[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

POMPA PALIWA W?SKA LAMPA - przeróbka na szerok??

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Post numer:#16  Postprzez ksx9 » 31 paź 2012, o 14:08

Moja eta 85 rok również ma 2 pompy paliwa, na 100% nic nie było kombinowane, rozkładałem auto do remontu, wiązka w 100% ori, wszystkie węże i opaski również.
Wąskie miały 2 pompy.

człowiek się uczy całe życie :cool2:

A może spróbuj założyć tylko jedną pompę od szerokiej?? skoro od wąskiej są nie do dostania :)
ksx9
Inżynier

Moje BMW: e36
Nadwozie: Coupe
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#17  Postprzez Adaasko » 31 paź 2012, o 16:32

to sie ponoc wiąże ze zmianą zbiornika itd... nie mam warunków na takie jazdy, ogolni jestem w :cen:... ;/
Adaasko

Post numer:#18  Postprzez Selected » 31 paź 2012, o 18:29

Ale przecież 1.8 w szerokiej też miało zbiornik 55l i miało jedną pompe w zbiorniku. Mocowanie pompy w zbiorniku jest identyczne jak to w szerokiej, wiec montujesz na nim tylko pompe z szerokiej i podpinasz zasilanie. Całość powinna chodzić bez problemu.
Selected
Student

Moje BMW: 318
Nadwozie: -------
Silnik: M30b35

Post numer:#19  Postprzez mck » 1 lis 2012, o 00:52

Albo przerób mocowanie tej pompki podawczej tak żebyś upchnął tam silniczek z auta, ktore miało tylko jedną pompę (w zbiorniku) albo tak jak pisze kolega wyżej, szukaj koszyka z szerokiej ze zbiornikiem 55L, bo musisz mieć taki z dwoma króćcami (powrót paliwa). Elektryki nie będziesz musiał przerabiać jeśli we wtyczce pompy podawczej jest 12V(czy tam ~14 na odpalonym aucie), pompa wewnętrzna będzie normalnie podawać Ci 3 czy tam 3,5 bara i to wystarczy do dowolnego silnika montowanego w e30.

Generalnie jeśli chodzi o systematykę zbiorników, pomp paliwa i umiejscowienia filtrów paliwa to jest to chyba najbardziej pop..lona rzecz jaką BMW zrobiło w e30. Nie idzie się w tym połapać i tyle.

PS. Do koszyczka z e30 mam upchnięty normalnie silniczek z e36, a Dawca u siebie wcisnął nawet pompę z V8 jeśli mnie pamięć nie myli.
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#20  Postprzez Adaasko » 1 lis 2012, o 03:11

wszystkie 55l mają 2 króćce? w szeorkiej tez powrot jest tez tam?

co myslcie, nad wypierdoleniem pompki podawczej - zrobienie tam obejscia, rurki, zeby tej POMPY NIE BYŁO, ta z progu powinna dać rade wyssac, skoro do tej pory na zjebanej jakos działała + pokonywala opor zepsutej podawczej?

[ Dodano: 01-11-2012, 02:35 ]
chodze po allegro, po ETK, pytam po ludziach, po forach i ....

"Generalnie jeśli chodzi o systematykę zbiorników, pomp paliwa i umiejscowienia filtrów paliwa to jest to chyba najbardziej pop..lona rzecz jaką BMW zrobiło w e30. Nie idzie się w tym połapać i tyle."
Adaasko

Post numer:#21  Postprzez mck » 1 lis 2012, o 11:22

Na 100% był też setup, że była tylko pompa w progu, a w zbiorniku był czujniko-smok! Miałem do czynienia z takim układem.

Podaje link do pierwszej lepszej aukcji oraz fotę.

http://allegro.pl/bmw-e30-e28-plywak-cz ... 34096.html

Obrazek

---

Co do zbiorników to zbiornika 55L też były na pewno 2 rodzaje! Jeden z przelewem "wężykowym" na dnie między komorami oraz taki już bardziej przypominający zbiornik 63-litrowy gdzie przelew był realizowany już wewnątrz zbiornika. Kurde, mialem gdzieś kiedyś na dysku oryginalne rysunki zbiorników od BMW z opisami i nie mogę znaleźć, bo bym się podzielił...
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#22  Postprzez Adaasko » 1 lis 2012, o 14:41

dzieki wielkie! bardzo pomogłes, mocno rozjaśniłes temat, sam tez juz doszedlem do tego, że byly setupy z jedną pompką w progu, wtedy ta pompka była inna niby, ale moze ta tez by pociągneła solo, zobaczymy.
Adaasko

Post numer:#23  Postprzez mck » 1 lis 2012, o 15:44

Pożyczysz manometr, wepniesz za pompą i będziesz wiedział czy wystarczy ;)
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#24  Postprzez Adaasko » 1 lis 2012, o 15:53

3 - 3,5 bara powinna dawac ta?
Adaasko

Post numer:#25  Postprzez mck » 1 lis 2012, o 16:39

yep ;) Chociaż regulator w Ecie i tak jest 2,5 Barowy, no ale zapas nigdy nie zaszkodzi :)

SWOJĄ DROGĄ

08 Pompa paliwa 1 09/1987 16141178751 $387.81

--------

08 Pompa paliwa 1 09/1987 16141179232 $372.11
tylko w połączeniu z pompą tłoczącą

Obie pozycje wzięte z JEDNEGO auta http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=16&fg=15. Czyli w tym samym roku i przy tym samym silniku mogły być dwie opcje. CHORE.
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#26  Postprzez Adaasko » 1 lis 2012, o 18:28

tak tak, własnie o tym mówiłem, do tego doszedlem, oczywiscie dałem Ci pomogl tyle ile mogłem.

no nic, moja pompka sprawdzona na bank kaput, a napiecie jest na kablu, wiec bede probowal zrobic obejscie, chociaz jeden kolega z forum mowi ze ma za 100zł sprawną, zobaczymy

[ Dodano: 01-11-2012, 17:31 ]
nie bardzo mam manometr, nie wiesz czy pompa przeznaczona do pracy z drugą, tworzy sama sobie te 3 bary?

[ Dodano: 01-11-2012, 17:31 ]
nie bardzo mam manometr, nie wiesz czy pompa przeznaczona do pracy z drugą, tworzy sama sobie te 3 bary?

[ Dodano: 01-11-2012, 17:41 ]
PS. juz widze, ze gdybym chcial przejsc na jedną pompke, to z ta co pracuje solo jest problem, na allegro nie bardzo...

[ Dodano: 01-11-2012, 17:44 ]
http://allegro.pl/pompa-paliwa-paliwowa ... 95520.html

ten zaś twierdzi ze jego pompa to 2W1 więc moze ta pompa ktora mam w zapasie (cos tam bzyknela jak testowalem, wiec chyba działa) może da rade, może róznica jest nie wielka?
Adaasko

Post numer:#27  Postprzez mck » 1 lis 2012, o 20:14

WYDAJE MI SIĘ, że pompa, którą masz w progu sama w sobie będzie pompować 3bary jeśli zmienisz smok na taki z wbudowanym pływakiem jak pokazałem wcześniej.
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#28  Postprzez Adaasko » 1 lis 2012, o 22:14

tak bede probował zrobić, bardzo Ci dziękuje.
Adaasko

Post numer:#29  Postprzez Pietrek » 2 lis 2012, o 07:37

taki smok z pływakiem miały między innymi m10, miałem kiedyś taki.

Wojtaq u siebie w złotej po swapie z diesla, miał tylko pompę w progu i nie było problemów.
także ładuj w próg jakąś wydajną pompę i będzie oki.

Jak chcesz sprawdzić czy pompa nabija ciśnienie, to sciągnij wężyk powrotu z regulatora ciśnienia, podaj +12 na bezpiecznik bodajże 11 i zobacz wy wybije ciśnienie regulatorem.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#30  Postprzez Adaasko » 3 lis 2012, o 04:02

DOBRA PANY, sytuacja opanowana, zrobione obejscie pompy - rurka zamiast pompy, na sztuke narazie.

a co z pompką z progu?...

otoż, miałem starą "sprawną ale glośną" na podmiane, no więc z okazji wieczórku E30stkowego przystąpili do wymiany - okazalo się ze kabelek był luźny.

KABELEK BYŁ :cen: LUŹNY.

wystarczyło dokrecić, i psiknąc kontakt szprejem, i pompka smiga jak szalona, opory w układzie mniejsze, zasilanie stabilniejsze i układ ogólnie chodzi bdb, ciszej, i bez problemów.

Problem zwalczony także, temat niech sobie siedzi, bo dużo ważnego zostało powiedziane myśle, a duzo mozna jeszcze zapytać.

Tymczasem kulam się, i szukam w miejsce ominiętej pompy smoka z pływakiem (chociaz wtyczka inna jest, znowu drut...)

dzięki chlopy!

PS.Pietrek, grzebneliśmy kanapkę w kolegi M10 - gdzie wyglądało to ORI, oryginalne opaski na przewodach itd.... I POD KANAPĄ TEŻ POMPKA.
Adaasko

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie