[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

zwarcie w aucie

Wszystko co dotyczy alarmów, centralnych zamków, oświetlenia itp.

Post numer:#16  Postprzez Kropka » 1 lut 2013, o 15:24

swap.
Dyfer już nie robi cudów, i auto nie hamuje silnikiem... Ciężko to opisać
Kropka
Student

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#17  Postprzez Premierek » 1 lut 2013, o 15:44

miałem kiedyś podobny problem tyle że w hoplu astrze. Przyczyną był czujnik prędkości w liczniku(!). Już opisuje.
W hoplu prędkościomierz jest na linkę, wiec jeśli linka jest w porządku i sam prędkościomierz sprawny to powinno być ok. Problem polegał na tym że w zegarach był dodatkowy czujnik prędkości, który podawał do kompa informację czy samochód jest w ruchu i jakie ma obroty. Jeżeli jedzie się np z górki na biegu, przepustnica zamknięta, to ten czujnik porównywał w jakiś sposób obroty z prędkością i podawał informacje do kompa żeby dać mniejszą dawkę paliwa, bo silnik i tak nie zgaśnie, gdyż jest na biegu. W momencie wrzucenia luzu czujnik podawał informacje aby utrzymać obroty jałowe. Kiedy czujnik się zrąbał, wystarczyło chwilkę jechać na zamkniętej przepustnicy i auto łapało błąd, samochód gasł przy każdym wciśnięciu sprzęgła, nie było czegoś takiego jak wolne obroty. Wystarczyło zgasić auto na kilka minut po odpaleniu wszystko było ok, do puki znowu na chwilkę nie jechało się z zamkniętą przepustnica. Dało się jeździć sposobem, trzeba było albo przyspieszać, albo wyrzucać na luz. Wymieniłem zegary i problem zniknął.
Nie wiem czy w e30 jest coś takiego, ale z tego co wiem to każde auto które ma wtrysk, powinno mieć jakiś rodzaj takiego czujnika.
Idąc tym tokiem myślenia, przyczyną może byc czujnik prędkosci o którym wspominałaś.
Napisałaś też, że jak zegary nie działały to wszystko było ok. i to by się zgadzało, bo wtedy komp nie dostał informacji, ze auto było w ruchu, tylko jakby że cały czas stoi w miejscu, więc po zamknięciu przepustnicy musi mieć wolne obroty.

To są moje domysły, ale może komuś co dłużej siedzi w e30 coś to podpowie. Ewentualnie może po prostu warto sprawdzić.
Premierek

Post numer:#18  Postprzez Kropka » 1 lut 2013, o 16:36

Zrzucenie na Luz nic nie daje. Jeszcze się upewnię, ale tak chyba pamiętam... Teraz z zegarami nie było problemów od dawna, choć przyznam, że po zgaszeniu silnika, obroty i spalanie się przesuwają w położenie poza zerem... Sprawdzę te zegary, ale do tego muszę pewnie je kupić, żeby móc podmienić. Zrobię to jak będę zakładać Obc- jeżeli w końcu się zdecyduję...

[ Dodano: 01-02-2013, 15:37 ]
Dziękuję w każdym razie za podpowiedź ;)
Kropka
Student

Post numer:#19  Postprzez K-man » 1 lut 2013, o 22:22

Hmm na początek zanim wymienisz kolejne pół samochodu sprawdź masę akumulatora i masę silnika (taka metalowa taśma). Tzn poodkręcaj i przeczyść.
K-man

Post numer:#20  Postprzez Kropka » 2 lut 2013, o 01:35

K-man napisał(a):masę silnika (taka metalowa taśma)

-wiem nawet gdzie ona jest :)

Tak zrobię :)
Kropka
Student

Post numer:#21  Postprzez ksx9 » 2 lut 2013, o 20:44

Kropka napisał(a):-wiem nawet gdzie ona jest :)

Tak zrobię :)

Z tego co pamiętam to przy którejś łapie silnika, chyba od strony wydechu
ksx9
Inżynier

Moje BMW: e36
Silnik: m42b18

Post numer:#22  Postprzez Kropka » 2 lut 2013, o 20:48

Tak, no mówię, że wiem:P Po prawej stronie, Chyba 10 :P
Chyba, że jej już tam nie ma i dlatego to tak wygląda;) nie miałam czasu dzisiaj sprawdzić

[ Dodano: 02-02-2013, 19:52 ]
a sprawdzę na pewno w pierwszej kolejności. Wszystkie zabiegi, w które nie trzeba ładować kasy mają pierwszeństwo :) Nawet jakby to były zebiegi pod tytułem: "trzy razy obkręć się w prawo, następnie trzy razy w lewo, spluń przez lewe ramię..." jeżeli tylko istnieje jakaś 1/setna %, że to zadziała - będę próbować :cool2:
Kropka
Student

Post numer:#23  Postprzez Pietrek » 7 lut 2013, o 17:42

To na pewno nie zegary, etrzydziestką można jeździć bez zegarów i nie wpływa to na pracę silnika.

Tak jak kolega wcześniej pisał, sprawdź masę.

Moja stara eta gasła przy hamowaniu kiedy padł silniczek krokowy i został w pozycji zamkniętej.
Eta na nowym osprzęcie gasła lub sama podnosiła sobie jałowe obroty do 2500, kiedy uszkoczony był krokowy, raz się otwierał, raz zamykał. Nie mam pojęcia czy iS posiada krokowca...

Najlepiej by było gdybyś miała drugiego iSa pod ręką i podmieniała takie elementy jak czujniki i drobniejsze elementy osprzętu, napewno szybko znalazłby się winowajca
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#24  Postprzez Kropka » 7 lut 2013, o 18:56

Mówisz o czujnikach położenia wału/wałka?

Jest sens kupować używany silniczek krokowy za 80zł? Ile może kosztować nowy?... (tylko mój sam nie podnosi sobie obrotów... raczej się dławi i blokuje)

...a cewki uszkodzone mogą dawać takie objawy?

Za te wszystkie części co mi jeszcze zostały do wymiany, to pewnie bym kupiła 1.6 (taki był w oryginale) w dobrym stanie :( Już powoli zaczynam się zastanawiać, czy jest sens walczyć z tym silnikiem, jak on "robi pod siebie" dodatkowo :/ a tak go lubię :(

[ Dodano: 11-02-2013, 03:37 ]
przeczyszczenie masy nie pomogło..

Dostałam od kogoś propozycję wymiany czujnika położenia przepustnicy... tj... kolega twierdzi, że to to... co myślicie?.. jakoś mi się nie wydaje...:((???)

[ Dodano: 16-02-2013, 12:14 ]
Obrazek
Obrazek
ksx-9 - o to chodzi?

[ Dodano: 26-02-2013, 23:45 ]
No więc odłączenie tej kostki nie pomogło...

Wydaje mi się, że momentami nie pali na wszystkie cylindry (tzn, na biegu jałowym, na stałych obrotach miarowo buja silnikiem...?)

Możecie mi pomóc wykluczyć chociaż co na pewno nie jest przyczyną? Przypominam, że rzecz dzieje się nie zawsze, zazwyczaj kiedy jest wilgotno lub mokro...

a) czujnik położenia wału/wałka
b) komputer
c) przepływomierz
d) cewki
e) lambda

[ Dodano: 26-02-2013, 23:46 ]
Gadam sama ze sobą w tym temacie:P
Kropka
Student

Post numer:#25  Postprzez Dj Snake » 27 lut 2013, o 00:50

Jeśli to się nasila kiedy jest wilgotno to mogą być cewki. Padnięta lambda powoduje spalanie większe o nawet 50% i więcej. Padnięty czujnik położenia wałka rozrządu hmm, może gasnąć przy dojeżdżaniu do świateł, kuleć przy rozpędzaniu się, wahać się po dodaniu gazu. Przepływomierz jak jest padnięty to zazwyczaj słabo trzyma wolne obroty.

Lambde można zmierzyć, przepływkę można zmierzyć, czujnik położenia wałka niby też można zmierzyć.
Obrazek

Jezeli nie obiciera to znaczy ze jest za wysoko :]
Dj Snake
Stażysta

Moje BMW: 320
Silnik: M52B20

Post numer:#26  Postprzez Kropka » 27 lut 2013, o 01:05

Wszystko o czym pisałeś pasuje...
Spalanie jest gigantyczne... :/ wcześniej na rezerwie mogłam przejechać koło 50km, teraz koło 23:/
Kropka
Student

Post numer:#27  Postprzez Dj Snake » 27 lut 2013, o 20:33

1. Sonda, pomiar pomiedzy masą a czarnym przewodem, na uruchomionym silniku, podłączonej wtyczce sONdy napięcie powinno skakać pomiędzy 0.1-0.9V naprzemiennie.

2. Przepływomierz: http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=414365

Czujnik położenia wałka, cewki, przepływka - najlepiej podmienić, może ktoś z okolicy ma?
Ostatnio edytowano 4 mar 2013, o 21:21 przez Dj Snake, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Jezeli nie obiciera to znaczy ze jest za wysoko :]
Dj Snake
Stażysta

Moje BMW: 320
Silnik: M52B20

Post numer:#28  Postprzez Kropka » 27 lut 2013, o 21:27

cewki będę mieć a przepływka była zmieniana.
Jak tylko znajdę miernik to sprawdzę sondę, dzięki:):)
Kropka
Student

Post numer:#29  Postprzez Pietrek » 4 mar 2013, o 21:21

Rozwiązałaś problem ?
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Silnik: m20b25

Post numer:#30  Postprzez Kropka » 5 mar 2013, o 23:41

NIe, ale szczerze mówiąc, nie miałam czasu się tym zająć... teraz jestem w Poznaniu gdzieś i dopiero w przyszłym tygodniu zabiorę się za samochód... Jak dotąd niestety wszystkie pomysły odpadają....
Kropka
Student

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka & Oświetlenie