[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

polerka rantu kilka pytań!!!!

Wszystko na czym sie toczą E30-stki

polerka rantu kilka pytań!!!!

Post numer:#1  Postprzez Tommeke30 » 19 gru 2012, o 22:18

Siemanko, zacząłem polerke rantu w swoich bbs, są one pomalowane więc chciałem kupić preparat do rozpuszczenia farby, w sklepie powiedziano mi że w.zeszłym roku wycofali takie preparaty że sprzedaży bo były silnie chemiczne i teraz są tylko wodne. Zdecydowałem się zrobić to ręcznie papierem sciernym, robiłem jedno koło 2 wieczory i mam dopiero zerwany lakier a jeszcze przede mną polerowanie wodnym, jak myślę o 3 które są przede mną to mi się odechciewa. Macie jakieś sprawdzone sposoby na zerwanie lakieru? Jak by ktoś mógł dokładnie opisać proces krok po.kroku to będę bardzo wdzięczny ;)
Tommeke30

Post numer:#2  Postprzez ŻMIJA » 19 gru 2012, o 22:34

Ja użuwam prepartu BOLL. Koszt za takie opakowanie to 20zł. Spokojnie starczy na 4 felgi :roll: Psiukamy preparatem na felge,czekamy 15 - 20minut i szpachelką zdjemujemy stary lakier. Cała operacja zdjęcia lakieru szpachelką zajmuje max 10minut :D Tylko użuwaj zmuwacza w dobrze wietrzonym pomieszczeniu lub najlepiej na powietrzu bo to silnie chemiczny środek. Jak się nawdychasz to w najlepszym wypadku szpital a w nagorszym będziesz miał zwidy,że o dziurach w podłodze :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ŻMIJA

Post numer:#3  Postprzez Blazej0909 » 19 gru 2012, o 22:56

ewentualnie środek scansol kupujesz go w puszce i nakładasz pędzelkiem. ja w tamtym roku używałem jakiegoś z app do usuwania farby i na bbsach 15 z e30 zeszła tylko baza z bezbarwnym, podkład został
Blazej0909
Stażysta

Moje BMW: 325is
Nadwozie: Touring
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#4  Postprzez miro » 19 gru 2012, o 23:09

Polecam scansol.

pozdro
Obrazek
miro
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: -------
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez Tommeke30 » 19 gru 2012, o 23:24

Dzięki za szybkie odpowiedzi, a gdzie mogę to dostać tylko allegro czy gdzieś w mojej okolicy (warszawy) też znajdę?
Tommeke30

Post numer:#6  Postprzez Grzesiek2290 » 19 gru 2012, o 23:28

W sklepach z farbami (do elewacji, wnętrz itp. również) czasami też w marketach pokroju Leroy Merlin.

Generalnie przewagą Scansol'u jest to że duża pucha (1kg bodajże) kosztuje 20zł. A środek w spreju 20zł 400-500ml. Ale Scansol czasami jest mało wydajny i mało żrący (jak wspomniał Błażej ori podkład na ori BBS'ach czy nawet słoneczkach, ciężko tym ruszyć) ,a wentylacja pomieszczenia to podstawa bo jest rakotwórczy ;]
E30 325i 87' - rozebrałem i nie umiem złożyć
Grzesiek2290
Doktor

Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B2X
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#7  Postprzez bawarka320i » 19 gru 2012, o 23:53

też zrywałem z ori 15 bbs scalsolem i średnio to szło miejscami ładnie sciągało a miejscami nic..

tak jak ŻMIJA pokazał na fotkach to ładnie podnosi lakier..
bawarka320i

Post numer:#8  Postprzez Kaczmar » 20 gru 2012, o 01:04

ja używałem tego preparatu za 27pln
Obrazek
i powiem, że daje radę
Obrazek
Obrazek
tylko teraz nazywa się to " zmywacz do czyszczenia sprzętu lakierniczego" bo jak wspomnieli ustawa jakaś.
daje kwasem i raz się sztachnąłem i daje po gardle ;(
usuwałem karcherem
pozdro
Kaczmar

Post numer:#9  Postprzez Jasmen » 20 gru 2012, o 08:50

Ja swojego czasu też się nieźle namęczyłem z felgami, jeżeli na felgach jest oryginalny lakier to nic go do końca nie ruszy, zawsze zostanie chociażby podkład, dobrym sposobem do zdjęcia lakieru z alufelg jest wiertarka z krążkiem tzw. "włosy murzyna". Co do środków usuwających lakier, przetestowałem ich sporo i z tego co zauważyłem te w spreju mimo że są mało wydajne to o wiele bardziej skuteczne, scansol jest bardzo słaby, można nim co najwyżej klar zdjąć. W brico marche znalazłem odpowiednik scansola w 0,5 litrowej butelce za coś w okolicach 8 zł, butelka zielona jak od rozpuszczalnika, działa i śmierdzi identycznie jak scansol a dużo tańsze tylko ciężko to z butelki wydostać :) ze sprejów testowałem 4 różne i wszystkie działają podobnie, tworzy się taka śmierdząca piana jak na zdjęciach wyżej i jeśli felgi już ktoś malował to lakier można zetrzeć nawet szmatką
Jasmen
Student

Nadwozie: Cabrio
Silnik: M50B25
Kolejne BMW: 728
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28

Post numer:#10  Postprzez BMWe30-Stefan » 30 lis 2013, o 18:54

Panowie a pytanie bo chce się zabrać za polerowanie rancików mam borbet t i tam jest chyba na rancie piecowy klar ?? te środki co wymieniacie dadzą radę czy zostaje czasochłonne szlifowanie ??
BMWe30-Stefan

Post numer:#11  Postprzez Ostrowski » 2 gru 2013, o 23:57

ja chciałem zdjąc lakier z BBS RZ i były 2 warstwy,oryginalny oraz na tym jakis jeszcze, próbowałem piaskowania metodą domową i odpuściłem po 1 min. fele dałem do firmy gdzie malują proszkowo i zdjeli lakiery jakąś chemą, podobno moment, minusem jest to że cała fela do malowania
Ostrowski

Post numer:#12  Postprzez BMWe30-Stefan » 3 gru 2013, o 19:49

No i taka odp mi styka hehe wiec kola leca do magikow aby zdjeli lakier
BMWe30-Stefan

Powrót do Felunek & Opony