[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

320i padł akumulator w 24h, nie ma opcji żeby odpalić auto

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

320i padł akumulator w 24h, nie ma opcji żeby odpalić auto

Post numer:#1  Postprzez adamel » 8 sty 2013, o 22:50

Witam, Koledzy. Kłopot mam taki, że w mojej 320i z dnia na dzień padło zasilanie. Kontrolki się nie świecą, aku pokazuje napiecie ok 2V auta nie da się odpalić na kable... (?)
Jedyny objaw który może coś podpowiadać to taki, że gdzieś tydzień temu jak włączałem lewy kierunkowskaz to na moment zaświecały mi się długie światła. Poza tym żadnych innych objawów. Sprawdziłem wiązkę pod kierownicą - ok. Wiązka nie jest niczym dumana/przerabiana/sztukowana. Bezpieczniki ok. Akumulator kupiony w październiku nóweczka 75aH. Jeźsziłem autem w sobotę. Postawiłem na noc do garażu i w poniedziałek już fury nie odpaliłem... Ktoś ma jakieś pomysły? Będę wdzięczny za wszelkie rady po po 2 dniach walki i kombinowania skończyły mi się pomysły... Z góry wielkie dzięki!
adamel

Post numer:#2  Postprzez Lex » 8 sty 2013, o 23:06

u mnie jak rozładowało akumlator to przetarły mi się kable w wiązce w drzwiach.
BMW-miłośc na całe życie!!!

E30 316i coupe m50...
E39 530d
Lex
Student

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez adamel » 8 sty 2013, o 23:13

Też o tym pomyślałem. Ale nie widać żeby coś było nie halo. Wyczyściłem profilaktycznie wtykę ale to nie to... Zastanawia mnie najbardziej dlaczego po podłączeniu kabli z innego auta, beemka nie daje znaku życia... może tak być że jakaś "lewa masa" idzie? Bo bezpieczniki na pewno są ok...
adamel

Post numer:#4  Postprzez K-man » 8 sty 2013, o 23:20

Powody mogą być dwa. Samorozładowujący aku lub jakieś grubsze zwarcie. To drugie bardziej prawdopodobne Akumulator odpięty ma te 2V?. Wąchałeś elektrolit - śmierdzi zgniłymi jajami? Jeśli tak to już trup
Pierwsza rzecz odepnij aku i spokojnie naładuj prostownikiem - małym prądem. Jeżeli da się naładować powyżej 12,5V to jest ok.
Sprawdź upływ do masy - w jedną noc rozładowuje prąd rzędu kilku A, Sprawdź obwody z grzaniem szyba lusterka fotele oraz wentylator. Sprawdź czy nie ma wody w skrzynce bezp i czy wiązki nie są poprzecierane o nadwozie.

Na sprawdzenie zwarcia jest patent. Żarówka od kierunkowskazu wpięta pomiędzy klemę a kołek akumulatora świeci. Wypinasz po kolei obwody. Jak zgaśnie to znalazłeś obwód ze zwarciem.

Jeszcze jedno - jeżeli nic nie rozumiesz z tego co napisałem to lepiej od razu bierz elektryka :)
powodzenia :)
K-man

Post numer:#5  Postprzez wojtaq » 8 sty 2013, o 23:27

naładuj aku
podepnij się jak naładujesz z miernikiem i sprawdź pobór prądu na zgaszonym silniku
jeśli będzie większy niż chyba 0.03A to wyciągaj bezpieczniki i dowiesz się gdzie masz złodzieja prądu
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#6  Postprzez adamel » 8 sty 2013, o 23:28

Dzieki K-man. W prawdzie elektrykiem nie jestem ale do tej pory ogarniam co napisałeś ;) 2V aku pokazuje na wpiętym. Elektrolit jest, nic nie śmierdzi (pachnieć też nie pachnie jakoś szczególnie ale ma zapach normalnego elektrolitu). Jutro od rana podepnę aku do ładowania i zoabcze co wyjdzie. Grzanie mam tylko w szybie tylnej. Podejrzenie padło na wiązkę w drzwiach bo je demontowałem ale tu jest ok. W każdym razie jutro dzień trzeci nierównej walki.
adamel

Post numer:#7  Postprzez K-man » 8 sty 2013, o 23:38

Jeszcze jedno - aku jest odłączony? Jeżeli nie to zrób to teraz i nie trzymaj go w zwarciu. Jak postoi te kilka godzin w cieple to sam z siebie powinien dostać więcej V niż te 2

Spokojnie i cierpliwie a znajdziesz przyczynę
Jakby coś to pisz - będę zaglądał
powodzenia :)
K-man

Post numer:#8  Postprzez kamil7s » 9 sty 2013, o 00:12

Auta na kable nie odpalisz jak podlaczony aku to trup. Musisz wlozyc drugi sprawny aku i odrazu odpalisz. Albo odłączyć kleme + i podłączyć bezpośrednio do kabla. Uważaj żeby przy tym nie styknać masy.
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#9  Postprzez mariusz_ek » 9 sty 2013, o 00:18

Jeśli się nie mylę to gdy w aku napięcie spadnie poniżej 10V (rozładowany aku ma około 11V) to raczej już nie ma dla niego ratunku. Trzeba by go jakimś bardzo mocnym prostownikiem podratować ale i to znikoma nadzieja, że wstanie.

http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=15611 ... ht=pob%F3r
w linku masz temat jak sprawdzić poboru prądu.
mariusz_ek
Moderator

Moje BMW: e30
Silnik: M40B18
Kolejne BMW: e24
Silnik: M30B28

Post numer:#10  Postprzez K-man » 9 sty 2013, o 00:52

Mylisz się.
I co mocny prostownik ma tu do rzeczy?
Błogosławieni ci co nie mając nic do powiedzenia trzymają usta zamknięte :)
K-man

Post numer:#11  Postprzez El Commandante » 9 sty 2013, o 01:54

K-man, mocny prostownik naladuje Ci akumulator pomimo oporów ze strony akumulatora ktroy będzie wydawał się dla zwykłego prostownika naładowany ale mocny prostownik mu jeszcze dopier**** pare amperow na sile tak by pobudzic akumulator do zycia ....
El Commandante
Stażysta

Moje BMW: 325i
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#12  Postprzez K-man » 9 sty 2013, o 11:28

Sorry mój prostownik jest z 1972r. Wtedy jeszcze prostowniki nie były obdarzone sztuczną inteligencją. To po prostu trafo i 4 diody.
A całkowicie rozładowany aku należy podnosić małym prądem
K-man

Post numer:#13  Postprzez kamil7s » 9 sty 2013, o 12:24

w moim spadł do 3V i był na dworze kiedy padał śnieg był mróz. Jak ja sie starałem żeby go odratować.. Udało się potem w ciepłym stał naładowany i przez kilka dni kontrola napięcia i prądu rozruchowego.

Z akumulatorem nie ma żartów. Nowy dobry jest cholernie drogi, w dodatku trzeba kupić świeży.

Kolego dumaj tam i mów co osiągnąłeś z autem.
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#14  Postprzez adamel » 13 sty 2013, o 11:56

Witam ponownie. Dziekuje wszystkim za aktywność w moim poście i wskazówki. Aku ładowałem 2 dni maleńkim prądem. Wygląda, że udało się go odratować (parametry ładowania w momencie jak go odłączałem od prostownika to prąd ładowania 1,8A i napięcie po odłączeniu 15,3V. W garażu jak przywiozłem napięcie było 12,9V). Piątek do późnej nocy i cały wczorajszy dzień próbowałem znaleźć zwarcie. Korzystając z Waszych rad przepatrzyłem co się dało - nic. W związku z tym, że moje e30 jest rajdówką to wiązka elektryczna jest tylko w peszlu (peszelu?) ochronnym więc miałem możliwość kabelek po kabelku przepatrzeć prawie całą - nic. Nie ma poboru prądu na wyłączonym silniku. Użyłem nawet do sprawdzenia 3 różnych mierników ;). Teraz auto przechodzi test czy aby pająki nie przychodzą mi w nocy do garażu i się na lewo nie ładują z mojego aku. No bo co innego? ;)))) Sprawdzę po obiedzie jak wygląda stan akumulatora zostawionego z podłączonymi klemami. Jak się rozładuje to oznacza chyba tylko tyle że mam duchy w garażu ;)
adamel

Powrót do Elektryka & Oświetlenie