[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Podgrzewane Fotele - przpalanie bezpiecznika

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Podgrzewane Fotele - przpalanie bezpiecznika

Post numer:#1  Postprzez MistrzuniGdynia » 3 lis 2012, o 23:21

Witam,
mam problem, przepala mi się bezpiecznik foteli podgrzewanych.
A mianowicie, jak włącze obydwa fotele na 1 opcję to działa, jak tylko spróbuje włączyć na 2 fotelach 2 opcję (mocniejszego grzania) to przestaje działaś i przepala bezpiecznik.
Nie wiem co moze być tego przczyną, przez 4 dni spaliłem z 6 bezpieczników.
Przepraszam, że zakładam temat, ale nie znalazłem nic podobnego na forum :)
MistrzuniGdynia

Post numer:#2  Postprzez Premierek » 4 lis 2012, o 00:59

na chłopski rozum, nie wiem jak dokładnie jest rozwiązana instalacja grzanych :cen:.
sprawdź czy jak załączysz jeden fotel na poziom 1 a drugi na poziom 2 też przepala. zrób tak sprawdzając najpierw z jedny fotelem, później z drugim. zależnie od wyników
- jeżeli przepala przykładowo jak fotel pasażera jest na 2 a kierowcy na 1, a odwrotnie nie to musi być jakieś zwarcie, albo przełącznik walnięty po stronie fotela ustawionego aktualnie na 2
- jeżeli nie przepala bezpiecznika kiedy jeden z foteli jest na 2 a drugi na 1, obojętnie w jakiej konfiguracji, to po prostu załóż trochę mocniejszy bezpiecznik
Premierek

Post numer:#3  Postprzez MistrzuniGdynia » 4 lis 2012, o 12:48

Założyłem 30A i też przepaliło, jeden mocniej włączony działa, a tak to przepala wszystko.
MistrzuniGdynia

Post numer:#4  Postprzez paulwit_e30_318is » 4 lis 2012, o 17:32

Maty grzejne foteli są podzielone na części grzejne siedzisk i oparć.
Spróbuj podawać napięcie oddzielnie na każde z czterech mat, ale za pośrednictwem włączników.
Inaczej-rozepnij kostki pod fotelami i na podstawie poniższego schematu elektrycznego podgrzewania foteli połącz kabelkami:

1) piny od strony instalacji elektrycznej samochodu połącz z SIEDZISKAMI obu foteli
sprawdź grzanie w trybie 1 i 2
2) piny od strony instalacji elektrycznej samochodu połącz z OPARCIAMI obu foteli
sprawdź grzanie w trybie 1 i 2

Czy bezpiecznik w tym teście ulega przepaleniu ?
Sprawdź też stan kabli zasilających - szczególnie pod kątem przegrzanej izolacji, przetarć, pęknięć itp.

Obrazek
///M Der stärkste Buchstabe der Welt
paulwit_e30_318is
Uczeń

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez MistrzuniGdynia » 6 lis 2012, o 22:02

Sprawa załatwiona, rozwalona mata w siedzeniu pasażera, jak nikt nie siedzi to działa, jak ktoś usiadzie to sie bezpiecznik przepala.
MistrzuniGdynia

Powrót do Elektryka & Oświetlenie