[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

POMPA PALIWA W?SKA LAMPA - przeróbka na szerok??

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Post numer:#31  Postprzez mck » 4 lis 2012, o 19:25

PS.Pietrek, grzebneliśmy kanapkę w kolegi M10 - gdzie wyglądało to ORI, oryginalne opaski na przewodach itd.... I POD KANAPĄ TEŻ POMPKA.

Powtórzę po raz... Któryś

NIE OGARNIESZ TEJ KUWETY! :P

Fajnie za to, że auto przywrócone do jazdy;)
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#32  Postprzez Adaasko » 4 lis 2012, o 20:01

no bez kitu, kuweta nie do ogarnięcia, ale auto ogarnięe, jeździ, najwazniejsze.
Adaasko

Post numer:#33  Postprzez softlay » 15 lis 2012, o 20:15

Ja ostatnio chciałem się wziąć za wymianę pompy. Sprawdzałem dokładnie po VIN'ie czy mam elektryka czy mechaniczna, czy czujnik-smok, czy to i to czy tylko w progu. Wyszło na to, że mechanicznej na pewno nie mam, bo nawet w niemieckim katalogu była tylko w moim modelu elektryczna w baku. Także nawet nie zaglądając pod auto i nie odkrecając dekielka pod kanapa zakupiłem elektryka. który także na allegro według numeru oryginału idealnie powinien pasować do mojego rocznika i silnika. Mam mianowicie M10B18 w szerokiej lampie 1988 te produkowane tylko rok. Okazało się dzisiaj, że nie wiadomo jakim cudem mam jednak pływako-smoka w baku, a pompa w progu.....Także wszystkiego jak widzicie można się spodziewać :) Wystarczyło, żebym tylko sprawdził praktycznie jaką mam pompę! Nie wiem już na jakiej zasadzie oni te pompy montowali w fabrykach ;O może jak nie mieli dostawy części to dawali to co mieli :P
softlay

Post numer:#34  Postprzez bąku » 12 gru 2012, o 13:51

Cześć
A jak sprawdziłeś, że ta pompka wstępna nie działa, bo ja mam taki sam układ u siebie. Jak ją wyciągnąłem z baku i podpiąłem na krótko to łapała na chwilkę i przestawała, jak ją zamontowałem do baku i zdjąłem wąż z krócica z którego powinno lecieć paliwo, w momencie kręcenia rozrusznikiem to nie leciało, więc wychodzi, że też jest zesrana. Auto normalnie zapala na tej pompie progowej, a jak wyjmę wtyczkę zasilającej z tej pompy wstępnej to niema żadnej różnicy w pracy.
bąku

Post numer:#35  Postprzez madafakaszit » 18 gru 2012, o 23:43

Siema ;),
tez wtrącę swoje 3 grosze do tematu pomp. Nie podoba mi się ta opcja, że wąska lampa miała dwie pompy, bo ja kupiłem pompkę od wąskiej lampy m10 (inny koszyk - jedno wejście), i wsadziłem ją do szerokiej m40 i działa. No wiec ta pompka nie może dawać mniejszego ciśnienia.
madafakaszit

Post numer:#36  Postprzez bąku » 19 gru 2012, o 10:28

Troszkę zgłębiłem temat i było tak, że wąska lampa (nie każda) miała montowane dwie pompy paliwa. Pompkę wstępną znajdującą się w zbiorniku paliwa, pompka ta daje ciśnienie około 0.25bara i jej zadaniem jest dostarczyć paliwo do głównej pompy znajdującej się przy lewym progu.
Po wyjęciu mojej pompki wstępnej i podłączeniu jej pod 12V pompka raz działa raz nie, przerywała i znowu działała. Wyczyściłem to co się dało wyczyścić i zaciekawiły mnie takie dwa czarne pręciki owinięte miedzianym drucikiem każdy. Co się okazało, są to szczotki silniczka pompy, więc delikatnie docisnąłem te szczotki cieniutkim śrubokrętem i każda z nich dała się wcisnąć około 1mm, więc wnioskuję, że to były moje kłopoty. Po ponownym podłączeniu 12V pompka zaczęła bzyczeć tak jak trzeba :D
Z tego co się dowiedziałem zgłębiając temat systemu dwóch pomp w wąskiej lampie, objawy nie działającej pompki wstępnej to dość głośne bzyczenie pompy przy progu i u mnie tak właśnie było, pompa robiła głośne bzzzzzzzzzz
bąku

Post numer:#37  Postprzez karlos108 » 19 gru 2012, o 21:50

ciekawe,moja pompka którą kupiłem od nowości też właśnie robi glośne BZZZZZZZZZZZ.... może mam taki sam problem
karlos108

Post numer:#38  Postprzez Adaasko » 19 gru 2012, o 22:39

bąku, dokładnie tak miałem, ostatecznie wyrzuciłem ta spod kanapy i tyle...

co do hałasowania, pompa w progu faktycznie sama z siebie jest głośna - może nawet nie tyle że głośna, co słyszalna - bo jest na wierzchu :)

ale fakt, JAK MIAŁEM ZESRANĄ POMPĘ POD KANAPĄ - TA W PROGU BYŁA JESZCZE GŁOŚNIEJSZA - moja teoria jest taka, że spieprzona pompka robi opór i ta w progu ma ciężej.

co do występowania - w moim przypadku sprawdziło się to co na real oem - czyli nieścisła informacja o tym, że w moim 86' pompy były zarówno w duecie, jak i solo.
Adaasko

Post numer:#39  Postprzez bąku » 20 gru 2012, o 16:23

Tak wiem, że może być tak, że pompa przy progu jest a pompki wstępnej niema. Ale nie wiem czy nie było tak, że jak była tak druga kombinacja, czyli pompa przy progu bez wstępnej to nie wiem czy wtedy pompa przy progu nie była wydajniejsza, niż w systemie z pompką wstępną.
bąku

Post numer:#40  Postprzez Adaasko » 20 gru 2012, o 16:46

napewno była inna, ma inny numer katalogowy - u mnie dziala ta co w duecie, ale solo, i działa
Adaasko

Post numer:#41  Postprzez bąku » 20 gru 2012, o 19:48

Bo ogólnie nawet przy padniętej pompce wstępnej auto będzie działać na pompie progowej, ale nie o to chodzi, bo skoro inżynierowie zrobili układ z pompką wstępną to uważam, że tak ma być. Zapewne przy nie działającej pompce wstępnej pompa główna ma mniejszą wydajność i pewnie bardziej się "męczy" aha no i do tego to masakryczne bzzzzzzz.....
bąku

Post numer:#42  Postprzez Adaasko » 20 gru 2012, o 21:00

z tym że przy padniętej - ja mam zamiast pompy wrzucony wężyk - więc moja pompa nie musi pokonywać oporu zdechniętej pompy - ale zgadza się, napewno nie tak to miało być - ja docelowo chce zmienić to co w zbiorniku na sam pływak (bede musial przeorbic tak, zeby był powrót paliwa tamtędy, bo w wersji bez pompy w zbiorniku jest gdzie indziej...) a pompe w progu zmienic na taka wersje, jaka pompuje solo...

chociaz teraz jest ok, pompa znacznie sie uciszyła wszystko jest ok.

[ Dodano: 22-12-2012, 12:08 ]
tym czasem auto znowu mnie zawiodło, troche juz puszczają mi nerwy ciągle, mam wrażenie ze znowu coś z paliwem, z tym że tym razem objaw jakby prąd nie dochodził do pompy, pompe wymieniłem, i dalej klops...

bezpiecznik cały - myślę nad przekaźnikiem, niestety nie mam na podmianke, i ogólnie z kabelkologii jestem słaby...

przytykając żaróweczke do kabelkow na dwa sposoby sie nie zaswieca przy kręceniu, przy skręconym tak jak powinno być - słychać, że pompki nie slychac...

troche mnie juz to wkurwia, drugi raz musiałem być holowany...

orientujecie sie czy napewno CZARNY PRZEKAŹNIK BOSCH 12V 30A 5PINÓW 0332014135 to przekaźnik pompy paliwa?
Adaasko

Post numer:#43  Postprzez DavMc » 4 sty 2013, o 11:55

Orientujecie się czy pompa paliwa ze wskaźnikiem-pływakiem (cały ten wkład do baku)
pasuje zamiennie z wąskiej (pompa pomocnicza+pływak) do szerokiej (pompa główna + pływak)
zakładając że w obu są zbiorniki 55l z rurką przelewową na dole (pod wałem)

Obrazek
Obrazek
DavMc
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#44  Postprzez Adaasko » 4 sty 2013, o 13:31

jest inna wtyczka do pompy z tego co kojarze - ale to raczej nie problem.

pozatym nie pasją bezinwazyjnie przez ten powrot - szeroka ma powrot w innym miejscu, a wąska w koszyku pompy.

o ile dobrze kojarze
Adaasko

Poprzednia strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie