[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z gongiem OBC II

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Problem z gongiem OBC II

Post numer:#1  Postprzez paulwit_e30_318is » 19 sty 2013, o 15:25

Witam,

zamontowałem w moim IS-ie kompletny OBC II wyjęty również z IS-a.

Wszystko funkcje działały bez zarzutu-nawet uruchamianie silnika bez podania wcześniej wpisanego kodu(funkcja CODE) wzbudzało dodatkowy klakson zamontowany w okolicy lewego nadkola nad tunelem chłodzenia tarczy hamulcowej.

Jako że mój IS zimuje w ciepłym garażu siłą rzeczy akumulator co jakiś czas trzeba ładować.

Ostatnia z prób uruchamiania silnika z racji zbyt słabego akumulatora spowodowała przy rozruchu silnika-skasowanie nastawów OBC II( godzina, data, ostatnie zapisane parametry jazdy,spalanie) i ustawień radia . Po prostu rozrusznik pobrał tak duży prąd z akumulatora, że nastawy się skasowały.

Od października zeszłego roku jak IS zimuje w garażu raczej nie dopuszczałem do takiego rozładowania akumulatora, że nie było można uruchomić silnika. No ale w tym przypadku ten roczny akumulator VARTA nie miał siły zasilić rozrusznika.

I tu pojawił się problem.

Po tej nieudanej próbie uruchomienia silnika, podłączyłem akumulator pod prostownik i po jakimś czasie zauważyłem (usłyszałem), że gong zamontowany w wiadomym miejscu wydaje ciągły sygnał, mimo tego że stacyjka była wyłączona (czyli OBC II wyłączony) !
:cen:
Myślę sobie: pewnie coś się zawiesiło. Co zrobiłem:

1) odłączyłem gong od instalacji OBC II i po jakimś czasie podłączyłem go ponownie - piszczy w sposób ciągły
2) odłączyłem akumulator na jakiś czas i wszystkie nastawy OBC zostały skasowane, podłączyłem go - gong piszczy w sposób ciągły.
3) odłączyłem kostkę od czujnika temperatury w tunelu chłodzenia tarcz, żeby "zasymulować" temperaturę -30 st C (takie wskazanie pokazuje OBC jak jest brak czujnika albo jest uszkodzony) i po podłączeniu gonga( piszczy nadal w sposób ciągły), przekręceniu kluczyka w stacyjce, OBC II pokazuje temperaturę -30 st.C i ten ciągły sygnał z gonga zostaje jakby wzmocniony na chwilę - tak jak się dzieje gdy gong normalnie działa i ostrzega o spadku temperatury pojedyńczym "DYŃŃŃ" ...

Czy ktoś z Was koledzy spotkał się z takim przypadkiem?
Wiem-najłatwiej byłoby zamontować na próbę gong z innego auta - sugerowałoby to awarię gonga.

I tu również moje zapytanie: czy ktoś z Was ma jakiś schemat elektryczny samego gonga?
W znanych, wydanych na rynek amerykański, schematach "BMW E30 Electric Troubleshooting Manual" ten gong nazywa się CHIME i jest tylko przedstawiony jako cały układ.
Mi chodzi o schemat z zastosowanymi elementami elektronicznymi w płytce drukowanej gonga.

Z góry dziękuję za konstruktywne sugestie i pozdrawiam!
///M Der stärkste Buchstabe der Welt
paulwit_e30_318is
Uczeń

Moje BMW: 318is
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Powrót do Elektryka & Oświetlenie