idealnie trzyma 900 i nie faluje ale takie lekkie przerywanie sluchac
Odpala bez problemow czy zimny czy cieply, to moja pierwsza e30 wiec nie mam porownania co do mocy ale z moich doswiadczen wynika ze idzie dosyc dobrze w poprzednim samochodzie mialem identyczny problem ale tam nie chodzil na 1 gar po regulacji zaworow ustapilo tutaj dobrze pracuje nie slychac zeby ktorych gar nie chodzil, badalem kompresje i wyszla po 12.5 bara na kazdym cylindru
Swiece i przewody wymienione chodz iskra jest dosyc slaba jak pozniej sie rozkreci to jest niebiesciutka nie zdazylem kopulki podmienic ale jak na nia patrzylem to ma jeszcze sporo tych blaszek nie sa wypalone, po odlaczeniu przeplywomierza silnik chodzi nie gasnie lekko spadna oborty ale zaraz trzyma dobrze i dobrze sie wkreca tylko strasznie smierdzi z wydechu zla mieszanką.
Wydawalo by sie ze problem lezy w przeplywce badz sondzie ale gaz jest 1 generacji mixer wsadzony za przeplywomierz. I teraz nasuwa sie pytanie co moge sprawdzic, co mialo by wplyw na moj problem parownik od gazu podmienialem i spalil 25litrow wiec ta rzecz musi byc powiazana z praca silnika. Prosze o pomoc bo jestem w totalnej :cen:.

sprawdzałeś może to