[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Po wymianie swiec nie mogę odpalić

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Po wymianie swiec nie mogę odpalić

Post numer:#1  Postprzez Sylweksta » 22 gru 2012, o 02:30

Witam
Dzisiaj chciałem wymienić swiece w moim E30 m42b18 ponieważ nie paliło na jeden gar. Wykręciłem wkręciłem, wlozylem fajki wszystko pieknie ladnie. Przekrecilem kluczyk w stacyjce i stracilem prad. Kontrolki zgasnely. Przekrecilem jeszcze raz i zaczely normalnie swiecic lecz jak odpale to kompletnie nie pali. Max 500obr i gaśnie.

Nie mam kompletnie pomysłu co może byc nie tak. Kolejność fajek na 100% dobra.
Sylweksta

Post numer:#2  Postprzez cedro23 » 22 gru 2012, o 11:47

a jesteś pewien że winą nie palenia na jeden gar była wadliwa świeca, mogła paść cewka i też będzie lipa
cedro23
Stażysta

Moje BMW: 318
Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez kamil600f » 22 gru 2012, o 12:15

Wyjmij fajki i sprawdź czy jest iskra.
kamil600f

Post numer:#4  Postprzez mateuszek0088 » 22 gru 2012, o 13:25

Klemy na akumulatorze wyczyść, tak samo jak przewód masowy łączący silnik z nadwoziem pojazdu. Reszta jak wyżej napisali, sprawdź iskrę, przewody przy wyciąganiu mogły ulec uszkodzeniu, więc je także wymień. Ewentualnie cewka ;)
mateuszek0088

Post numer:#5  Postprzez E30 ROST » 22 gru 2012, o 14:16

świece ktore kupiłes wg katalogu ? moze i swiece jakies lipne !
czesci e30 !! fanatyk upalacz
Obrazek
E30 ROST
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez Sylweksta » 22 gru 2012, o 16:41

Swiece NGK. Iskra na wyjetych swiecach jest.
Sylweksta

Post numer:#7  Postprzez mateuszek0088 » 22 gru 2012, o 19:46

poszukaj czy Ci się jakiś bezpiecznik nie przepalił. Iskra jaka? Jak jest lipna, może ją zdmuchiwać. A może wkręć znowu stare świeczki i zobacz czy powrócisz do poprzedniego stanu - jak tak to bedziesz znał przyczynę, czyli lipne nowe świece. Następnymi elementami mogą być wtryskiwacze lub EJS lecz ja bym tu jeszcze postawił na kable lub cewkę. Przyczyn może być wiele, musisz pokolei wykluczać i w końcu dojdziesz.
Pompa paliwa włącza się przy kręceniu rozrusznikiem ?
mateuszek0088

Post numer:#8  Postprzez Sylweksta » 23 gru 2012, o 13:28

Problem rozwiązany...

Okazało się że ktoś wcześniej zamienił cewki razem z kablami. I ja wkładając nowe świece nie podpiąłem ich tak jak było wcześniej, tylko tak jak powinno być według instrukcji. Przez to auto czasami nie odpaliło, a jak odpaliło to chodziło na 2 gary i gasło w zależności jak się zapłon zgrał. Teraz cewki i kable sa podłączone jak powinny i jest ok :)
Sylweksta

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie