[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m20b27 odcina zapłon i paliwo

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

m20b27 odcina zapłon i paliwo

Post numer:#1  Postprzez Marek_W » 22 gru 2012, o 18:21

Witam
od razu napiszę że chodzi o bmw e28 z silnikiem m20b27 eta 83 (stara eta)
od jakiegoś czasu mam z nią problemy z paleniem
otóż auto paliło i jezdziło normlanie na gazie i benzynie, po kilku dniach zaczęło palić tylko na pych i to nie zawsze, po kolejnych kilku dniach przestało palić w ogóle.

po wizycie u elektryka wyszło że komp padł i nie ma iskry

wymieniłem kompa, przez 2 dni śmigała jak złoto na gazie i benzynie, od wczoraj znów są jaja z odpalaniem ponieważ przestała pracować na benzynie (odpalam tylko na gazie, kiedy włącze pb to gaśnie)

kiedy odpalam na gazie to chodzi ale czasami zgaśnie (odcina paliwo) nie wiadomo dlaczego i żeby ją znów odalić trzeba odpiąć na chwilę aku i dopiero wtedy czasami odpala.

dodam że kiedy już odpali to zapitala normalnie :)

wymieniałem czujniki wału, kompa, świece, cewkę

pompa paliwa działa bo sprawdzałem

co to może być ??
Marek_W
Student

Moje BMW: 325T
Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 320
Silnik: m52b20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#2  Postprzez mateuszek0088 » 23 gru 2012, o 11:45

Możliwe, ze masz gdzieś uszkodzoną wiązkę elektyczną, dostaje wilgoci i dzieją się jajca. Przez to mógł Ci się uszkodzić stary komputer lub wogole nie musiał być uszkodzony.
mateuszek0088

Post numer:#3  Postprzez bąku » 23 gru 2012, o 12:47

Przyczyną może być czujnik temp. tylko ten co podaje informacje do komputera a nie ten co daje sygnał do licznika na desce.
Dalej do sprawdzenia czujnik wtrysku rozruchowego, jeżeli on będzie padnięty to auto nie zapali.
No i winą również może leżeć po stronie przepływki.

Tutaj masz położenie czujników LINK
bąku

Post numer:#4  Postprzez Marek_W » 26 gru 2012, o 15:46

a gdzie jest ten czujnik wtrysku rozruchowego i jak go sprawdzić ?? Może być tak że jest uszkodzony i raz działa, a raz nie ??
Marek_W
Student

Post numer:#5  Postprzez bąku » 27 gru 2012, o 13:38

A komputer masz od ety, a nie jakiś inny. Może masz uszkodzony sam wtrysk rozruchowy...
bąku

Post numer:#6  Postprzez Marek_W » 27 gru 2012, o 14:17

mam 2 kompy od ety
możliwe że ten wtrysk
chętnie bym to sprawdził ale nie wiem gdzie sie znajduje i jak go sprawdzić

[ Dodano: 27-12-2012, 15:14 ]
dzisiaj to już była masakra, odpaliła ale podczas jazdy średnio co kilometr gaśnie, można ją odpalić ale na samym gazie i tak w kółko.

[ Dodano: 27-12-2012, 15:33 ]
czy może być tak że komp od gazu pierdzieli calą sprawę ?? że nie podaje benzyny i czasami odcina gaz ??
Marek_W
Student

Post numer:#7  Postprzez bąku » 27 gru 2012, o 18:15

Odnośnie gazu to nie pomogę, bo się nie znam.
Wtrysk rozruchowy znajduje się na kolektorze dolotowym od strony pokrywy zaworów, jest wkręcony w kolektor, dochodzi do niego paliwo i wtyczka.
Sprawdź najpierw czy prąd do wtyczki na włączonym zapłonie. Jeżeli auto gaśnie podczas jazdy to też coś innego jest spierdzielone, bo wtrysk rozruchowy działa tylko przy zimnym odpaleniu silnika.
Czujnik temperatury podający info do kompa jest to numer 13 z linku co Ci podałem. Dojście do niego masz od strony pokrywy zaworów jest on wkręcony w obudowę termostatu i jak odepniesz od niego wtyczkę to ma niebieski kolor lub biały, bo były montowane te dwa kolory.
Obok masz czujnik brązowy co zapodaje informacje o temp. do licznika na desce rozdzielczej.
Zmierz opór czujnika tego niebieskiego, na zimnym silniku powinien być w granicach 2200-2700 ohmów a na ciepłym silniku 270-400 ohmów.
bąku

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie