[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Klimatyzacja e30

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#76  Postprzez kolebka » 4 lip 2012, o 18:04

nie mam takiej wtyczki :cry: to bede wdzieczny za piny oraz kolory kabli.
kolebka

Post numer:#77  Postprzez Dantte26 » 4 lip 2012, o 22:16

1. prezewód czarno czerwony przechodzący w czarno szary pod pin 40 DME - przewód idący do jednego z dwóch pinów czujnika niskiego ciśnienia na osuszaczu (podwójny przewód) a następnie pod kompresor...
2. przewód czarno fioletowy z włącznika klimy pin 2 przechodzący w przewód fioletowo szary pod pin 41 DME
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#78  Postprzez Tomaszsz » 31 sie 2012, o 20:11

Orientuje się ktoś gdzie można kupić nową chłodnicę klimatyzacji w sensownych pieniądzach ?
Tomaszsz

Post numer:#79  Postprzez Dantte26 » 31 sie 2012, o 23:21

na allegro widywałem nowe w podróbie w granicach trzech stów, choć słyszałem także od osób zajmujących się klimą , że owe chłodnice są najczęściej przyczyną awarii klimatyzacji ze względu na słabej jakości połączenia przewodów gdyż najczęściej w tych miejscach dochodzi do rozszczelnienia...dochodzi do tego rdzeń o bardzo cienkich ściankach...koles który mi to powiedział raczej wiarygodny...
Obrazek
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Post numer:#80  Postprzez Tomaszsz » 31 sie 2012, o 23:31

Na allegro za 280 zł jest chłodnica firmy Kager, rozumiem że dopóki chłodnica jest sprawna, klimatyzacja powinna działać optymalnie tak jak przy oryginalnej ?

Mam oryginał, nie wygląda za ciekawie chciałem go wymienić nawet jeśli okaże się sprawny ale skoro jest tak jak piszesz to raczej zły pomysł.
Tomaszsz

Post numer:#81  Postprzez Dantte26 » 1 wrz 2012, o 11:45

Tomaszsz napisał(a):Mam oryginał, nie wygląda za ciekawie chciałem go wymienić nawet jeśli okaże się sprawny ale skoro jest tak jak piszesz to raczej zły pomysł.

najlepiej będzie jeśli zawieziesz chłodnice kolesiowi, który będzie ją wymieniał/naprawiał i niech sam zadecyduje...czy naprawi tą co masz czy masz zakupić zamiennik...w zamiennikach minusem są źle spasowane kielichy pod węże i aby je uszczelnić trzeba je zdrowo doj :cen: bać choć ogranicza nas jakość materiału i nie dotyczy to tylko skraplaczy do e30 ale wogóle wszystkich w zamienniku...czasami zdarza się iż rdzeń zostaje przebity przez drobny kamyczek...może zależy jeszcze jaki zamiennik się kupi, choć o firmie Kager nie słyszałem zbyt dobrych wiadomości...a może trafi się używka w oryginale...nie tak dawno widziałem ory za 150zł...a jeszcze pewnie można byłoby się dogadać... :)
Obrazek
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Post numer:#82  Postprzez Tomaszsz » 11 wrz 2012, o 19:12

Proszę o pomoc, stoję w miejscu z robotą.. oba cięgna które są chyba sterowane silnikami są pourywane od klapek, nie wiem teraz jak to sensownie naprawić, kleić, szukać części czy wymienić cały mechanizm z klapkami.

Zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Żeby wyjąc nagrzewnicę trzeba zdjąć deskę rozdzielczą ?

Dzięki.
Tomaszsz

Post numer:#83  Postprzez Dantte26 » 11 wrz 2012, o 20:20

Tomaszsz, spróbuj pokleić jakimś dobrym klejem choć z drugiej strony istnieje większe ryzyko awarii w przyszłości...

Tomaszsz napisał(a):Żeby wyjąc nagrzewnicę trzeba zdjąć deskę rozdzielczą ?

niestety tak...jeśli masz na myśli całą obudowę a nie wymiennik ciepła...
Obrazek
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Post numer:#84  Postprzez Tomaszsz » 13 wrz 2012, o 15:03

Spróbuje skleić, bez wyjęcia raczej ciężko będzie to zrobić.
Tomaszsz

Post numer:#85  Postprzez Pietrek » 14 wrz 2012, o 15:37

Nawiercic jedną część elementu, drugą, złożyć to na jakimś metalowym pręcie, i dopiero skleić
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Silnik: m20b25

Post numer:#86  Postprzez groocha » 18 paź 2012, o 22:16

przeczytałem cały temat, a jest to jeden z nielicznych tematów które sensownie przedstawiają montaż klimy w E30, tylko mam jedno pytanko do osoby ogarniętej w montażu

chciałbym zebrać informację co lepiej kupić nowe a co może być używane

spis wszystkich elementów potrzebnych do montażu

:D
E30 325i coupe
E30 325e sedan
E34 528i sedan
groocha
Uczeń

Nadwozie: Coupe
Kolejne BMW: 325e
Silnik: M20B27

Post numer:#87  Postprzez Dantte26 » 19 paź 2012, o 11:47

Nowy zazwyczaj kupuje się osuszacz, choć jeśli posiadany jest drożny i pracował na nowym czynniku R134a to nie powinno być z nim problemów... zwróć szczególną uwagę na nr. fabryczny kompresora i na jaki czynnik jest przeznaczony...tylko niektóre modele kompresorów starego typu pracujących na R12 można zaadoptować pod nowy czynnik R134a... odpowiedzi na to pytanie szukaj w zakładce tego forum... http://bmw-e30.pl/dload.php temat zatytuowany bodajże "Konwersja R12-->R134a"
Potrzebne graty:

[Kabina]
- obudowa nagrzewnicy + dmuchawa + wymiennik ciepła + zawór wodny + parownik + zawór bezp. + węże elastyczne + uszczelka grodzi;
- wiązka nagrzewnicy + elektromotory + sterownik klimatyzacji + czujnik temp. (wsuwany w parownik) + włącznik klimy
- węże spustowe kondensatu (3szt.) + poduszka z tworzywa do przykręcenia obudowy do tunelu środkowego...

[Komora silnika]
- rurki alu z zaworami do nabicia (czasem są to węże elastyczne z zaworami)
- osuszacz z czujnikami wys. i nis. ciśnienia
- kompresor (najlepiej pod nowy czynnik) + łapa mocująca z mechanizmem naciągowym
- skraplacz z wężami elastycznymi + dodatkowy wentylator
- chłodnica cieczy z włącznikiem termicznym dwustopniowym wkręcanym z prawej str.
- wiązka klimatyzacji + dwa przekaźniki
- do pełnego kompletu potrzebny jest jeszcze pas przedni z podwójnym wlotem powietrza...
byłoby raczej wsio...jeśli o czymś zapomniałem niech ktoś dopisze...
Obrazek
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Post numer:#88  Postprzez szajbaa » 19 paź 2012, o 13:17

Posiadam troche zdjęć z demontarzu klimy m.in jak ma być podłączona może komuś się przyda

Obrazek
Obrazek

wiecej zdjęć w albumie:

https://picasaweb.google.com/max409/KLI ... directlink
tel: 506 799 133
gg: 4995986 niewidoczny
szajbaa
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#89  Postprzez paulwit_e30_318is » 8 lis 2012, o 00:58

Tomaszsz napisał(a):Proszę o pomoc, stoję w miejscu z robotą.. oba cięgna które są chyba sterowane silnikami są pourywane od klapek, nie wiem teraz jak to sensownie naprawić, kleić, szukać części czy wymienić cały mechanizm z klapkami.

Będę montował w moim IS-ie klimatyzację. Miałem podobną historię z tymi cięgnami i klapkami.
Moim zdaniem klejenie to kiepski pomysł z racji dużych różnic temperatur jakie tam panują.
Nakład pracy włożony w demontaż całej "nagrzewnicy" klimy jest dość spory, więc nie ryzykowałbym klejeniem tak ruchomych elementów jak sterowanie klapkami.
Udało mi się zdobyć niepopękane klapki, więc jest pewność, że raczej w najbliższym czasie nie ulegnie to awarii.

Druga sprawa: widzę na Twoich zdjęciach te klapki i niestety skruszałe paski pianki uszczelniającej te klapki. Niestety lata zrobiły swoje i przy nawet dotknięciu te pianki ( gąbki) obracają się w pył.
Poradziłem sobie z tym tak - dokładnie wyczyściłem pozostałości tej gąbki i kleju i w miejsce, gdzie przypadają gąbki wkleiłem a później dociąłem z arkusza na kształt oryginalnych gąbek. Arkusz takiej cienkiej ok 2-3 mm szarej gąbki(pianki) przyklejanej taśmą samoprzylepną znalazłem w firmie zajmującej się produkcją taśm samoprzylepnych.
W Poznaniu jest to firma ASTAT:

http://www.astat.com.pl/tasmy

Polecam rozebrać bardzo dokładnie całą nagrzewnicę, bo przez lata używania nagromadziło się w niej mnóstwo zanieczyszczeń wręcz kolonii grzybów - szczególnie w dolnej części gdzie są odpływy wody prowadzone krótkimi gumowymi węzykami w tunel środkowy pod wykładzinę podłogi.

Obudowa nagrzewnicy jest w pewnym miejscu sklejona. Po rozpołowieniu nagrzewnicy warto też wymienić cienką gumową uszczelkę o przekroju walca - dostępna na metry w sklepie z art.gumowymi. :)
///M Der stärkste Buchstabe der Welt
paulwit_e30_318is
Uczeń

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#90  Postprzez miro » 3 gru 2012, o 18:35

Czy ktoś przerabiał ori klime mając silnik m52? Wiadomo że sprężarka musi być od m52 i co dalej? Klima będzie od m20 a pod macha będzie m52.

Pozdro
Obrazek
miro
Student

Nadwozie: -------

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie